‘Polis seslenince kaçtım, ya açlıktan ya da vurularak öleceğiz demek ki…’

'Geçen hafta polis seslendi işe giderken ama ben kaçtım. Kaçmazsam o cezayı asla ödeyemeyiz. Düşünüyorum bazen ya polis seslendiğinde duymazsam gerçekten yürümeye devam etsem. Böyle bir durumda vurulacağım demek ki...'

Sevra Özgür

Adana’da polis silahından çıkan bir kurşunla katledildi Ali El Hemdan. Önce “ayağından vuruldu”, sonra “kazayla” oldu dediler, en sonunda 3 metre mesafeden kalbinden vurulduğu ortaya çıktı. Polis “oruçluydum, sendeledim” diyerek kendini savunmaya çalışırken, görgü tanıklarının ifadesi tam aksine, polisin nasıl hedef alıp ateş ettiğini gösteriyordu.

Ali, Türkiye’de ucuz işgücü olarak çalıştırılan binlerce Suriyeli genç işçiden biriydi. 20 yaş altı sokağa çıkma yasağından 18-20 yaş arası genç işçiler muaf tutulsa da kaçak çalıştırılan bu genç işçiler, evlerini gecindirmek için yasağa rağmen sokağa çıkmak, evlerine ekmek götürmek zorunda kalmaya devam ediyor.

Ali gibi Halepli olan ve 20 yaş altında olan iki Suriyeli sığınmacı işçi, soL’a yaptıkları açıklamada yaşadıklarını aktardı.

İki işçi de sokağa çıkma yasağına rağmen işe gitmeye, sokağa çıkmaya devam ediyor. İkisi de bunu hem salgın hem ceza tehlikesine rağmen yapmak zorunda kaldıklarını aktarıyor.

‘Polis seslenice kaçtım…’

Sanayide çalışan 18 yaşındaki Suriyeli işçi, Ali gibi Halepli olduğunu söylüyor. Yaşının 20’nin altında olduğunu belirtiyor ancak çalışmak zorunda kaldığını ekliyor ve yaşadıklarına ilişkin şunları söylüyor:

“Sokağa çıkma yasağı olan günlerde de işe gidiyorum. Aylık 1350 liraya çalışıyorum. Salgın nedeniyle işler durulunca haftalığımızı da azalttılar. Çalışmak zorundayım çünkü savaş ortamında annem ve babam sağlık sorunları yaşadı. Evde benden başka çalışan yok. Kızılay kartı ile bir yardım alıyorduk şimdi onu da alamıyoruz. Neden yardımı kestiklerini bile açıklamadılar. İşe gitmezsek açlıktan öleceğiz ama son olay gösteriyor ki gidersek de öleceğiz. Yolda polise yakalansam patronum “benim çalışanım” diyemez çünkü kaçak çalışıyorum. Kaçsam öldürülebilirim. Geçen hafta polis seslendi işe giderken ama ben kaçtım. Kaçmazsam o cezayı asla ödeyemeyiz. Düşünüyorum bazen ya polis seslendiğinde duymazsam gerçekten yürümeye devam etsem. Böyle bir durumda vurulacağım demek ki.

20 yaşının altında olan ve bir fırında çalışan 19 yaşındaki Suriyeli sığınmacı işçi de Ali gibi Halepli. Her gün bütün tehlikelere rağmen işe gitmeye devam ettiğini söylüyor. Babası ve kız kardeşinin hasta olduğunu, bu nedenle çalışmaya devam etmesi gerektiğini aktarıyor.

‘Erdoğan nerede, bu mu koruma? Sokakta öldürülüyoruz’

18 yaşındaki Ali’nin öldürülmesine ilişkin oldukça tepkili:

“Çalışıyoruz diye öldürülüyoruz. Biz buraya sözde Erdoğan korumasında sığınmacı olarak geldik. Eğer biz çalışırsak Suriyelilere iş verdik diyorlar, kaçarsak Suriyeliler kaçtı diyorlar. Ne yapalım biz, biri bize ne yapacağımızı söylesin? Salgın, ramazan her şey bizim işimizi etkiliyor. Savaşta yeterince öldük burada ölmek istemiyoruz. Erdoğan nerede? Bizi koruyacaktı, çıksın bir açıklama yapsın, koruma bu mu? Sokakta ölüyoruz, bu mu koruma? Suriyeliler için Türkiye’de bir umut var mı, açıklama yapsın? Eğer yoksa her gün sokakta öleceksek botlara binelim Avrupa’ya gidelim ya boğuluruz ya da gideriz. Burası da böyle…"