Sayfa yolu
Şam Heyeti Rojava’da: Suriye geçici hükümeti ve SDG Haseke'de bir araya geldi
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 19.03.2025 , 17:26 Güncelleme Tarihi: 19.03.2025 , 17:27
Suriye hükümetine bağlı bir heyet, Rojava’nın Haseke kentine ulaştı. Heyetin ziyaretinin, Şam yönetimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında sağlanan anlaşmanın uygulanması amacı taşıdığı bildirildi.
Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile SDG Komutanı Mazlum Abdi arasında kritik bir anlaşma imzalanmıştı. 10 Mart tarihli bu anlaşma; ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini, Kürt toplumunun Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olarak tanınmasını ve yurttaşlık ile anayasal haklarının güvence altına alınmasını öngörüyor. Ayrıca Suriye’nin kuzeydoğusundaki sivil ve askeri yapıların merkezi devlet yönetimine entegrasyonu da anlaşmanın temel başlıkları arasında yer alıyor.
Şam yönetimi, anlaşmanın takibi ve hayata geçirilmesi için beş kişilik özel bir komite kurmuştu. Bu komitenin SDG yetkilileriyle temaslarını sürdüreceği belirtildi.
Öte yandan, iki taraf arasındaki ilk resmi toplantı dün Haseke’nin Şeddadi ilçesinde yapıldı. SDG heyetine Mazlum Abdi başkanlık ederken, Şam heyetinin başında ise Deyrizor eski Valisi Hüseyin Selema yer aldı. Yaklaşık iki saat süren ve üç oturum halinde gerçekleşen görüşmelerin önümüzdeki günlerde devam edeceği bildirildi.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.