Özel bilirkişi raporu paylaştı, Tunç yalanladı: Grand Kartal Otel raporunda neler var?

CHP Genel Başkanı Özel'in paylaştığı, Adalet Bakanı Tunç'un yalanlandığı Grand Kartal Otel'e ilişkin raporda, Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumlu bulundu, birçok kusur ve eksik sıralandı.

Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangına ilişkin ön bilirkişi raporundan bir kesit paylaştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise "hiçbir resmi niteliği olmayan korsan bir metnin" rapor olarak kamuoyuyla paylaşıldığını söyledi.

Özel'in bir kısmını paylaştığı, Tunç'un yalanladığı rapor, ortaya çıktı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirildiği belirtilen bilirkişi heyeti tarafından hazırlandığı belirtilen raporda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi, Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Otel işletmesi, yangın sistemleri ve tadilatlarından sorumlu mimar ve mühendisler, bakım, onarım ve denetiminde görevli yapı denetim ve işletme yetkilileri sorumlu bulundu. 

Otel sahibi, yapı müteahhit firmaları, otelin projelendirme, uygulama ve denetiminde görevli kişiler, elektrik ve mekanik tesisatın tesis edilmesiyle, tesisatın bakım, onarım ve işletmesinden sorumlu kişi ve firmalar, yapı ruhsatı vermeye yetkili merciler, yapıyı sigorta eden şirket, iş sağlığı güvenliği uzmanı ile işveren kusurlu bulundu.

Öte yandan bilirkişi raporu olduğu belirtilen metinde yangının çalışır haldeki elektrikli ızgara nedeniyle çıktığı belirtildi ve yapının yangın yönetmeliği yönünden birçok kusur, eksik ve uygunsuzluğu sıralandı.

Özel rapor paylaştı, Tunç yalanladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangına ilişkin olduğunu belirttiği bilirkişi raporundan bir kesit paylaştı. Özel'in paylaştığı rapor kesitinde, yangının kusurluları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi ve Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de yer aldığı görüldü.

Özel, paylaşımına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya atıfla "Bu ön raporu hazırlayan, isimleri belli 7 kişilik heyete ve kamu görevlilerine baskı yapıldığı, raporun teslim alınmadığı, hatta bilirkişi heyetine görevden el çektirileceği duyumlarını alıyorum. Başta ilgili 2 bakan olmak üzere iktidarı bu tarihi hata, vebal ve suç konusunda uyarıyorum" notunu düştü.

Özel'in paylaşımının ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da açıklamada bulundu. "Soruşturmayı yürüten Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmamış, hiçbir resmi niteliği olmayan korsan bir metni rapor diye paylaşarak kamuoyunu yanıltmaya ve soruşturmayı etkilemeye çalışmak büyük bir sorumsuzluk ve vicdansızlıktır" iddiasında bulunan Tunç, bilirkişi incelemelerinin devam ettiğini, raporun hazırlanmasının ardından her şeyin kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşılacağını öne sürdü.

Özel'in işaret ettiği rapor ortaya çıktı

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirildiği belirtilen bilirkişi heyeti, 21 Ocak ile 22 Ocak tarihlerinde yaptığı keşfin ardından 23 Ocak’ta rapor hazırladı.

Raporda, otelin kullanmakta olduğu yapının, belediye sınırları dışında bulunan orman arazisinde yer aldığı ve bu nedenle Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü tarafından Bolu Valiliği’ne gönderilen yazı ile 6 Şubat 2003 tarihinde 49 yıllığına firmaya tahsis edildiği, öte yandan inşaat ruhsatının ve yapı kullanım belgesinin de Bolu Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden alındığı belirtildi. Söz konusu yapının otel olarak işletildiği ve tesisin 2002 ve 2021 yıllarında turizm işletmesi belgesi aldığı aktarıldı.

Ayrıca raporda, inşaat ruhsatında belirtilen mimari özellikler ile yapının güncel mimarisi arasında farklar tespit edildiği belirtildi. Kayak ve kafeterya alanı, yapının sağ ve sol cephelerindeki çeşitli katlar da dahil olmak üzere tadilat ruhsatına kıyasla yapıya 3 bin 224 metrekarelik ilave alan eklentisi yapıldığı bildirildi.

rapor

Raporda, ruhsat projesinde olmayan eklentilerin işaretlendiği görsele yer verildi.

Tespitler: Eksiklikler, kusurlar ve uygunsuzluklar…

Raporun bir diğer başlığında yapının yangın yönetmeliği yönünden değerlendirilmesine yer verildi.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te belirtilmesine karşın yapıda ilave çıkış ve kaçış merdiveni, yağmurlama sistemi ve itfaiye su alma ağzı sisteminin bulunmadığı tespit edildi.

Soruşturmaya konu yapıda en az iki adet kaçış merdiveninin mevcut olması gerekirken yapıda bir adet kaçış merdiveninin düzenlendiği anlaşıldı. Kaçış merdiveni kapıları yangına 90 dakika dayanıklı ve panik barlı olması gerekirken otelde bu kapıların ahşap özellikte olduğu, normal kapı kolu kullanıldığı, ilgili kapılarda duman sızdırmazlıkla ilgili herhangi bir özellik bulunmadığı görüldü. Kaçış merdiveni içerisinde mevzuata aykırı olmasına rağmen elektrik şaftı, elektrik panosu, baz istasyonu vb. tesis edilmiş olduğu tespit edildi. Gerek ortak kullanım merdiveni, gerekse personel merdiveni ve yangın kaçış merdiveninin içerisine alev ve dumanın girdiği, ilgili mahallerin baca vazifesi görerek alev ve dumanı üst katlara yaydığı belirlendi.

Otelde yangın algılama sisteminin tesis edilmiş olmasına karşın sitemin yeterli sayıda olmadığı ve doğru konumlandırılmadığı için de santrale gelen muhtemel yangın ihbarlarının otel çalışanlarınca öğrenilmesinin teknik olarak mümkün olmadığı aktarıldı.

Duman detektörlerinin mutfak, koridor, yemekhane ve otel çalışanlarının odalarına yerleştirilmediği, sadece müşterilerin odaların bulunduğu fakat bu detektörlerinde yangın anında çalışmadığı saptandı.

Raporda, yangın ikaz sistemlerinin sadece koridorlara yerleştirilmiş olduğu ve yangın ihbar sisteminde kullanılan ihbar butonlarının mevzuata uygun yerleştirilmediği, bazılarının da çalışmadığı bildirildi. Yangın ikaz sitemlerinin kablolarının mevcut olmadığı, bu yüzden ikazın sadece yangın santraline iletildiği, yangının otel müşterileri ve personelleri tarafından öğrenilemediği ifade edildi.

Acil durum aydınlatma sisteminin yalnızca yalnız yangın merdiveninin olduğu alanda mevcut olduğu, mevcut aydınlatma sisteminde kullanılan aydınlatma armatürleri içerisinde yer alan bataryaların da zaten ölü / bitik vaziyette olduğu raporlandı.

Raporda, birçok eksiklik, kusur ve uygunsuzluğa yer verildi. Öne çıkanlardan bazıları şöyle:

  • Acil durum yönlendirme sisteminde yer alan gerekliliklerin yerine getirilmemesi,
  • Asansörlerde yangına karşı alınması gerekilen önlemlerin karşılanmaması, 
  • Elektrik tesisatının mevzuata, bilim, fen ve sanat kurallarına uygun şekilde tesis edilmemesi.

Yangın çalışır haldeki elektrikli ızgara nedeniyle çıktı

Komisyonun araştırmasına göre yangın saat 03.20’de, otelin 4. Katında bulunan restoran bölümündeki elektrikli endüstriyel tip ızgara nedeniyle çıktı.

Raporda, çalışır haldeki ızgaradan önce dumanların çıkmaya başladığı, ardından ızgara içerisindeki kablolarda ufak çaplı bir parlamanın meydana geldiği, yanmanın artarak devam ettiği ve elektrikli ızgarada başlayan yangına zamanında müdahale edilmediği için yangının etrafa yayıldığı aktarıldı.

Raporun ilgili kısmına şu ifadelerle devam edildi:

“Restoran içerisinde yer alan yanıcı ahşap iç kaplamalar, mobilyalar, dekoratif amaçlı kullanılan ahşap malzemeler nedeniyle yangının hızla büyüdüğü, yapıda yer alan merdivenlerin de baca vazifesi görerek alev ve dumanı hızla üst katlara yaydığı, restoran pencerelerinin yangında patlaması sebebiyle otelin doğu cephesi boyunca alevlerin hızla yayıldığı ve bu cephedeki otel odalarına sirayet ettiği, çatı kaplamalarının yanarak öncelikle 9. kat, 10. kat, 11. katlarda bina köşelerindeki odalara yangının sirayet ettiği, 12. katın ise tamamen yandığı görüldü. 

Merdiven boşlukları ve düşey şaftlardan kaynaklı olarak oteldeki kat koridorlarına duman dolması, merdivenlerin baca vazifesi görerek kullanılmaz hale gelmesi insanların tahliyesini imkansız hale getirdiği anlaşıldı. Binanın doğu cephesinde, özellikle orta akslarda kapalı çıkmalara ait çatıların ahşap olması bu cephedeki yangın yükünü artırarak söz konusu cephedeki odalara alev ve duman girişinin miktarının ve hızının artmasına sebep olmuştur.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı da sorumlular arasında

Bilirkişi heyetinin raporunda yer alan gerekçeli sonuç kısmında, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Grand Kartal Otel’in sorumlu olduğu bildirildi.

Raporda söz konusu hükümlerin uygulanmasından sorumlu olan kişi, kurum ve kuruluşlar şöyle sıralandı:

  • İlgili otele 1997 ve 1999 tarihlerinde inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi veren kurumun mülga Bolu Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü (yeni Bolu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü), 2009 tarihinden sonra ruhsat ve yapı kullanma izin belgesi vermeye yetkili kurum olarak Bolu İl Özel İdaresi, Söz konusu otel işletmesine Turizm İşletmesi Belgesi düzenleyen kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumlu olduğu,
  • Yatırımcı kuruluş ve yapı sahibi olarak Grand Kartal Otel isimli işletmenin sorumlu olduğu,
  • Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 26.07.2002 tarihinden itibaren oteldeki yangın sistemleri ile varsa tadilat projelerinin tasarım ve uygulanmasında sorumluluğu olan mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve İmalatçıların sorumlu olduğu,
  • Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 26.07.2002 tarihinden itibaren yapının yapılması, kullanılması, bakım, onarım ve denetiminde görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, yapı denetim ve işletme yetkililerinin sorumlu olduğu anlaşılmıştır.

Kusurlular saptandı

Komisyon tarafından yapılan ön inceleme neticesinde başta Grand Kartal Otel'in sahibinin ve yöneticilerinin ile yapı ruhsatı vermeye yetkili mercilerin kusurlu olduğu aktarıldı.

Kusurlulara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

  • Yatırımcı kuruluş ve yapı sahibi olarak Grand Kartal Otel'in sahibinin ve yöneticilerinin; mevcut binada, yangına karşı alınması gereken tedbirleri süresi içerisinde almadığından, binanın kuvvetli ve zayıf akım tesisatının tesisini mevzuata ve bilim fen ve sanat kurallarına uygun şekilde yaptırmadığından, ayrıca binadaki asansör, yangın algılama, acil durum alarmı, acil durum aydınlatma, yangın söndürme sistemlerinin periyodik kontrol test ve bakımı vb. iş ve işlemlerini mevzuat ve bilime uygun şekilde ve zamanında yaptırılmadığından kusurlu olduğu,
  • Binanın yangın algılama, uyarı, yönlendirme ve acil durum aydınlatma sistemlerinin mevzuata ve bilime uygun şekilde tesis edilmemesinden ve ilgili sistemlerin eksikliklerinin giderilmemesinden, yangın algılama ve uyarı sistemlerinin bakım, onarım çalışmalarını zamanında yaptırmamaktan dolayı (varsa) proje müellifi, ilgili sistemin eksik ve standartlara uygun olmaması nedeniyle yapı sahipleri ile birlikte yapı müteahhit firmaların kusurlu olduğu,
  • Yapıya ait imalatların (örneğin yapının dış cephe, çatı, iç mekan tadilatları ile tesisat ve benzeri sistemlerin) projelendirme, uygulama ve denetiminde görevli kişiler, varsa danışmanlar ile ilgili yapıdaki elektrik ve mekanik tesisatın tesis edilmesi ile tesisatın bakım, onarım ve işletmesinden sorumlu olan kişi ve firmaların yönetmelik hükümlerine ve bilim kurallarına uymadığı için yapı sahipleri ile birlikte kusurlu olduğu;
  • Yapı ruhsatı vermeye yetkili merciler, yangın söndürme, algılama ve tahliye projelerinin ve uygulamalarının yangın yönetmeliği hükümlerine uygunluğunu denetlemedikleri gerekçesiyle kusurlu olduğu;
  • (Varsa) Yapıyı sigorta eden şirket yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını denetlemediği için kusurlu olduğu;
  • (Varsa) İş sağlığı ve güvenliği uzmanı mevcut binada, yangına karşı alınması gereken tedbirleri süresi içerisinde tespit edip işverene öneri yapmadığından kusurludur. Ancak iş güvenliği uzmanı ile işveren arasında karşılıklı sözleşme imzalanmadıysa yangın güvenliği ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmamasından işveren veya vekilinin kusurlu olduğu anlaşılmıştır.

Raporda son olarak, yangına dair soruşturmayı aydınlatacak bilgi, belge, evrak ve dijital delillerin tamamının henüz soruşturma dosyasına eklenmediği, soruşturma dosyasında eksikliklerin bulunduğu, konuyla ilgili kesin bir görüş ve kanaate ulaşabilmek için soruşturma dosyasına yeni deliller kazandırılması ve dosyanın detaylı olarak yeniden analiz edilmesi gerektiği belirtildi. 

Kartalkaya'da ihmaller bir bir dökülüyor: 'Merdiven baca görevi gördü'
bolu