'Salgının büyüttüğü kriz 500 milyon insanı yoksullaştırabilir'

Oxfam tarafından hazırlanan raporda, koronavirüs salgınıyla birlikte büyüyen ekonomik krizin dünyada 500 milyon insanı yoksulluk sınırının altına itebileceği belirtildi.

Dış Haberler

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Oxfam'ın, koronavirüs salgınıyla birlikte hızlanan ekonomik krize ilişkin bir raporu yayımlandı.

Rapora göre, salgınla birlikte hızlanan ekonomik kriz, "gelişmekte olan" ülkelerde yaşayan 500 milyon insanı yoksulluk sınırının altına itebilir, günlük 5,50 doların altında kazanan insan sayısı ise 548 milyondan 4 milyara yükselebilir.

Dünya liderlerine "yoksul ülkeler için kurtarma paketi" çağrısı yapılan raporda, "gelişmekte olan" ülkelerin 2020 yılındaki 1 trilyon dolarlık borç ödemelerinin iptali yönünde öneri sunuluyor. 
 
Oxfam Yöneticisi Jose Maria Vera, "Dünyada var olan eşitsizlikler, bu krizin ekonomik boyutunu körüklüyor. Dünyada beş işsizden yalnızca biri işsizlik sigortasına erişebiliyor. İki milyar insan kayıt dışı sektörlerde sağlık sigortası olmadan çalışıyor. Yoksul ülkelerde kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 90'ı buluyor, zengin ülkelerde bu oran yüzde 18" diye konuştu.

Koronavirüsten ekonomik olarak en çok kadınların etkilendiğini belirten Vera, "Dünyada sağlık çalışanlarının yüzde 70'ini kadınlar oluştururken, çocuklara, yaşlılara ve hastalara ücretsiz bakımın yüzde 75'ini yine kadınlar sağlıyor. Az ücretli riskli işlerde yine kadınlar çalışıyor" açıklamasında bulundu.

2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizi hatırlatan Vera, "Hükümetler 2008 krizinden ders çıkarmalı. Daha sürdürülebilir ekonomi için ekonomik yardım paketleriyle sıradan işçilere ve küçük işletmelere destek sağlanmalı" dedi.