Sandık başında yaşanan usulsüzlükler gün boyu soL'da

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy verme ve sayım işlemleri sırasında yaşanacak usulsüzlükleri gün boyunca soL'a bildirebilirsiniz.

Haber Merkezi

Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Türkiye sandık başına gidiyor.

Seçimlerde oy verme ve sayım işlemleri sırasında yaşanacak usulsüzlükleri gün boyunca soL'a bildirebilirsiniz.

Tanık olduğunuz usulsüzlükleri [email protected] adresi üzerinden bize ulaştırabilirsiniz.

17.10: Yurttaşlara sayım engeli

İstanbul Sultangazi'de bulunan Aslangazi İlkokulu'nda oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurttaşların içeri alınması engellendi.

TKP'li müşahitlerin müdahale etmesi üzerine yurttaşlar okula alınmaya başlandı.

16.30: AKP'li sandık görevlilerinden dikkat çeken rozet

Adana'nın Çukurova ilçesinde bazı okullarda AKP'li sandık görevlilerinin ve müşahitlerin üzerinde Ömer Halisdemir'in fotoğrafının olduğu rozetler taktıkları görüldü. 

Konuya dair soL'a bilgi veren TKP'li müşahitler durumu, itiraz edecek sandık görevlilerini ve muhalif parti müşahitlerini terörist olarak yaftalamayı, seçim boyunca muhalefete dönük yürütülen terörle işbirliği suçlamasını, sandığa gelenleri kışkırtma ve etkileme amaçlı olarak sürdürmeyi ve Erdoğan'ın dün yaptığı 'İnşallah yarın darbeler dönemini kapatmış olacağız' açıklamasını anımsatarak oy toplamayı öngören "provokatif bir adım" şeklinde değerlendirdi.

16.03: AKP'li isimden 'avukatım' yalanı 

İstanbul Kartal'daki Sabri Taşkın İlkokulu'nda AKP'li bir şahıs, avukat olduğunu söyleyerek itiraz dilekçesi yazmak istedi. Söz konusu şahsın avukat olmadığı anlaşılınca müşahitler ve yurttaşlar tepki gösterdi. AKP'lilerin tepki gösteren yurttaşların üzerine yürümesinin ardından gerginlik çıktı.

15.40: Dikmen'de provokasyon girişimi: AKP'liler kavgayı ayırmak isteyen polisi yumrukladı

Ankara Dikmen'de oy verme işlemi devam ederken okulları ziyaret eden AKP Ankara Milletvekili Murat Alparslan'ın sandık görevlilerini baskı altına almaya çalıştığı bildirildi.

AKP'li vekilin ziyaret ettiği Ali Hasan Coşkun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde ise Alpaslan ve beraberindeki heyet ile CHP'li müşahitler arasında kavga çıktı.

Kavgayı ayırmak için araya giren bir polis memuru da AKP'lilerin yumruklu saldırısına uğradı.

15.20: Mükerrer oy kullanmak isteyen polise TKP'li avukatlar engel oldu

Ümraniye'de bulunan İstanbul Ticaret İlkokulu 3026 no'lu sandıkta bir polis memuru, '142 belgesi'ni teslim etmeden hem kendi adının listede olduğu sandıkta hem de başka bir sandıkta oy kullanmaya çalıştı.

TKP'li avukatlar '142 belgesi'nin sandık kuruluna teslim edilmesini sağladı. Ayrıca adının listede olduğu sandıkta da ilgili kişinin hanesine çarpı atıldı.

Aynı okuldaki 3008 no'lu sandığa ait seçmen listesinde çeşitli nedenlerle 9 kişinin oy kullanamayacağı işaretliyken, kapıdaki listede 8 kişinin işaretli olduğu fark edildi.

15.10: Silahıyla oy kullanmak isteyen polis, müşahitlerin üzerine yürüdü

Ankara Demetevler'de bulunan Şehit Mehmet Çetiner Ortaokulu'nda üniforması ve silahıyla oy kullanmak isteyen polis, kendisine engel olmak isteyen müşahitlerin üzerine yürüdü.

TKP müşahitlerinin ilettiği bilgiye göre, olayı tutanak ile kayıt altına almak isteyenlere tehditler savuran polisler, şikayet dilekçesi yazanların da adresini aldı. Tüm itirazlara rağmen avukatlar tarafından tutanak tutuldu.

