Sandık başında yaşanan usulsüzlükler gün boyu soL'da

Gün boyu haber merkezimize iletilen usulsüzlük ihbarlarını derledik.

Haber Merkezi

İktidarın her seçim döneminde imza attığı usulsüzlüklere karşı binlerce yurttaş sandık başında oylarına sahip çıkıyor, hilelere karşı mücadele ediyor.

Seçimlerde oy verme ve sayım işlemleri sırasında yaşanacak usulsüzlükleri gün boyunca soL'a bildirebilirsiniz.

Tanık olduğunuz usulsüzlükleri [email protected] adresi üzerinden bize ulaştırabilirsiniz.

Gün boyu soL’a WhatsApp hattımız üzerinden de ulaşabilirsiniz:

İşte soL'a gelen sandık hileleri:

20.00 | İstanbul'da YSK kararına rağmen birçok sandıkta oy sayımına ara verildi

İstanbul'da birçok okulda Yüksek Seçim Kurulu'nun oy sayımının kesintisiz devam edeceğine yönelik kararına uyulmadı, iftar arası verilerek oy sayımları durduruldu.

Kartal'da Şehit Serhat Şanlı İlkokulu'nda birçok sandıkta YSK'nin kararına rağmen sayıma iftar molası verildi.

YSK kararına rağmen oy sayımına iftar arası verilen sandıkların olduğu okullardan bazıları şöyle:

Şişli Mahmut Şevket Paşa Ortaokulu, Feriköy Necdet Kotil İlkokulu, Gülbağ Selim Sırrı Tarcan İlkokulu, Şişli Mahmut Şevket Paşa Ortaokulu, Şişli Mehmet Pisak Anadolu Lisesi, Beyoğlu Ortaokulu.

19.38 | YSK'nin 'iftar' kararı tanınmadı: Oy sayımına ara verildi

Ankara'nın Mamak ilçesinde bulunan Emine Taşkent İlkokulu'ndaki oy sayımına iftar nedeniyle ara verildiği öğrenildi.

İftar nedeniyle oy sayımına ara verilen bir diğer okul da yine Mamak ilçesinde bulunan 29 Ekim Ortaokulu oldu.

Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan YSK, "Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerine Dair 138 Sayılı Genelgesine" atıfta bulunarak "oy sayım ve döküm işlemlerinin aralıksız yapılması gerektiğine" oy birliğiyle karar vermişti.

18.58 | İzmir'de bir sandıkta mühürsüz oy pusulaları

İzmir Buca'da Saadet Emir Ortaokulu'nda 1109 nolu sandıktan mühürsüz oy pusulalarının çıktığı öğrenildi.

17.56 | CHP'li aday okul bahçesinde saatlerce kendisine oy istedi

Çanakkale'nin CHP'li Kepez Belediye Başkanı ve adayı Birol Arslan'ın, Avukat İbrahim Mutlu Anadolu Lisesi'nin bahçesinde yaklaşık 2 saat boyunca oy kullanmaya gelen seçmenlerden kendisi adına oy istediği öğrenildi.

soL'a gelen ihbara göre, AKP'nin Kepez Belediye Başkan adayı Cüneyt Aksu'ya müdahele etti. Aksu'nun sonrasında Arslan'ın propaganda yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle il seçim kuruluna şikayette bulunduğu öğrenildi. Seçim kuruluna şikayet edilen Arslan'ın ise okulu terk ettiği aktarıldı.

17.45 | Kartal'da bir okulda AKP müşahitlerden diğer müşahitlere saldırı

İstanbul Kartal'da Gürbüz Bora Ortaokulu'nda AKP'li müşahitler sandık kurulu üyelerine ve diğer müşahitlere saldırı girişiminde bulundu.

Okuldam yaşlı bir kadına yardım etmek bahanesiyle sandık kabinine giren bir kişi uzun süre sandık kabininden çıkmayınca sandık kurulu başkanı tarafından uyarıldı ve dışarı çıkması gerektiği söylendi. AKP'li müşahitler olaya müdahil olup itiraz eden sandık kurulu üyelerine ve müşahitlere yumruk atma girişiminde bulundu. Polis araya girdi. Olayda darbe alan müşahitler şahıstan şikayetçi oldu.

