Rektör Ferman'ın 'özürlü çocuk' sözlerine tepki: İbret ve dehşetle dinledik

Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman'ın enflasyon açıklamasında engelli çocuklara ilişkin verdiği 'örnek' büyük tepki çekti.

Haber Merkezi

Çankaya Kent Konseyi Engelli Meclisi, Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman'ın engelli çocuklara ilişkin verdiği örneğe tepki gösterdi.

Açıklamada, "Her şeyi para getiren bir 'mal' olarak gören bu zihniyetin bilimin, aydınlanmanın merkezi olması gereken üniversitelerde yeri olamaz" denildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Bir üniversitede rektörlük makamında olan “Prof. Dr” unvanına sahip Ali Murat Ferman canlı yayında aşağıdaki ifadeleri kullanarak engelli ailelerini rencide etmiştir:

''Herkesin ortak bir anlayış beraberliğiyle, herkesin bildiği ama ifade etmediği ailenin özürlü çocuğu gibi idare ediyoruz, çünkü ondan çocuk parası geliyor, herkes bir şekilde yararlanıyor ondan, çok şikayet ediyoruz yahu geceleri bağırıyor çağırıyor, huzur bırakmadı, komşularla aramız bozuluyor diyoruz; ama, aslında çocukcağız da hayatımızın bir parçası. Onun sayesinde özellikli yerlere girebiliyoruz, indirimli kart alıyoruz, çocuk parası alıyoruz, hak etmediğimiz şeylere ulaşıyoruz. Enflasyon böyle bir şey, enflasyonun biz suç ortağıyız.''      

Ülkemizde eğitimin kimlerin elinde olduğunun apaçık bir örneği olan bu ifadeleri hayret, üzüntü, ibret ve dehşetle dinledik.

Her şeyi para getiren bir “mal” olarak gören bu zihniyetin bilimin, aydınlanmanın merkezi olması gereken üniversitelerde yeri olamaz.

Tepkiler üzerine yayınladığı özür konuşması ise tam bir “özrü kabahatinden büyük” konuşması olmuştur.  Sayın rektör, sizin zihninizin arkasında her durumu lehine kullanma fikri yatıyor olabilir, ancak biz engelli aileleri çocuğumuzun bir gülümsemesi için dünyayı ayağa kaldırırız. 

“Özrü kabahatinden büyük” açıklamanızda sürekli “evlatlarımız” dediğiniz engelliler sizin zannettiğiniz gibi “birilerine para ve imkanlar yaratan mal” veya sizin “evladınız” değildir.

Engelliler herkes gibi hakları olan, bu ülkenin eşit yurttaşlarıdır.

Biz bu zihniyeti kadınlara, kız çocuklarına, farklı etnik yapıdan çocuklara, farklı cinsel yönelimden insanlara karşı tavır ve davranışlardan biliyoruz.

Kötü niyetli, aşağılayıcı ve insan haklarını yok sayan bu açıklamayı kınıyor, sahte özrünüzü de kabul etmiyoruz.

Yaptığınız şey bir nefret suçudur ve cezasız kalamaz.

İstifa etmenizi aksi durumda görevli bulunduğunuz üniversitenin sizi görevden almasını bekliyoruz.

Yapılan bir nefret suçudur ve ülkemizin adli makamları tarafından, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesinin 8.maddesi ve Türk ceza kanununun 122. maddesi uyarınca hiç kimsenin bir başkasını engeli nedeniyle hakir göremeyeceği hükümleri doğrultusunda ivedilikle işlem başlatılmasını talep ediyoruz.