YSK'nın 909 no'lu kararına göre herhangi bir sandıkta görevlendirilmeyen polisler silahsız bir şekilde ancak üniformasıyla oy kullanabiliyor. 

14.52: Samsun'da TKP'li müşahitlere tehdit

Samsun Fahrettin Ulusoy İlkokulu'nda zihinsel engelli olduğu anlaşılan bir yurttaşın oy kullanmak üzere kabine annesiyle beraber girmek istemesinin ardından seçmen kaydı olup olmadığını kontrol etmek isteyen TKP müşahitleri, AKP'liler tarafından 'Sizi öldürürüz. Buraya gömeriz' denilerek tehdit edildi. 

Gerginlik gönüllü yurttaşların tepki göstermesi sonrası yatıştı.

14.40: CHP'li müşahitler darp edildi

İstanbul Kadıköy'de bulunan Bostancı Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne gelen kalabalık bir grup CHP'li müşahitlere saldırdı.

AKP Gençlik Kolları üyelerinden oluştuğu belirtilen grup, hangi amaçla okulda bulunduklarını soran CHP'li müşahitleri darp etti. Olayın ardından polisin gruptan çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

14.24: Okulda AKP kartıyla dolaştılar

İstanbul Başaksehir'de bulunan TOKİ Kayaşehir Mevlana İlkokulu'nda AKP üyelerinin seçim yasaklarına uymayarak parti logolu kartları boyunlarında taşıdıkları görüldü. Okul koridorlarında vakit geçiren AKP'lilerin turuncu rozetler takması da dikkat çekti.

14.12: Sınıfa topluca giren AKP'liler oy kullanımını durdurdu

İstanbul Sarıyer Reşitpaşa'da bulunan Osman Saçmacı Ortaokulu'nda AKP'liler yaşlılarla beraber oy kullanma kabinine girmeye çalıştı. Sandık kurulu izin vermeyince AKP avukatları ve müşahitleri sandık olan sınıfa topluca girerek kurulun çalışmasına engel oldu. Seçmenlerin oy kullanımını durduran AKP'liler sandık kurulu üyelerine hakaret etti. AKP'liler hakkında tutanak tutuldu. Sandıkta polis eşliğinde oy kullanımı devam ettirilmeye çalışıyor.

14.04: Görev belgesini vermeyen polis memuru oy kullandı

İstanbul Kartal'daki Şehit Şükrü Bayrakçı İlkokulu'nda üzerinde polis üniforması bulunan bir polis oy kullandı. Sandık kurulu üyelerinin 142 belgesi istemesine rağmen görev belgesini vermeyen polis itirazlara rağmen oy kullandı, seçimde görevli olmadığını kendi sandığında oy kullandığını söyledi. Seçimde hangi polislerin görevli hangi polislerin görevli olmadığının tespit edilmesinin imkansız olması ile mükerrer oy kullanımına dair ciddi şüpheler oluştu. Sandık kurullarında bulunan üyelerin başka bir sandıkta oy kullanması mümkün değilken benzeri uygulamanın polisler için uygulanmaması şüpheleri artırıyor.

13.51: AKP'liler parti logolu ve Erdoğan resimli bedava internet paketi dağıtıyor

İstanbul Üsküdar'da Şehit Kader Sivri Ortaokulu'nda AKP'liler bedava internet paketi dağıtıyor. Seçim yasaklarını çiğneyen AKP'lilerin üzerinde Erdoğan ve parti logosunun yer aldığı 1 gb'lik internet paketini okulda dağıttıkları görüntülendi:

 

13.30: Erdoğan resmi giydirilmiş araç okul önüne park edildi

İstanbul Esenyurt'ta Mehterçeşme Mahallesi'nde oy kullanma işlemlerinin sürdüğü Yusuf Akdaş İlkokulu önünde Erdoğan resmi giydirilmiş suv araç park edilmiş şekilde görüntülendi:

13.21: Ümraniye'de bir okulun yanında Erdoğan afişi

Ümraniye'de oy kullanma işlemlerinin sürdüğü Genç Osman İlkokulu'nun yanındaki bir binada seçim yasaklarına karşın halen Erdoğan afişinin asılı olduğu görüldü.

13.08: Erdoğan'a açık oy kullandı, TKP'li müşahitlerin müdahalesiyle oy geçersiz sayıldı

Kocaeli'de Çayırova Emek Mahallesi Tahsin Tarhan Ortaokulu 1148 no'lu sandıkta Erdoğan'a açık oy kullanan bir kişi oyu sandığa atmadan, TKP müşahitleri tarafından engellendi. Oy geçersiz sayıldı.Tutanak tutuldu.

