Sahibinden.com'da sansür: Kadın demek, LGBT demek ayrımcılık, 'sadece bayan' demek serbest

Evinde oda kiralamak için ilan veren kişi, başvuruda “Öncelik kadın ve lgbti+” notunu düştü. Bu notu ayrımcılık olarak değerlendiren sahibinden.com ilanı yayından kaldırdı sonra da hesabı dondurdu.

İrem Yıldırım

Artan kira fiyatları tek yaşamayı mümkün olmayan bir hale getirirken, oda paylaşımları özellikle büyük kentlerde kaçınılmaz hale geldi. sahibinden.com gibi sitelerde bu sebeple, oda kiralama ilanları oldukça yaygın. 

Çoğu zaman açıklamalar kısmındaki sıradışı istekler haberlere konu oluyor. Bu kez haberin konusu sahibinden.com’un aldığı karar oldu.

Evindeki odayı kiralamak için ilan veren İ.G., açıklamalar kısmına şunları yazdı:

“Merhaba, bakımını üstlendiğim iki kedi ve çokça bitki ile birlikte yaşamaktayım. Fotoğraflarda koyduğum odayı bir aylığına kiralamayı düşünüyorum. Faturalar fiyata dahildir. Önceliğim kadın ve lgbti+”

Açıklamada yazan ifadelerden dolayı ilanı yayınlanmadı, şirket yolladığı bildirimde “İlanınız ilan içeriğindeki ifadelerden dolayı yayınlanamadı” dedi. Bildirim metninde, 6761 sayılı İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na aykırı içerik barındırması sebep gösterildi.

Bunun üzerine kullanıcı, önce “LGBTİ+” yazısını kaldırdı ve yeniden denedi, kabul edilmedi. “Kadın” ibaresini kaldırıp denedi, yine kabul edilmedi.

sahibinden.com, “kadın” ve “LGBTİ+” ifadeleri  sebebiyle 4 defa aynı bildirimi alan kullanıcının hesabını dondurdu.

“Kadın” ve “LGBTİ+” ifadelerini ayrımcılık kapsamına alan şirket verdiği örneklerde “bekara ev verilmez”, “sadece aileye kiralanır”, “sadece kız öğrenciye kiralanır” veya “erkeğe ev kiralanmaz” gibi ifadelere yer verdi.

Fakat şirketin ilanlarına baktığımızda sık sık, “bayan ev arkadaşı, kesinlikle erkeklere verilmeyecek sadece bayana verilecek” ya da “aileye uygun daire, aileye kiralık” ifadeleri karşımıza çıkıyor.

Şirkete “sadece bayan" ilanları rahatsızlık vermezken ve İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na aykırılık oluşturmazken, “kadın ve LGBTİ+” ifadeleri hem ilanı kaldırttı hem de hesabı dondurttu.

İşte o ilanlardan sadece birkaçı: