Pompeo’dan İsrail’e ilhak planı ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İsrail’in Ürdün Vadisi’ni ilhak planını görüşmek üzere Tel Aviv’e bir günlük ziyaret gerçekleştirdi.

Dış Haberler

İsrail’de Netanyahu-Gantz koalisyon hükümetinin göreve başlamasının bir gün öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Tel Aviv’i ziyaret etti.

Pompeo koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler sonrası ilk yurtdışı ziyaretini İsrail’e yaptı.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin göreve başlamasının bir gün öncesinde gerçekleşen ziyaretinde Pompeo’nun gündeminin baş maddesinin Tel Aviv’in Ürdün Vadisi’ni ilhak planı olduğu belirtildi. Pompeo önce Netanyahu ile daha sonra da koalisyon ortağı Benny Gantz ile bir araya geldi.

Ziyaret öncesinde İsrail gazetesi Hayom’a konuşan Pompeo “Bu buluşma yüz yüze yapılacak kadar önemli” dedi.

Netanyahu da yaptığı açıklamada yeni hükümetin “Washington’a ziyaretinde ABD Başkanı Trump ile üzerinde mutabık kaldığı temelde barış ve güvenliğin geliştirilmesi için bir fırsat olduğunu” öne sürdü.

İsrail’de koalisyon hükümetinin göreve başladıktan sonra ilk iş olarak Batı Şeria topraklarının yüzde 30’unu oluşturan Ürdün Vadisi’ni ilhak planı için adım atması bekleniyor. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye İsrail’in ilhak planına karşı uluslararası topluma Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanıma çağrısı yapmıştı.

Pompeo İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında işlediği suçları ve katliamları “meşru müdafaa” olarak nitelemişti.

ABD Dışişleri Bakanı’nın ziyareti sırasında dün Batı Şeria’nın El Halil kentinde düzenlenen protestolar sırasında 15 yaşındaki bir çocuk İsrail askerleri tarafından açılan ateşle öldürüldü.