Heyet Tahrir-uş Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı grupların başlattığı saldırılar sonucunda Suriye’de Beşar Esad yönetimi devrildi.
Esad yönetiminin devrilmesi sonrası gündeme gelen başlıklardan biri de Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmesi oldu.
Suriye'ye dönen göçmenlere ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya iki gün önce konuya ilişkin "2024 yılında aylık ortalama 11 bin civarında gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler oluyordu. Bugün bir hareketlilik başladı. Bu sayı 1,5-2 katına çıktı öğlene kadar. Sınır kapılarımızda gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşler için günlük kapasitemiz 3 bin civarındaydı. Günlük 350-400 kişi geçtiği için bu kapasite yeterliydi. Ancak geçiş sayıları artabileceği için bunu şimdi 15-20 bin kapasiteye çıkarttık" diye konuştu.
Güvencesiz şekilde ucuz iş gücü olarak kullanılan Suriyeli göçmenlerin geri dönüşü ise patronlarda telaşa ve tepkilere neden oldu.
'Türkiye'nin ağır iş yükünü Suriyeliler çekiyor'
ANKA'ya konuşan Malatya Genç Girişimciler Kurulu üyeleri, Suriyelilerin ülkelerine dönmelerinin istihdam üzerinde yaratacağı etkileri değerlendirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi Malatya Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Abdurrahman Baydemir, yaşanacak tersine göçün istihdam üzerinde olumsuz etki yapacağını söyledi. "Şu anda Türkiye'nin ağır iş yükünü benim gördüğüm kadar Suriyeliler çekiyor" diyen Baydemir, sözlerine şöyle devam etti:
"Sanayi sektöründe olsun, tarım sektöründe olsun tamamen mesela şu anda besicilik yabancı ülkelerden gelen personellere bakıyor. Çukurova'ya bakıldığında Çukurova bölgesinde hasat yapan işçilerin, personelin, çalışanların neredeyse yüzde 50’si, yüzde 60’ı hep yabancı uyruklu. Yarın onlar gittiği zaman işçinin de maliyeti artacak. İnşaat işçilerinin yarısı yabancı personel. Türkiye'deki küçükbaşlar, büyükbaş çiftliklerinin çoğu yabancı personel çalışıyor. Yüzde 70’e yakını Afganlı."
Baydemir, "Yarın onlar gittiği zaman işçinin de maliyeti artacak" diyerek göçmenlerin Suriye'ye dönüşüne tepki gösterdi.
'Suriyelilerin eline bağlı kayısı işi'
Aile şirketinde kuru meyve ihracatı yapan Berk Vural ise "Bizim sektörümüz için konuşacak olursak Malatya tarımsal anlamda kayısıya bağlı olan bir il. Bu sektörde Suriye savaşından bu yana çalışan personelin gerek bahçede gerek işletmelerde büyük bir çoğunluğunu Suriyeliler oluşturmakta. Son senelerde tamamen Suriyelilerin eline bağlı kayısı işi" dedi.
Göçmenlerin Suriye'ye dönmeyeceklerine dair temennide bulunan Vural, "Küçükken buraya gelen bir Suriyeli kardeşimiz bugün burada hayatını kurdu, hayatını idame ediyor. Belki evlendi, çocukları oldu. Artık buranın insan olarak kendilerini görüyorlar. Çünkü döndükleri zaman bıraktıkları bir ülke, bıraktıkları gibi bir şehir bulamayacaklarını görüyorum. O yüzden de gideceklerine inanmıyorum" dedi.