Patronların hedefi bu kez Artvin: Arhavi'deki Kamilet Vadisi'ne rant saldırısı!

Patronların salgın günlerindeki yeni hedefi Artvin'in Kamilet Vadisi oldu. Avrupa'nın korunması gereken 100 doğal mirasından biri olan Kamilet Vadisi'nin suları çamur akıyor, yapılan kilometrelerce yolla vadi ranta açılıyor, el değmemiş ağaçları katlediliyor.

Serhat Yılmaz

Patronlar bu kez Artvin'in Kamilet Vadisi'ne gözlerini dikti.

Avrupa'nın korunması gereken 100 doğal mirasından biri olan Kamilet Vadisi, MNG Holding tarafından talan ediliyor..

En büyük özelliği el değmemiş olması(ydı)

Artvin'in Arhavi İlçesi'nde bulunan Kamilet Vadisi, Fırtına Vadisi ile birlikte Avrupa'nın korunması gereken ''100 Sıcak Nokta"dan biri.

Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin en zengin olduğu havzalardan biri olan vadide, yaklaşık 1100 bitki türü mevcut. Kamilet Vadisi'nde yetişen bitkilerin yüzde 40'ı da tıbbi bitki özelliğine sahip.

Kamilet Vadisi, yaban hayatı açısından da kritik öneme sahip. El değmemiş olması ve dere ekosistemi havzanın nadir habitat alanı olarak değerlendirilmesini sağlıyor. 

Alanda, yakında tehdit altında 8  tür, tehlikeye düşebilecek 3 tür, tehlike altında ise 1 tür bulunuyor. Ayrıca, ilk kez varlığı saptanan huş faresi bu vadide yer alıyor. 

Vadide ayrıca 18. yüzyıldan kalma tarihi Çiftekemer Köprü'sü de yer alıyor. Kamilet Vadisi'nin doğal zenginliğinin en önemli özelliği ise el değmemiş olması. 

Oysa şimdilerde Kamilet Vadisi, patronların kıskacında. 

8 yıldır araştırıyorlar hala doğal sit alanı ilan etmediler

2012 yılında Çevre Bakanlığı Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na Kamilet Vadisi'nin doğal sit alanı olarak tescillenmesi için birçok dernek, Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi, köy muhtarları başvuruda bulundu. 

Başvuruya verilen cevapta komisyon, ''Ardışık dört mevsimlik bir zaman diliminde ekolojik temelli bilimsel araştırmanın yapılmasına'' karar verildiğini ifade etmişti. 

Araştırma için bir yıllık bir süre verilmesine rağmen 8 yıldır Kamilet Vadisi'nin doğal sit alanı olarak belirlenmesi için herhangi bir adım atılmadı.

Denizin bile rengini değiştirdi

Artvin'in Arhavi İlçesi'nde 15 HES projesi mevcut. Kamilet Vadisi'nde yapılan HES projesi ise MNG Holding'e ait. MNG Holding, 2014 yılında proje için yol yapımına başlanmış ancak imar izni olmayan yol yapımı, köylülerin mücadelesi sonucunda durdurulmuştu. 

Aradan geçen 6 yıl içinde şirket imar planını çıkardı ve HES yapımına başladı. 

MNG Holding'in başlattığı çalışmaların sonucunda, vadiden ilçe merkezine dökülen dere çamur akmaya başladı. Dereden çamur akmaya başlamasının nedeni ise ''HES projesinde su alma yapısında bulunan kapakların uzaktan kumanda edilmesini sağlayan sistemler servise alınmadan, bu amaçla gerekli kablo bağlantısı yapılmadan üretimin başlatıldığı ve bunun sonucunda yükleme havuzuna sürekli olarak cebri boru kapasitesinden fazla su geldiği ve taşan suyun da 500 metre yükseklikten herhangi bir kanal olamadan vadi yamacına bırakıldığı, bunun sonucunda vadide toprak erozyonu ve yeni tahribatların oluştuğu, derenin bu nedenle sürekli çamur aktığı anlaşılmıştır'' ifadeleri ile Arhavi Doğa Koruma Platformu tarafından açıklandı. 

Çamur akıntısı 20 kilometre dere hattı boyunca devam ederek denize ulaşıyor. Çamurlu su, denizin dahi rengini değiştirdi.

AKP'nin izinden: Kilometrelerce yol yaptılar

İmar planını çıkarttıktan sonra çalışmalarına hız veren MNG Holding, ÇED raporunda yol yapımı esnasında ortaya çıkan harfiyatın taşınıp önceden belirlenen depolama alanlarında depolanacağı taahhüdü vermesine rağmen ve bu taahüt projenin bir şartı haline gelmesine karşın uygulamada harfiyatlar vadi yamaçlarından aşağıya döktü.

