Putin ABD’nin Ukrayna’daki ateşkese ilişkin tekliflere katıldığını belirtti, ancak bunun uzun vadeli barışı sağlaması ve krizin çıkmasına yol açan sorunlara çözüm sunması gerektiğini söyledi.
Dış Haberler
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da geçici ateşkes konusundaki tekliflere katıldıklarını ancak bunun uzun vadeli barışı sağlaması ve krizin çıkmasına neden olan sorunlara çözüm sunması gerektiğini söyledi.
Putin, dün Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, bir gazetecinin, ABD'nin Ukrayna'da 30 günlük acil ateşkes teklifi ile ilgili sorusunu cevapladı.
Ukrayna krizinin çözümüyle ilgilendiği için ABD Başkanı Donald Trump'a teşekkür eden Putin, Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika'ya da ayrıca minnettar olduğunu aktardı.
Putin, "Ukrayna'da ateşkes konusundaki tekliflere katılıyoruz ancak bunun uzun vadeli barışı sağlaması ve krizin çıkmasına neden olan sorunlara çözüm sunması gerekiyor" dedi.
'Kursk bölgesinde sıkışan Ukraynalı askerler ne olacak?'
Sahadaki durumla ilgili olarak kendisinin önceki gün Kursk bölgesine gittiğini ve buradaki durumla ilgili bilgi aldığını anımsatan Putin, buranın tamamen Rus ordusunun kontrolü altında olduğunu, bölgenin tamamen izole edildiğini kaydetti. Putin, gelecekte fiziki olarak bölge kapandığında Ukrayna askerlerinin buradan çıkamayacağına dikkati çekti.
Putin, Ukrayna'da ateşkesten yana olduklarını ancak ateşkes halinde kontrol ve denetim konularının henüz netleşmediğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kursk bölgesinde (Ukraynalı askerlerin) sıkışmasıyla ilgili ne yapacağız? Eğer çatışmaları 30 günlüğüne durduracaksak bu ne anlama gelecek? Ukraynalı askerler bu bölgeden çatışma olmadan mı çıkacak? Sivil halka karşı çok sayıda suç işledikten sonra onları oradan serbest şekilde çıkmasına izin mi vereceğiz? Ya da Ukrayna yönetimi, bu askerlere silah bırakma emrini mi verecek? Nasıl olacak bunlar?”
'Anlaşmanın ihlalinden kim sorumlu olacak?'
Putin, Rus ordusunun Ukrayna'daki cephenin tüm yönlerinde ilerlediğini belirterek, "Bu 30 gün nasıl kullanılacak? Ukrayna'da zorunlu seferberliğin devam etmesi için mi? Ukrayna’ya silah sevkiyatının sürdürülmesi için mi? Yeni seferber edilen birliklerin eğitim alabilmesi için mi? Kontrol mekanizması nasıl işleyecek? 2 bin kilometrelik çatışma hattında olası ateşkes anlaşmasının nerede ve kimin neyi ihlal ettiği nasıl tespit edilecek? Anlaşmanın ihlalinden kim sorumlu tutulacak? Bunlar ciddi sorular. Her iki tarafın da tüm bu soruları titizlikle incelemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bu sorulara cevap bulunması gerektiğini vurgulayan Putin, bu konuda ABD Başkanı Trump'la da telefon görüşmesi yapabileceğini söyleyerek, "Bu meselenin barışçıl yollarla sonlandırılması fikri tarafımızca destekleniyor” ifadesini kullandı.
Rus lider, sahadaki duruma göre çatışmayı sona erdirmek için atılacak sonraki adımları müzakere edeceklerini belirtti.
‘Ukrayna'nın Amerikalılardan ısrarla ateşkes istemesi gerekiyordu’
ABD'nin Ukrayna ile Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yaptığı görüşmelere de değinen Putin, "Ukrayna tarafının bu görüşmelerde ABD'nin baskısı altında kararlar aldığı gözükse de aslında sahadaki duruma dayanarak Ukraynalıların Amerikalılardan ısrarla ateşkes istemesi gerekiyordu" ifadelerini kullandı.
Rusya ile ABD arasındaki olası ekonomik işbirliği
Putin, ABD ile başlayan istişareler doğrultusunda, Batılı şirketlerin Rusya'ya olası dönüşüne ilişkin konuşarak, "Bazı Batılı ortaklarımızın pazarımıza geri dönmesi, onları şirketleri ve bizim şirketlerimiz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir" dedi.
Şirketlerin dönüşü hakkında çeşitli istişareler yürüttüklerine işaret eden Putin, "Süreç sakince ve birbirimize saygı, karşılıklı çıkarlara saygı duyarak devam ediyor" diye konuştu.
Putin, Rusya'nın kendisini dış dünyaya kapatmadığını ve kimseyi de ülkeden kovmadığını vurgulayarak, "Dönmek isteyenlere hoş geldin deriz. Ancak Rusya yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulunduracak. Eğer bazı sektörler dolduysa yabancı şirketler dönsün diye öncelik tanımayacağız” dedi.
ABD ile enerji alanında olası işbirliği konusuna değinen Putin, "ABD ve Rusya enerji işbirliği konusunda anlaşırsa, Avrupa için bir doğalgaz boru hattı sağlanabilir ve bu Avrupa'ya fayda sağlayacak çünkü ucuz Rus gazı alacak" ifadesini kullandı.
ABD Temsilcisi Witkoff, Putin ile görüşemeden ülkeden ayrıldı
Öte yandan TASS haber ajansı dün ateşkes teklifini görüşmek üzere Moskova’ya giden ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un ülkeden ayrıldığını duyurdu. Witkoff’un uçağının Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye indiği kaydedildi.
Kremlin Danışmanı Yuri Uşakov, Putin’in Witkoff ile görüşmesinin ancak “herkes hazır olduğunda” olacağını söylemişti.
Zelenskiy'den 'Putin teklifi reddetmeye hazırlanıyor' yorumu
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, X hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Putin'in, ABD'nin sunduğu "30 günlük ateşkes" teklifine yönelik açıklamasını değerlendirdi.
Putin'in söz konusu teklifi reddetmeye hazırlandığını savunan Zelenskiy, şunları ifade etti:
"Hepimiz şimdi Rusya'dan, Putin'in cephe hattında ateşkes fikrine yanıt olarak söylediği son derece öngörülebilir ve manipülasyon sözleri duyduk. Şu anda o aslında bunu reddetmeye hazırlanıyor."
Zelenskiy, Putin'in benzer durumlarda genelde "mantıklı çözümleri" imkansız hale getirmeye çalıştığını savunarak şunları kaydetti:
"Elbette Putin, Başkan Trump'a bu savaşı sürdürmek ve Ukraynalıları öldürmeye devam etmek istediğini doğrudan söylemekten korkuyor. Bu yüzden, Moskova'da ateşkes fikrini öyle ön koşullarla çevreliyorlar ki ya başarısız olur ya da mümkün olduğunca uzun süre uzatılır."
Acil ateşkesin sağlanması durumunda, ABD'nin bu durumu kontrol etme imkanının olduğunu açıkladığını belirten Zelenskiy, "Bu, Amerika ve Avrupa'nın imkanlarıyla kesinlikle mümkün" ifadesini kullandı.
Rusya'nın savaşı sürdürmek istediğini savunan Zelenskiy, "Putin'in yıllar boyunca barışı çaldığını" kaydetti.
Zelenskiy, Rusya'ya yönelik yaptırımlarla "baskı kurma" çağrısında bulundu.
Rusya Kursk'ta kritik kenti geri aldı, ABD temsilcisi Moskova yolunda | ![]() |