13.02: Kahramanmaraş'ta kabine 2 kişi girerek oy kullandı, itiraz edenlere müdahale

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesinde Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi 1320 numaralı sandıkta 3 kez seçim kabinine iki kişi girerek oy kullandı. Millet İttifakı müşahiti itiraz etmesine rağmen polisler olaya müdahale etmedi, aksine müşahite müdahale etmeye çalıştılar. 

13.00 Eşi yerine oy kullanan seçmen

İstanbul Kartal Selma Akay Ortaokulu'nda 2443 no'lu sandıkta bir seçmenin eşi yerine oy kullandığı tespit edildi. Olayla ilgili tutanak tutuldu.

12.45: Urfa'da toplu oy kullanılmasına itiraz eden Şeker: 30 kişilik grup linç girişiminde bulundu

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde toplu oy kullanıldığı tespiti yapan CHP’liler saldırıya uğradı. Darp edilen eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, 30 kişilik bir grubun linç girişiminde bulunduğunu belirterek, “Taziye evinde sandıkları toplamışlar, okula toplamamışlar. Karaali İlkokulu sandığı olarak geçiyor. 1 oy bize 366 oy Erdoğan’a olarak oy kullanılıyor. Gelmeyenler yerine oy kullanılıyor. Linç girişiminden sonra yine usulsüzlük yapmışlar, Mahmut Tanal vekil geldikten sonra ben oradan ayrıldım” dedi.

Toplu oy kullanıldığı tespiti üzerine Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi Karaali köyüne giden CHP’liler saldırıya uğradı. 30 kişilik grubun saldırısında darp edilen eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, hastaneye giderek tedavi oldu.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Şeker, şunları söyledi:

“Taziye evinde sandıkları toplamışlar, okula toplamamışlar. Karaali İlkokulu sandığı olarak geçiyor. 1 oy bize 366 oy Erdoğan’a olarak oy kullanılıyor. Gelmeyenler yerine oy kullanılıyor.  Kadınların bir tanesi oy kullanmaya gelmedi. Linç girişiminden sonra yine usulsüzlük yapmışlar, Mahmut Tanal vekil geldikten sonra ben oradan ayrıldım.

Ben savcılığa şikayetlerimizi veriyoruz, tutanakla ilgili işlemleri de yapıyoruz. Bize linç girişimi oldu. 30 kişilik bir grup biz sandık görevlilerine linç girişiminde bulundu. Biz gözlemci olarak oradaydık. Burnumuzda filan darp izleri var. Sandığa sahip çıkın. Biz demokrasiyi korumak için mücadele ediyoruz.”

12.22: Sandıkları gezip 'Erdoğan'ın selamı'nı ileten AKP'lilerden, tepki gösterenlere 'gözaltı' tehdidi

İstanbul Kadıköy'de bulunan Göztepe İlkokulu'nda AKP'li olduklarını belirten bir grup, sınıfları dolaşarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdiklerini söyledi.

Tepkiler üzerine gruptan bir erkek bir kadın müşahide saldırı girişiminde bulundu.

AKP'li grubun okulun girişindeki sokağa park ettiği BMW'nin de yolu kapattığı görüldü. Burada mahallelinin, yolu kapatan arabanın sahibini aradığı görülürken okul önünde de tartışma yaşandı.

Kolluk güçlerine müdahale etmeleri çağrısı yapan müşahitler ve yurttaşlar, AKP'lilere tepki gösterirken gruptan birinin "Bu sandığa dikkat edin, gün sonunda hepsi gözaltına alınacak" sözleriyle halkı ve müşahitleri tehdit ettiği görüldü.
 

11.37: Ümraniye'de bir okulda AKP logolu bardaklar

İstanbul Ümraniye Esenşehir Mahallesi'nde oy verme işlemlerinin devam ettiği Celaleddin Ökten Hoca İmam Hatip Ortaokulu'nda AKP logolu bardak görüntülendi:

11.23: AKP'liler TKP müşahitlerini dışarı çıkarmaya çalıştı

İstanbul Ümraniye'de Kazım Karabekir Ortaokulu'nda AKP'liler TKP müşahitlerinin okulda bulunamayacağını söyleyip dışarı çıkarmaya çalıştı.