17.40 | Sayım sürerken okulun kapıları yurttaşlara kapatıldı 

Çanakkale'nin Ezine ilçesindeki Geyikli İlkokulu'nda sandıkların kapanmasının ardından sayım işlemi devam ederken okulun kapıları kilitlendi.

Yaklaşık yarım saat boyunca yurttaşların okula girişine izin verilmedi. 

Sandık görevlileri kapıların okul içerisinde çıkan bir arbede nedeniyle kapatıldığını söyledi. İlçe Seçim Kurulu'ysa duruma müdahale edemeyeceklerini açıkladı.

Okulun kapıları yurttaşların tepkilerinin ardından açıldı.  

17.35 | Üsküdar'da MHP'liler okul bastı

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Salacak'ta bulunan 3. Selim İlkokulu, oy verme işlemleri devam ederken MHP'li bir grup tarafından basıldı. Okul bahçesinde toplanan grup bozkurt işaretleri yaparak toplu fotoğraf çektirdi. Okul bahçesini basan grubu görüntüleyen ve baskına karşı tepki gösteren TKP üyeleri grup mensupları tarafından tehdit edildi.

17.25 | Diyarbakır'da taşıma seçmene yurttaşlardan tepki

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan okullarda da polis ve askerlerin toplu şekilde oy kullandığı belirtildi.

Kamuoyuna yansıyan görüntülere göre; sivil kıyafetli asker ve polisler, minibüslerle Atatürk Ortaokulu, Seyrek Ortaokulu, Hamzalı Canaydın Ortaokulu ve Uzunova Ortaokulu’nda taşındı. 

Söz konusu okullarda yaşanan yoğunluk nedeniyle meydana gelen izdiham, görüntülere yansıdı. Görüntülerde, yurttaşların, taşıma seçmenlere tepki gösterdiği görüldü.

16.27 | İki sandıkta oy kullandı: Biri imha edilecek

İstanbul'un Ümraniye ilçesinde bulunan Mebruke Salih Koçak Ortaokulu'nda, 2034 numaralı sandıkta oy kullanan bir kişinin seçim görevlisi olduğu fark edildi. Görevli olduğu okulda ve sandıkta da oy kullandığı anlaşılan kişinin mükerrer oy kullandığı tespit edildi.

Tutanak tutuldu. Sayımda rastgele bir oy imha edilecek.

16.13 | Hacıbektaş'ta sandık başkanı oy kullanmaya gelmeyenleri parti merkezlerine bildirdi

Nevşehir Hacıbektaş'ta Hacıbektaş Anadolu Lisesi 1003 No’lu sandık başkanı, müşahitler tarafından, oy kullanmaya gelmeyen vatandaşları parti merkezlerine bildirirken tespit edildi. Müşahitlerin uyarılarına rağmen bu tavrını sürdüren başkan ısrarlı uyarılar sonrası bunu tüm sandıklarda herkesin yaptığını iddia etti. Güvenlik güçlerini çağırarak itiraz edenleri seçimi kesintiye uğratmakla suçladı.

15.54 | Midyat'ta AKP'li belediye başkanından sandık görevlilerine saldırı: Bir müşahit hastaneye kaldırıldı


Mardin'de AKP Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin ve yanındaki bir grup AKP'li, okuma yazma bilmeyen bir kişiyle birlikte oy kullanma kabinine giren bir müşahit hakkında tutanak tutmak isteyen sandık görevlisine saldırdı.

Olay sırasında Demokrat Parti'den bir müşahit kalp rahatsızlığı geçirerek hastaneye kaldırıldı.

15.23 | Bakırköy'de bir okulda AKP'li grup parti logolarıyla sınıfları gezdi, her sınıfa iki kişi sokmaya çalıştı

İstanbul Bakırköy'de Kartaltepe Mahallesi'ndeki Göksel Baktagir Güzel Sanatlar Lisesi'nde oy kullanma işlemleri sürerken AKP'li 15-20 kişilik bir grup boyunlarında parti logolarının bulunduğu etiketler asılı olduğu halde sınıfları gezdi. Grup her sınıfa aralarından iki kişi sokmak istedi. TKP'li ve CHP'li müşahitlerin itirazı üzerine parti logoları çıkarılan gruptan sadece birer kişinin sınıflara girmesine izin verildi.

15.09 | Bu sandık iptal edilmeli: Eskişehir'de Menzil tarikatının köyünde sandık görevlisini darp edip kovdular!

Eskişehir'de Menzil tarikatının çöktüğü Buhara köyünde görevli sandık kurulu üyesi tehdit ve darpla köyden uzaklaştırıldı. Buna rağmen oy kullanma işlemi devam ediyor.

Bu seçimin en açık hukuksuzluklarından biri, devletin her yanına sızmış durumdaki Menzil tarikatının imzasını taşıyor.

Eskişehir'de bulunan Buhara köyü, Menzil tarikatına mensup şahısların yaşadığı bir yer olarak biliniyor. Oy kullanma işleminin başlamasının ardından kimi şahıslar, başkaları yerine oy kullanmaya başladı. Durum, CHP'li sandık kurulu üyesi tarafından tespit edildi. Görevli usulsüzlüğe engel olmak için uyarıda bulundu.

soL'un ulaştığı bilgilere göre sandık kurulu üyesi önce tehdit edildi, sonra darp edildi. Son olarak da kendisine silah gösterildi. Kolluk güçleri olaya müdahale etmezken, görevli köyden zorla çıkarıldı.

Yaşananların ardından CHP teşkilatına haber veren sandık görevlisi darp edildiği için rapor da aldı. CHP teşkilatı sandığa yeniden görevliyle gitmek istese de görevli maruz kaldığı şiddet ve tehditler sonucunda sandığa geri dönmedi.

Şu an sandıkta ana muhalefet partisi adına kimse yok. CHP ilgili merciilere şikayette bulunma hazırlığında.

14.55 | soL Kars'ta taşıma seçmen hilesini belgeledi: Tüm sandık, 350 kişi aynı evde kalıyor

soL belgeledi: Kars merkezde bulunan Atatürk İlkokulu'daki seçmen listesindeki herkes aynı evde oturuyor, hepsi erkek ve şehir dışından gelmiş.

Türkiye'nin özellikle doğudaki illerinde iktidar kendi lehine sonuç almak için "taşıma seçmen"lere oy kullandırıyor. 

soL, bu örneklerden birinin açık kanıtlarına ulaştı.

Kars merkezde bulunan Atatürk İlköğretim Okulu'ndaki birçok sandıktaki seçmenin aynı adreste olduğu görüntülendi. soL'un ulaştığı bilgiye göre Atatürk İlköğretim Okulu yer alan 1039-1040-1041-1042-1043 numaralı sandıklarda oy kullanacak olan tüm seçmenlerin aynı adreste kaldığı ortaya çıktı. 

soL'un edindiği belgelere göre seçmen listesindeki mevcut herkesin Şehit Yusuf Bey Caddesi No 52'de yaşadığı görülüyor. Seçmenlerden hiçbirinin Karslı olmadığı ifade edilirken aynı adreste yaklaşık 350 kişinin kaldığı görülüyor.

14.15 | YSK Başkanı'ndan 'Kars ve Iğdır' açıklaması: 'Bunlar iddiadan ibarettir'

YSK Başkanı Yener, AKP'nin geçen seçimde az oyla kaybettiği Kars ve Iğdır gibi illere güvenlik güçlerinin sevk edildiği haberleriyle ilgili soru üzerine "Bunlar iddiadan ibarettir" dedi.

13.08 | soL seçimden aylar önce uyarmıştı: Taşıma seçmenler sahaya indi

soL'un seçimden aylar önce uyardığı seyyar seçmenler sahaya indi. Binlerce güvenlik görevlisi oy kullanmak için sandıklara akın ederken, siyasi partiler ve seçmenler duruma tepki gösterdi.

Seçmenlerin ve siyasi partilerin tepkisine neden olan taşıma seçmenler, özellikle AKP-MHP ittifakının az bir farklı kazandığı Kürt illerinde devreye sokuldu. Güvenlik gerekçesiyle seçim bölgelerine transfer edilen binlerce güvenlik görevlisi ile sandıklarda seçmenlerin iradesine müdahale edilmeye çalışılıyor. 

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde sabah saatleri itibariyle kamuoyuna yansıyan görüntülerde, Diyarbakır, Kars, Mardin, Şırnak ve Ağrı'da binlerce askerin sandıklara giderek oy kullanıldığı görüldü.

