Özgür Özel'in avukatlık açıklaması tepki çekti: İstanbul Barosu ve Bakan Tunç'tan yanıt

Özel'in, avukatların tepkisini çeken Akın Gürlek açıklamasına İstanbul Barosu "Avukatlık yasasına açıkça aykırı hareket eden savcı ve yargıçlar, avukatlık yapamaz" dedi. Bakan Tunç'tan da tepki geldi.

Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e yönelik "başka iş bilmiyorsa avukatlık yapabilir" sözleriyle başlayan "avukatlık" tartışması sürüyor.

Özel, yerine kayyım atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'le tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde görüşmüş, görüşmenin ardından soruşturmanın savcısı Akın Gürlek'e yönelik sözleri nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Özel, hakkındaki soruşturmaya DEM Parti Eş Genel Başkanlarıyla yaptığı basın toplantısına şu sözlerle tepki göstermişti:  

"Ben bu yapılanlara itiraz ettim, o onu hemen sahiplenmiş. O yüzden ayna ile konuşur hale geldiyseniz, kısa vadede tatili ama en nihayetinde eğer yaptığınız iş sizi toplumsal yaşamda da komik duruma düşürecek sanrılara itiyorsa, mutlaka işinizi değiştirmeniz lazım. Bu vakitten sonra başka iş bilmiyorsa avukatlık yapabilir. Ben bir kez daha kendisini hızlı bir şekilde kıymetli diplomasıyla, değerli mesleğini yapabileceği, kimseye zarar veremeyeceği bir başka alana davet ediyorum. Mutlaka avukatlığa dönsün."

Özel'in "Başka bir iş bilmiyorsa avukatlık yapabilir" sözlerine avukatlardan ve baro başkanlarından tepki geldi.

CHP'den açıklama: Asla düşünülmez

CHP Sözcüsü Deniz Yücel tepkilerin ardından X hesabından konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yücel, "Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in hukuksuz uygulamalarını eleştirirken kullandığı bazı ifadelerin avukat meslektaşlarımızı incittiğini üzülerek öğrendik" ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:

"Genel Başkanımız açıklamasında aynı cümlenin devamında, avukatlık mesleğinin değerine ve kıymetine özellikle vurgu yapmıştır. Kızı da aynı zamanda hukukçu olan Genel Başkanımız, her fırsatta avukatların haklarını savunmuş ve mesleğin itibarını korumaktan yana tutum almıştır.

Parti Meclisi’nde, MYK’da, Meclis Grubunda en yakın çalışma arkadaşları arasında avukatlar bulunan Genel Başkanımızın, avukatlık mesleği aleyhinde bir tavır alması, incitici bir ifade kullanması asla düşünülemez.”

İstanbul Barosu'ndan Özgür Özel'e Akın Gürlek yanıtı: Avukatlık yapamaz

CHP'den yapılan "düzeltme" açıklamasının ardından İstanbul Barosu da tartışmaya farklı bir pencereden katıldı. 

Özel'in sözlerini eleştiren açıklamada Akın Gürlek'in avukatlık yapamayacağı vurgulandı. İstanbul Barosu'nun açıklamasının tam metni şöyle:

"Adil yargılanma hakkı, sav+savunma+hüküm diyalektiği sürecinde gerçekleşir. Savunma, bu üçlünün ayrıcalıklı bileşenidir. Şöyle ki; Avukat, kovuşturma ve soruşturma aşamasından yargı kararının uygulanmasına dek yargılama sürecinin bütününde vardır.

Eğer bağımsız ve özgür avukat yoksa, Cumhuriyet'in dayanağı olan "adalet" (md.2) de gerçekleşmeyeceği için Avukat, Anayasa'nın bütününde vardır. Avukat, Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik yetki alanının bütününde aynı anda mesleki faaliyette bulunma yetkisine sahiptir. Anayasa'ya açıkça aykırı olan kayyum uygulamasında araçsallaştırılan yargı mensupları ve savunma mesleği arasında ilişki kurmak, yerindesiz ve avukat haysiyetini zedeleyicidir.

Bu bağlamda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in avukatlık mesleğine ilişkin beyanı da talihsizdir.

Avukatlık mesleğine yönelik bu ve benzeri açıklamaların niyetinden bağımsız olarak, iktidarın savunma mesleğine yönelik saldırılarını arttırdığı bir dönemde gerçekleşmiş olması, siyasilerin ifade özgürlüğünü özen ve sorumlulukla kullanmalarını zorunlu kılmaktadır. Daha genel olarak, kayyum uygulamasında Yürütme iradesi belirleyici olduğundan, asıl sorgulanması gereken Parti Başkanlığı Yoluyla Devlet Başkanlığı ve Yürütme kurgusudur.

Kaldı ki, avukatlık mesleğinin en temel koşulu, insan hakları temelinde Anayasaya ve hukuka saygıdır. Avukatlık yasasında açıkça yer alan bu gereklere ve avukatlık andına açıkça aykırı hareket eden savcı ve yargıçlar, avukatlık mesleğine kabul koşullarından yoksundurlar.

Başta siyasiler gelmek üzere, yasama+yürütme+yargı mensuplarını Anayasa'ya ve savunma mesleğine saygı göstermeye çağrımızı, kamuoyunun bilgisine sunarız."

Adalet Bakanı'ndan tepki: Yakışıksız

Adalet bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek hakkındaki sözlerine tepki gösterdi.

Avukatlık mesleğini küçümseyen ifadelerin ana muhalefet partisinin genel başkanına yakışmadığını söyleyen Tunç, şu ifadeleri kullandı: 

"Bir meslek grubunu yaralayıcı, özensiz ve düzeysiz bir dil kullanmak kimseye fayda sağlamaz. Hakaret diline ve hakaret siyasetine aziz milletimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da müsaade etmeyecektir. Sadece avukatlık mesleğine değil, görevini layıkıyla ve fedakarca yapan hiçbir meslek grubuna karalayıcı, küçümseyici sözler sarf edilmemelidir. Bu özenli tavır sorumluluk sahibi herkesin görevidir."