Ordu uzun yıllardır şirketlerin ve belediyenin talanı ile karşı karşıya. Kentin hem tarihi hem doğal güzellikleri şirketlerin ve bütçesi kalmamış belediyelerin hedefi halinde.
Yıllardır süren doğal kaynakların tahribi, şehrin merkezinde yeşil alan bırakmamış durumda. Ayrıca kentteki sahil şeridi de yapılan dolgu çalışmaları ile tükenme noktasına geldi.
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, kentte yaşananlara ilişkin yaptığı soL'a yaptığı açıklmada, "Boztepe'den Ordu'ya baktığınız zaman tek gördüğünüz yeşil alan Ordu Stadyumu. Bunun dışında yeşil alan bırakmadılar. Her gün başka bir proje çıkıyor. Hangisiyle mücadele edeceğimizi şaşırdık. Yıllardır mücadele ediyoruz. Taş ocağından madenine kadar mücadele ediyoruz. Ancak sorun şu, bir proje iptal ettirsek iki tane daha başlıyor" ifadesini kullandı.
Heyelan bölgesine yol projesi
Ordu'nun Gülyalı İlçesi'nde Ordu-Giresun Çevre yolu çalışmalarının başladığı nokta 15 yıl önce bakanlığın heyelan bölgesi ilan ettiği bir mahalle. Çalışmalar için mahalleyi boşaltıldı ve insanlar başka yerlere taşındı.
Bölgenin heyelan bölgesi olması nedeniyle yapılan itirazlar sonucunda projenin yeri değiştirildi. Yol projesi Ordu Çevre Yolu'nun bittiği noktaya taşındı.
Ancak yapılan yol çalışmaları sonucunda 10 kilometrelik kumsal alandan geriye sadece 1 kilometrelik kumsal kaldı.
Rezidansları merkeze diktiler
Ordu'nun ilk mezarlığının bulunduğu alan Enver Yılmaz'ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde yok edildi. Yılmaz döneminde ortaya atılan özel projelerden biri olarak şirket ve belediye ortaklığında 3 blok halindeki 17’şer katlı ve 150 daireden oluşan bir rezidans inşa edildi.
Bu bina geçtiğimiz günlerde Erdoğan'ın talimatıyla yıkıldı. Ancak bölgeye verdiği tahribat sürüyor.
Hilmi Güler talanı devam ettiriyor
Önceki belediye başkanı Enver Yılmaz'ın talan faaliyetleri yeni başkan Hilmi Güler döneminde de devam ediyor.
Yason Burnu'ndan yol geçirdiler
Ordu'nun Perşembe İlçesi'nde bulunan 1. derece arkeolojik sit alanı ve 2. derece doğal sit alanı olan Yason Burnu'na çevre düzenleme projesi adı altında büyük zarar verilmiş, yol açmışlardı. Gelen tepkilerin ardından yapılan 'düzenleme' şimdilik durduruldu. Ancak iş makineleri ile girilen Yason Burnu, ciddi zarar görmüştü. Hilmi Güler, yapılan talan nedeniyle eleştirilen hedefi olmuş, belediye hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.
Boztepe'ye ticari amaçlı yapılaşma
Ordu'nun önemli alanlarından biri olan Boztepe'ye, belediye ticari amaçlı eğlence tesisi yaptı. Ancak mülk sahipleri belediyeye ticari amaçla araziyi vermediklerini söyleyerek dava açtı. Davayı mülk sahipleri kazanınca da yapılan tesisler yıkıldı.
Hilmi Güler ise pes etmiş değil. Güler'in Boztepe'nin eteklerini imara açma planı olduğu gelen bilgiler arasında.
Çöp arıtma tesisine yer kalmayınca, yaylaya kurdular
Belediye, Ordu'nun Ünye İlçesi'nde şehrin tüm çöplerini topladığı bir çöp arıtma tesisi yaptı. Merkeze iki buçuk saatlik uzakta bulunan çöp arıtma tesisine, çöplerin gelmesi için 70-80 kilometre yol gidilmesi gerekiyor. Arıtma tesisinin yapıldığı yer ise bir yayla. Halkın tarım ve hayvancılık yaptığı bölgede kurulan tesisteki çöp suları, bölgenin su kaynaklarına karıştığı için derelere ciddi zarar verdi.
Tesise karşı mücadele eden yurttaşlar hakkında ise davalar açıldı.
Mahkeme kararı dahi dinlemiyor
Son olarak ise Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Akyazı Mahallesi Tayfur Gürsoy Parkı sahilinde duvar çalışmaları yanında yeni düzenleme yapılacağını açıklamıştı. Ordu Çevre Derneği de Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Tayfur Gürsoy Parkı’na yapmak istediği otopark ve düğün salonu projesini Ordu İdare Mahkemesi’ne taşımış, mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak mahkemenin durdurma kararına rağmen çalışmalar hala sürüyor.
'Ordu merkezdeki tek yeşil alan Ordu Stadyumu'
Ordu'da yaşanan talanı ve çevreye etkilerini soL'a değerlendiren Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, ''Boztepe'den Ordu'ya baktığınız zaman tek gördüğünüz yeşil alan Ordu Stadyumu. Bunun dışında yeşil bir alan bırakmadılar. Her gün başka bir proje çıkıyor. Hangisiyle mücadele edeceğimizi şaşırdık. Yıllardır mücadele ediyoruz. Taş ocağından madenine kadar mücadele ediyoruz. Ancak sorun şu, bir proje iptal ettirsek iki tane daha başlıyor.
Bizim açmış olduğumuz 6-7 dava var. Bunların hiçbirini kaybetmedik. Kazanılan davalar var. Belediye başkanı 6 ay önce bizimle görüşmek istedi. Biz kendisine mahkeme kararlarını uygulamalarını söyledik. Uyacaklarını söyledi. Ancak bu konuşmanın üzerinden bir hafta geçmeden Tayfur Gürsoy Parkı'na başka bir proje yapmaya kalktılar. Hilmi Güler'e mesaj attım. Cevap vermedi. Pandemi sürecinde sahil şeridini olduğu gibi tahrip etmeye başladılar. İnsanların sokağa çıkamamasını fırsata çevirdiler'' diye konuştu.