AKP'lilerin, dışarı çıkarmaya çalıştığı TKP müşahitlerinin üstüne yürüdüğü görüldü.

11.18: Şanlıurfa'da toplu oy kullanımı: 'İster avukat, ister Allah ol'

Şanlıurfa Akçakale’deki Yazlıca Ortaokulu’nda toplu oy kullanıldığı iddiası üzerine okula giden avukatlar; “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye” denilerek engellendi.

Şanlıurfa Akçakale’deki Yazlıca Ortaokulu’nda toplu oy kullanıldığı iddiası üzerine giden avukatlar engellendi.

Avukat Ronayi Paydaş, okul kapısında ve bahçesindeki gerginlik sırasında çekilen görüntüleri, Twitter hesabında paylaştı.

Paydaş, “Görevli olduğumuz bölgelerden Akçakale Yazlıca kırsal mahallesindeyiz. Burada toplu oy kullanımını engellerken hem biz hem de sandık görevlilerimiz saldırıya uğradık, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık. Şu an can güvenliğimiz olmadığı için, suç duyurusu ve şikayet için köyden ayrıldık” dedi.

Paydaş’ın paylaştığı videoda, avukatlara “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye” denildiği görüldü.

11.00: CHP'li eski vekil ve müşahitler darp edildi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker'in Şanlıurfa'da görev yaptığı sandık başında kadınların yerine oy kullanılmasına itiraz ettiği için darp edildiğini duyurdu.

Özel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İstanbul Milletvekilimiz Ali Şeker, ilk turda bütün oyların kullanıldığı ve tek adaya çıktığı Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde görev yapıyor. Kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için müşahitlerimizle darp edildi, telefonları kırıldı" dedi.

10.49: Çanakkale'de 'Oy ve Ötesi' görevlileri takibe alınmak isteniyor

soL Haber Portalı'na gelen bir ihbara göre Çanakkale'nin Kepez İlçesi'nde Oy ve Ötesi'nden müşahit olan kişilerin kimler ve kaç kişi olduklarına dair, kimliği belirsiz bir kişi tarafında veri toplandığı ifade edildi.

İlçede bulunan Kepez Vahit Tuna Lisesi'ne gelen şahsın katları gezerek "Oy ve Ötesi'nden kimse var mı? Kaç kişiler" diyerek veri toplamaya çalıştığı ortaya çıktı. Vahit Tuna Lisesi'nden çıkıp Atatürk İlkokuluna giden şahsın benzer verileri toplamaya devam ettiği ortaya çıktı. 

10.12: AKP'liler Erdoğan'a açıktan oya itiraz eden TKP müşahidinin üstüne yürüdü

Ankara Sincan'da bulunan bir okulda, sandık görevlisinin açık alanda Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermesi üzerine TKP müşahidi duruma itiraz etti.

AKP'lilerin itiraz eden müşahidin üzerine yürümesi sonucunda olay yerinde arbede çıktığı belirtildi. Yaşananların ardından olayla ilgili tutanak tutuldu.

09.26: Seçim kabinine 3 kez iki kişi girerek oy kullandı

Kahramanmaraş Onikişubat ilçesinde Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi 1320 numaralı sandıkta seçim kabinine 3 kez iki kişinin girerek oy kullandığı aktarıldı.

Millet İttifakı müşahitinin itiraz etmesine rağmen polislerin olaya müdahale etmediği, aksine müşahite müdahale etmeye çalıştığı kaydedildi.

Okul temsilcisinin de 'Burada bulunamazsınız' gerekçesiyle bina dışına çıkartıldığı belirtildi.

08.50: Polisler üzerinden usulsüz oy kullanımına müdahale: İki yerde birden durduruldu

İstanbul Kadıköy'de bulunan İhsan Sungu İlkokulu'nda belgesi olmayan bir polis ve bir bekçi oy kullanmaya çalışırken müşahitler ve sandık görevlileri tarafından engellendi.

TKP müşahitlerinin verdiği bilgiye göre, sandık başkanının belgesi olmayan polis ve bekçi için oy kullanabilir demesine karşılık, olay, itiraz sonucunda YSK'ye iletildi. YSK'den karar çıkmadan oy kullandırılmayacağı bilgisi iletildi.

İstanbul Sarıyer Reşitpaşa'daki Karacapaşa İlkokulu'nda da belgesi olmayıp oy kullanmak isteyen polislerin müşahitler tarafından engellendiği aktarıldı.