Putin Paskalya Bayramı nedeniyle 30 saatlik ateşkes ilan etti

Putin Ukrayna'da Paskalya Bayramı nedeniyle geçici ateşkes ilan ettiklerini duyurdu. Zelenskiy, ateşkesin Paskalya'nın bittiği 20 Nisan'dan sonraya uzatılmasını önerdiklerini açıkladı.

Dış Haberler

Rusya, Paskalya Bayramı nedeniyle Ukrayna'da 19 Nisan saat 18.00'dan 21 Nisan saat 00.00'a kadar ateşkes ilan etti.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'dan Ukrayna'da temas hattındaki duruma ilişkin rapor aldı.

Putin, Rus tarafının 19 Nisan saat 18:00'den 21 Nisan saat 00:00'a kadar tüm askeri operasyonları durduracağını bildirdi. Rus tarafının insani kaygılarla Paskalya ateşkesi ilan ettiğini duyuran Putin "Bu süre zarfında bütün askeri faaliyetlerin durdurulmasını emrediyorum" dedi.

Ukrayna tarafının da bu eylemi örnek alacağını varsaydığını belirten Putin, Rus birliklerinin Ukrayna ordusunun olası ateşkes ihlallerini ve provokasyonlarını, saldırgan eylemlerini püskürtmeye hazır olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Putin'in açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Moskova veya Kiev'in savaşı sonlandırmayı çok zorlaştırması halinde, Washington'ın Rusya-Ukrayna savaşını çözme çabalarından "vazgeçeceğini" söylemesinden bir gün sonra geldi.

Zelenskiy'den 20 Nisan sonrasına uzatma teklifi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Putin'in geçici ateşkes ilanına ilişkin Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Eğer Rusya aniden tam ve koşulsuz ateşkes formatına gerçekten katılmaya hazır olursa, Ukrayna da tıpkı Rus tarafında olduğu gibi aynı şekilde davranacaktır” dedi.

Eğer gerçekten tam bir ateşkes hakim olursa, Ukrayna’nın bu ateşkesin Paskalya'nın bittiği 20 Nisan'dan sonraya uzatılmasını önerdiğini belirten Zelenskiy “Bu, Rusya'nın gerçek niyetini ortaya koyacaktır, çünkü 30 saat manşetlere çıkmak için yeterli ama gerçek güven artırıcı önlemler almak için yeterli değil. 30 gün barışa bir şans verebilir” ifadelerini kullandı.

Ordu yetkililerinden aldığı bilgiye göre Rus ordusunun cephede saldırılar düzenlemeye devam ettiğini kaydeden Zelenskiy, "Moskova'nın sözlerine güvenmediklerini" belirterek "Rusların her saldırısına yeterli bir yanıt verilecek" ifadesini kullandı.

Zelenskiy bu sabah yaptığı açıklamadaysa "Genel olarak, Paskalya sabahı itibarıyla, Rus ordusunun genel bir ateşkes izlenimi yaratmaya çalıştığını söyleyebiliriz, ancak bazı yerlerde Ukrayna'ya ilerlemek ve kayıplar yaşatmak için bireysel girişimlerden vazgeçmiyor" ifadelerini kullandı.

ABD-İran nükleer görüşmeleri | Roma aşaması-2: Türkiye'nin yaklaşımı
iran