Yolların yapımı sırasında binlerce ağaç şirket tarafından kesildi. 

MNG'nin ilk HES'i değil

Kamilet Vadisi'ne yapmaya çalışılan HES, MNG'nin bölgedeki ilk projesi değil. Daha önce yine Arhavi'de Cihani Deresi'ne büyük zarar vererek Kavak HES'ini inşa eden MNG Holding, yeterli su olmadığı için santrali tam kapasite ile çalıştıramıyor. Asgari yüzde 10 civarında olması gereken can suyu, yüzde 4-5'lerde. 

Cihani Deresi'nin HES'ten sonraki hali şöyle:

'Vadi adeta ağlıyor'

Kamilet Vadisi'nde yaşananları soL'a değerlendiren Arhavi Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Akif Uyanık, ''Vadide ciddi bir tahribat oluştu. Bölge halkı olarak defalarca bu projeyi istemediğimizi dile getirdik. Çok özel bir vadi bu proje nedeniyle zarar gördü. Yaklaşık bir aydır çamur akıyor. Vadi, adeta ağlıyor. Denizde de kirlilik yaratıyor. Bu nedenle balıkçılıkla geçinen insanlar da zor duruma düşüyor'' diyerek halka rağmen yapılan projeye tepkilerini ifade etti.

AKP yine iş başında 

İmar planının İl Genel Meclisi'nde AKP'li üyelerin oylarıyla onaylandığını söyleyen Uyanık, ''2014 yılından imar planlarının usulsüz olduğu ya da hatalı olduğu gerekçesiyle projeyi durdurmuştuk. 2015'te de durduruldu proje. 2015 sonlarında İl Genel Meclisi'nde imar planları onaylandı, iktidar partisinin oylarıyla. 2016'da çalışmaya başladılar. Bir, bir buçuk ay öncede projenin bittiği söylendi. Biz iki defa imar planları nedeniyle durdurmuştuk projeyi ama daha sonra imar planlarına onay aldılar. 2016'dAn itibaren de çalışmaya başladılar'' diye konuştu.

Halk dereden faydalanamayacak

HES projesi nedeniyle akan çamurun halkı dereden mahrum bırakacağını ifade eden Uyanık, ''20 kilometre çamur akıyor. Dolayısıyla Arhavi halkının ciddi bir kısmı dereden faydalanamayacak. Bölge nem oranı çok yüksek bir yer. Antalya'daki 40 derecelik sıcaklıktan, buradaki 20-25 derecelik sıcaklık daha fazla etki gösteriyor. Bir de tarım dönemi başlıyor. İnsanlarDA çay, fındık topladıktan sonra yüksek nem nedeniyle yoğun bir dereye girme isteği oluyor. Bir kültürel etkinlik gibi de oluyor. Köylüler bir araya geliyorlar derede. Bundan da mahrum oluyorlar'' sözlerini sarf etti.

'Mücadeleye devam edeceğiz'

Doğaya verilen tahribatın sorumlularının cezalandırılmasını istediklerini de belirten Uyanık sözlerini, ''Biz bir an önce bu projenin doğaya verdiği zararın sorumlularının ceza almasını istiyoruz. Üretimin derhal durdurulmasını istiyoruz. Kamilet Vadisi ve hemen yanı başında benzer özelliklere sahip Durğuna Vadisi acilen koruma altına alınmalı. Arhavi İlçesi'nde hala yapılması planlanan HES projeleri olduğunu biliyoruz. Bunlar acilen iptal edilmeli. Doğa artık yeni tahribatları kaldıramaz. Konunun takipçisi olacağız, mücadelemize devam edeceğiz. Bölgede taş ocakları var. Doğaya ciddi zarar veriyor onlarda. Bunlara karşıda mücadele edeceğiz'' diyerek noktaladı.

Doğayı talan ederim, bağış da yaparım

MNG Holding'in patronu Mehmet Nazif Günal, Ertuğrul Özkök'e yaptığı açıklamada yaptığı yardımları ayrıntılarıyla aktarmaktan geri kalmadı. Kendisi Covid-19'a yakalanan Günal, Özkök'e Erdoğan'ın başlattığı yardım kampanyasına 10 milyon lira bağışladığını söylemiş, ayrıca ''Mapa İnş. Tic. AŞ olarak İstanbul Valimizin talebi olan her hafta 50 bin koli 7 milyon TL yardım kampanyasına katıldım'' diyerek de valinin kendisinden yardım talep ettiğini dile getirmişti.

Günal'ın patronu olduğu şirketi, Kamilet Vadisi'nde yaptığı Hidroelektrik Enerji Santrali ile bölgeyi talan ederken, Artvin'in derelerini, ırmaklarını kirletiyor. Yani hem bağış yapıyor hem de salgını fırsat bilerek talandan geri durmuyor.