Sağlık emekçilerinden Hacettepe’de ek ödeme eylemi

Sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı tarafından vaat edilen ek ödemelerin adil bir şekilde dağıtılması için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

COVİD-19 salgını süresince salgınla mücadelenin en önünde görev yapan sağlık emekçilerinin önemli bir bölümü artan iş yüküne rağmen Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlıkları tarafından vadedilen en üst limitten ek ödemeleri almakta sorun yaşıyor. Bu durumu protesto etmek amacıyla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde bugün öğlen bir araya gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi emekçiler basın açıklaması yaptılar.

Küresel salgının ortaya çıkması sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tüm sağlık emekçilerine üç ay boyunca tavandan ek ödeme verileceğini ilan etmiş ve 24 Mart tarihli Resmi Gazete’de ilgili mevzuat değişikliği yayımlanmıştı.

Üniversite hastanelerinin pandemi hastanesi olması ve elektif vakalar dışında hasta kabul etmemesi nedeniyle döner sermaye gelirlerindeki azalma öngörülerek aynı dönemde Maliye Bakanlığı tarafından üniversite hastanelerinin destekleneceği ilan edilmişti.

Ancak süreç bu şekilde gelişmedi ve vaat edilen ek ödeme Sağlık Bakanlığı hastanelerinde kısmen ödense de üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık emekçilerine hiçbir ödeme yapılmadı. Bu ay itibariyle ödemelerin yapılacağı belirtilse de bu ödemelerin emekçilerin bordrolarında gördükleri şekliyle eşitsiz bir şekilde dağıtıldığı ortaya çıkmış oldu.

SES üyesi Konuk gözaltına alındı

Eylemin başlangıcında fiziksel mesafe kuralını gözeterek yan yana duran emekçiler hastane bahçesini kaplarken, polis eyleme katılan KHK ile işinden atılmış olan SES üyesi Mahmut Konuk’un üzerindeki “İşimi geri istiyorum” yazılı önlüğü gerekçe göstererek emekçilere saldırdı. SES üyeleri polise bir süre dirense de Konuk gözaltına alındı. Sağlık emekçileri polis saldırısını alkışlarla protesto etti.

'Üniversite hastanelerine yeterli kaynak ayrılsın'

Sonrasında SES Ankara Şube TİS ve Hukuk Sekreteri Sabiha Akdeniz Günay basın açıklamasını okudu. “Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversite Hastanelerinde görev yapan sağlık emekçilerine Mayıs ayı gelmesine rağmen Mart ayı tavandan ek ödemesi planlanmış ama hâlâ ödemeler yapılmamıştır” diyen Günay, pandemi süresinde tüm riskleri göze alıp mücadeleyi sürdüren sağlık emekçilerinin emeğinin ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek gasp edilemeyeceğini söyledi. Hükümetin bir an önce üniversite hastanelerine yeterli kaynak aktarması gerektiğini söyleyen Günay, üniversite hastanelerinin de öncelikle kaynaklarını sağlık emekçilerinin hak edişlerine harcamak zorunda olduğunu vurguladı. Farklı istihdam ve ücret rejimlerinin kabul edilmeyeceği, emekçilerin hakkını alana kadar bu mücadelenin sürdürüleceğinin vurgulanmasıyla basın açıklaması sonlandırıldı.

Eylem sağlık emekçilerinin yoğun alkışlarıyla sona erdi.