12.52 | Propaganda yasağına rağmen seçim otobüsü dolaşıyor

Açıklanan seçim takvimine göre dün saat 18.00'de sözlü, yazılı, görüntülü ve sesli propaganda yasağı başladı.

soL'a iletilen ihbara göre, CHP'nin Çankaya Belediye Başkan adayı Hüseyin Can Güner ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in görsellerine yer verilen seçim otobüsü, yasağa rağmen Çankaya ilçesinde dolaşıyor. 

Çankaya ilçesinin farklı semtlerinde dolaştığı belirtilen otobüsün, en son Cebeci semtinde görüldüğü aktarıldı. 

soL'a ulaşan ihbarlara göre, CHP'nin Çankaya ilçesindeki birçok noktada seçim otobüsü bulunuyor. Söz konusu araçların okullara yakın bölgelere park edildiği veya trafikte seyir halinde dolaştığı aktarılıyor.

Seçim yasakları, belirlenmiş olan zaman dilimi arasında seçim otobüslerini de kapsıyor.

11:56 | AKP ve BBP propaganda yasağını umursamıyor

YSK'nin açıkladığı seçim takvimine göre seçime katılan siyasi partiler ile adayların sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda faaliyetleri dün 18:00 itibariyle sona erdi.

soL'a iletilen ihbarlardaysa adayların bu yasağa uymadığı görülüyor.

Konya'nın Meram ilçesinde bulunan Konya Lisesi'nin bahçesinde AKP adayı Mustafa Kavuş'un seçim pankartının yer aldığı görüldü. Pankart yurttaşların itirazı üzerine kaldırıldı.

Konya-Meram

Benzer bir ihlal Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde de yaşandı. BBP adayı Ercan Yozgat'ın propaganda aracı Mustafa Kemal İlkokulu'nun önüne park edildi.

Kayseri-Melikgazi

11:45 | Muhtarlık seçimi 'kavgaları' başladı: Diyarbakır'da bir sandık görevlisi yaşamını yitirdi

Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Ağaçlıdere köyünde muhtarlar arasında çıkan çatışma sırasında arada kalan bir sandık görevlisi ağır yaralandı.

soL'un sahadan aldığı bilgilere göre ağır yaralanan sandık görevlisi hayatını kaybetti, ancak henüz resmi açıklama yapılmadı. Kavgaya karışan birçok kişinin de yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor.

Taraflar arasında çıkan kavga çatışmaya dönerken, taşlı ve sopalı kavganın ardından olay yerine kolluk kuvvetlerinin intikal ettiği belirtiliyor. 

11:23 | AKP'ye oy verdiğin pusulanın fotoğrafını getir, parayı götür!

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, AKP’lilerin para karşılığı oy kullandırdığı ve bunun için bir WhatsApp grubu kurduğu iddia ediliyor.

Para karşılığında oy kullandırılan kişiler, oylarını AKP’ye verdiklerini gösteren oy pusulası ile birlikte fotoğraflarını bu gruba attı. ‘Atilla Ocağı’ adı verilen bu grupta 296 kişinin ekli olduğu görüldü.

11:01 | Cizre'de AKP'liler İYİP'li sandık görevlilerine saldırdı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde AKP'den aday olan bir kişinin İYİP'li sandık görevlisine saldırması üzerine kısa süreli gerginlik çıktı. 
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre AKP'den aday olan Ömer Yıldız ve beraberindekiler, Sur Mahallesi'nde bulunan İsmail Ebuliz İlkokulu'nu ziyaret ettiği sırada şahısların korumaları da okula girmek istedi. Sandık görevlileri, Yıldız ve beraberindekilerin korumalarla okula girmemesini talep edince gerginlik çıktı. AKP'nin Belediye Meclis adayı Hakan Ekinler, kendisini uyaranları tehdit etti, araya giren İYİP'li sandık görevlisine de tokat attı. Bunun üzerine okul ve bahçesinde bulunan seçmenler Yıldız ve beraberindekileri okuldan çıkardı.

10:40 | Halfeti'de 'toplu oy'a itiraz: Müşahit ve avukatlar darp edildi, vekil linçten döndü

Urfa'nın Halfeti ilçesindeki Hilalli İlköğretim Okulu ve Özmüş Ortaokulunda toplu oy kullanıldığı iddia edildi.

Sabah saat 05.00’te Hilalli İlköğretim Okulu’nun etrafını saran ve silahlı oldukları öğrenilen bir grup, okulda bulunan müşahitleri okuldan çıkararak toplu oy kullandı. Müşahitlerin tehdit edilerek çıkarıldığı okulda, itiraz eden 2 Yeniden Refah Partili müşahidi darbedildi. 600 seçmenin bulunduğu mahallede yapılan usulsüzlüğe ilişkin tutanak tutulurken, itirazlar üzerine sandıkta oy kullanma işlemi durduruldu.

Okula gelen DEM Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, mevcut belediye başkanı ve adayı Şeref Albayrak, korumaları ve taraftarlarının saldırısına uğradı. 

Öte yandan Halfeti Belediye Başkanı ve AKP adayı Şeref Albayrak ve beraberindeki 100 kişi kırsal Talikan (Özmüş) mahallesindeki ortaokulda birlikte oy kullanmaya çalıştı. İtirazlar üzerine burada da oy kullanma işleminin durdurulduğu öğrenildi. 

Halfeti'de toplu oy kullanmak isteyen bir seçmene itiraz eden avukatsa darp edildi.

10:20 | AKP plakasız araçla 'alışveriş çeki' dağıttı, oy istedi

AKP, yerel seçimler için ''sosyal yardım'' ve ''alışveriş çeki'' adı altında birçok yerde para dağıttı.

Seçim rüşvetlerinde işin suç boyutunu katmerleyen son örnek, Aydın'ın Çine ilçesinde yaşandı.

soL'a gelen ihbara göre, dün gece boyunca kentte yüzlerce haneye yaygın süpermarketlere ait alışveriş çekleri ve ayni yardım dağıtıldı.

soL, suç niteliğindeki olayı teyit etti.

Yardımlar Gökyaka, Akçaova, Kahramanlar, Karakollar, Çaltı, Evciler, Sarıoğlu mahallerinde dağıtıldı.

Dağıtım, seçim yasaklarının başlamasının ardından, gece saatlerinde yapıldı. Faaliyetin suç niteliğinin farkında olan şahısların, dağıtım için kullandıkları aracın plakasının olmaması dikkat çekti. 

Ziyaret edilen evlerdeki yurttaşlardan kimlik numaralarının istendiği, AKP'ye oy vermeleri halinde yardımların süreceğinin söylendiği de gelen bilgiler arasında.

30 Mart - 19:34 | Seçim yasağı 2 saatte delindi: Telefon ve mesajla oy istediler

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı seçim takvimine göre dün 18:00 itibariyle propaganda serbestliği sona erdi.

Buna göre seçime katılan parti ve adayların elektronik posta adreslerine mesaj gönderilmesi, sabit telefonlara sesli, görüntülü veya yazılı iletilerle propaganda yapması yasak.

Ancak bu yasak daha ilk saatlerinde delindi. 

Yurttaşların soL'a ilettiği usulsüzlük ihbarlarına göre, AKP, İYİP ve Saadet Partisi adayları kısa mesaj ve telefon araması yoluyla propaganda faaliyetlerine hız kesmeden devam etti.

AKP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, seçmenlere saat 19:24'te yolladığı kısa mesajla oy istedi.

Samsun'un Atakum ilçesinde de AKP'nin adayı Özlem Maraş adına saat 19:54'te sabit hattan yapılan arama ile seçmenlere propaganda yapıldı, oy talep edildi.

AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok adına 23:03'te atılan mesajda ''Başkentimizin gerçek belediyecilikle yönetilmesi için sandığa gidelim, oyumuzu kullanalım'' ifadelerine yer verildi.

soL'a gelen ihbarlara göre, AKP'nin ardından İYİP ve Saadet Partisi adayları da propaganda yasağını ihlal etmeye başladı.

Konya'da Saadet Partisi'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdulkadir Karaduman ve İYİP'in Kadıhanı Belediye Başkan adayı Hulusi Çökgel'in yurttaşlara gönderdiği kısa mesajlarla oy istemeye devam ettiği görüldü.

AKP'nin Samsun ve İzmir'de propaganda yasağını deldiği mesajlar 

İYİP ve Saadet Partisi adayları da yasakları çiğnedi