Salgın günlerinde THY: Kargo uçuşlarıyla kâr et, emekçilerin maaşını düşür

Dünya genelinde salgının hızla yayılmasına rağmen uzun süre uçuşları devam ettiren ve çalışanlar için yeterli önlemleri almakta geç kalan THY, mayıs sonu ve haziran ayı itibariyle uçuşlara yeniden dönüyor. Salgın günlerinde kargo uçuşlarının sayısını arttıran, yolcu uçaklarını bile kargo taşımacılığı için kullanan THY, işçileri ya ücretsiz izne zorladı ya da 'kısa çalışma' ödeneğine…

Haber Merkezi

Salgının Aralık ayında başladığı Çin’e yapılan seferleri 31 Ocak’a kadar sürdüren, salgının uzun süre Avrupa’daki merkez ülkesi olan İtalya’ya uçuşlara 28 Şubat’a kadar devam eden ve salgın tüm dünyaya yayılmışken 22 Mart’a kadar birçok ülkeye seferlere devam eden THY, Hong Kong, Moskova, Addis Ababa, Newyork ve Washington dışında tüm yurt dışı seferlerini ancak 27 Mart’ta durdurmuştu. 28 Mart tarihinde ise iç hat seferlerini kısıtlayan THY, uzun süre yolcu taşımacılığında ısrar etmişti. Salgının yayılmasında da etkili olduğu belirtilen bu uçuşlar, çalışanların da sağlığını riske atmıştı.

Hem ücretsiz izin hem kısa çalışma ödeneği...

Yolcu taşımacılığının durmasının ardından yaşadığı gelir kaybını telafi etmek için THY'nin aklına ilk olarak çalışanların bir bölümünü ücretsiz izne çıkarmak gelirken, Hava-İş Sendikası, “600’e yakın Kokpit Personeli üyemize, zorunlu ücretsiz izne çıkılmasına dair bildirim yapılmıştır” açıklamasında bulunmuştu.

Bununla yetinmeyen THY, AKP’nin devreye soktuğu kısa çalışma ödeneğine de geçiş yapan kurumlar arasına girmişti.

Salgın sırasında uçuşların devam ettiği süreci, uçuşların durdurulup kargo uçuşlarının ağırlık kazandığı günleri ve uçuşların yeniden başlayacağı açıklamalarını bir THY emekçisi soL’a değerlendirdi.

‘Hiçbir bilgilendirme yapılmadı, sosyal medya paylaşımlarını takip ediyoruz’

Öncelikle kendilerine uçuşların ne zaman başlayacağına ilişkin hiçbir bilgilendirme yapılmadığını aktaran THY emekçisi, “Bu konuda bilgilendirme yapılamaması tüm THY çalışanlarında soru işaretlerine neden oluyor. Hepimiz şimdi ne olacak diye Bilal Ekşi’nin sosyal medya paylaşımlarını takip ediyoruz. Hepimizin önümüzdeki sürece ilişkin sağlıklı bir takvim bilgilendirmesine ihtiyacı var” dedi.

Yolcu uçakları dahi kargo taşıyor

THY’nin yolcu seferlerinin durduğu dönemde kârlılığını sürdürmek için kargo seferlerine ağırlık verdiğini aktaran THY çalışanı, “Bu dönemde kargo uçuşlarının sayısında büyük artış yaşandı. Yolcu uçaklarında çalışanlar da bu kargo uçuşlarında görevlendirildi. Bazı yolcu uçaklarının kabinleri dahi kargo malzemeleriyle doldurularak dünyanın birçok yerine uçuşlar gerçekleştirildi. Yani THY bu dönemde de kendi kârını garantiye alacak adımlar attı. Bir yandan da bizim bir bölümümüzü bu uçuşlarda görevlendirdi” diye konuştu.

Önlem almakta geç kalındı

Uçuşların sadece bunlarla sınırlı olmadığını, yurtdışından tahliyelerle de görev yaptıklarını belirten THY çalışanı, salgın öncesi ve salgın sırasındaki durumu şu sözlerle özetledi:

Salgın dünya genelinde yayıldığı sırada birçok ülkeye uçuşlarda görev yaptık. Salgın günlerinde örneğin Çin uçuşlarını sadece maskeyle yaptığımız, yeterli önlemlerin alınmadığı uçuşlar yaptık. Bu önlemlerin geç alındığını söyleyebilirim. Şimdi tahliye uçuşları gibi uçuşlar için koruyucu kıyafetler veriliyor ve önlemler çok daha üst düzeye çıkarıldı ancak buna geç başlandığını söyleyebiliriz. Şimdi de tahliye uçuşları oldukça uzun bir çalışma mesaisi anlamına geliyor, kimse gidilen yerde kalmak istemediği için dönüşte de aynı seferlerde görev yapılıyor. Dolayısıyla uzun saatler boyunca mesai yapılıyor.

Kısa çalışma ödeneği kurnazlığı

Bu uçuşların ve önümüzdeki dönem maaş ödemelerinin nasıl yapılacağına ilişkin de durumu anlatan THY emekçisi, kısa çalışma ödeneğine geçen THY’nin maaşın bir bölümünü İŞKUR üzerinden ödeyeceği ancak kendisinin bir ödeme yapıp yapmayacağının, maaşlardaki düşüşün ne kadar olacağının henüz bilinmediğini aktardı.

Bu kapsamda bu ay ilk maaş ödemesinin yapılacağını ve durumun daha net anlaşılacağını aktaran THY emekçisi, “THY’de maaş hesaplamasında birçok farklı etken var. Aylık uçuş saati, yol ve konaklama ücretleri gibi başlıklar var maaşın içinde. Bu ay uçuş yapanlar oldu, yapmayanlar oldu. Maaş ödemeleri hangi kriterlere göre yapılacak bilmiyoruz. Ancak ciddi maaş kayıpları yaşanacağını biliyoruz. Bu süreçte bizim maaşlarımız düşürülürken ve bu da İŞKUR üzerinden sağlanacakken, THY’nin kargo faaliyetleriyle kâr elde etmesi de ayrıca bir tartışma konusu” diye konuştu.