Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Elektrik Üretim A.Ş‘ye ait Çayırhan Termik Santrali maden sahaları hakkında özelleştirme kararı alınması üzerine madencilerden ve santral çalışanlarından oluşan yaklaşık 1300 işçi direnişe başladı.
20 Kasım'da ölümü göze alıp yeraltına inen madencilere daha sonra santralde çalışan işçiler de destek verdi.
İşçiler neden satışa karşı çıktı?
İşçiler mevcut haklarını kaybetmekle karşı karşıya kalacaklarını hatta belki de işlerini kaybedeceklerini bildikleri için özelleştirmeye karşı durdular. Aynı zamanda "Enerji vatandır, vatan satılmaz" diyen işçiler, eylemlerine devam ettikleri süre boyunca çalıştıkları maden sahalarının 20 yıl boyunca Ciner'e ait Park Holding bünyesinde bulunan Park Teknik tarafından nasıl yağmalandığını anlattı.
Yüzlerce işçinin işten çıkarıldığını söyleyen işçiler, eksik maaşla çalıştıklarını, hak kaybı yaşadıklarını, sosyal tesislerini kaybettiklerini dile getirmişti.
"Gelen patronların tek amacı para kazanmak olacak" diyen madenciler ihale şartnamesine göre lojmanlarını da boşaltacak ve evsiz kalacaktı.
Yürüyüş başladı, kısmı geri adım geldi: İhale ertelendi
Günlerce sesini duyurmaya çalışan Çayırhan maden sahası işçileri adına Türkiye Maden İşçileri Sendikası aracılığıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.
Bizzat Bakan Alparslan Bayraktar "geri adım atmayacaklarını" söyledi, işçilerin endişelerini çözebileceklerini iddia etti. İşçiler geri adım atmadı ve yürüyüşe başladı.
Çayırhan'dan Ankara merkeze, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yürüyüşe geçen işçiler Beypazarı'na geldiği sırada hükümetin kısmi geri adım kararı duyuruldu.
Özelleştirme için düzenlenecek ihalede son tarih 4 Aralık'tı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, ihalede son teklif verme tarihini 4 Mart 2025'e erteledi. Başkanlık'tan yapılan açıklamada "ihaleye konu alanların gözden geçirilerek tekrar değerlendirileceği" ve "çalışanların taleplerinin inceleneceği" bildirildi.
Şubat ayına kadar müzakere sürecek, direniş devam edecek
Kararın ardından sendika yürüyüşü şimdilik sonlandırma kararı aldı. İşçiler işbaşı yapmak üzere Çayırhan maden sahalarına geri döndü.
Sendika Şubat ayına kadar müzakerelere devam edeceğini duyurdu. Herhangi bir sonuç alınmazsa tekrar direnişe başlayacaklarını da belirtti.
Termik santral önündeki "Çayırhan'ın özelleştirilmesine hayır" yazılı çadırsa durmaya devam edecek. İşçiler dönüşümlü olarak çadırda maden sahalarının satışına karşı mücadelesini sürdürecek.
TKP: İşçilerin direnişi erteleyerek aşınmayacak
İşçilerin direnişinin başında beri destekçisi olan Türkiye Komünist Partisi (TKP) Ankara İl Örgütü de yürüyüşün sona ermesinin ardından bir açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:
"Özelleştirmeye karşı ayağa kalkan Çayırhan işçileri, Ankara'ya doğru yola çıkar çıkmaz Bakanlık özelleştirme ihalesini Mart ayına erteledi. Madenciler ve termik santral emekçileri hem kendi kararlılıklarının gücünün hem de bakanlığın oyalama taktiklerinin farkında.
İşçilerin direnişi erteleyerek aşınmayacak, Ankara il örgütümüz özelleştirmenin iptali sağlana kadar süreci takip etmeye devam edecek."