Nükleer yarış şiddetleniyor

SIPRI’nin raporuna göre dünyanın silahlanmaya en fazla bütçe ayıran üçüncü ülkesi Hindistan’ın sahip olduğu nükleer savaş başlığı sayısı Çin’in ve Pakistan’ın gerisinde.

Dış Haberler

Dünyanın askeri harcamalara en çok kaynak ayıran 3. ülkesi olan Hindistan’ın sahip olduğu nükleer savaş başlığı sayısının Çin’in ve Pakistan’ın gerisinde kaldığı belirtildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2020 raporuna göre, dünya genelinde geçen yıl nükleer silahlanmada yaşanan artışın ardından, bu yıl nükleer silah sahibi ülkeler cephaneliklerini modernize etmeye devam ettiler.

Raporda 2019 yılındaki askeri bütçesi 71,1 milyar dolar olan Hindistan’ın nükleer silah sayısını ve çeşitliliğini artırdığı ancak sahip olduğu nükleer savaş başlığı sayısında komşuları Çin’in ve Pakistan’ın gerisinde kaldığı belirtildi.

SIPRI’nın verilerine göre Ocak 2019’da 290 savaş başlığına sahip olan Çin, bu sayıyı Ocak 2020’de 320’ye yükseltti.

Hindistan ise geçen yıl Ocak ayında 130-140 adet nükleer savaş başlığına sahipti, bu yıl Ocak ayında bu sayı 150’ye yükseldi.

Yine raporda Pakistan’ın geçen yıl Ocak ayında 150-160 arasında nükleer savaş başlığına sahip olduğu, bu sayının bu yıl 160’a yükseldiği belirtildi.

Raporda geçen ay Hindistan ile sınırda gerginlik yaşayan Çin’in nükleer cephanesinde “dikkate değer bir modernizasyon” gerçekleştirdiği ve ilk kez kara ve denizden fırlatılan füzeler ile nükleer kapasiteli hava araçlarını kapsayan “nükleer üçlü” adı verilen sistemi geliştirdiği belirtildi.

Raporda “Çin denizden nükleer caydırıcılık sistemini geliştirme ve yerleştirmeye ilişkin uzun vadeli hedefi doğrultusunda çalışmaya devam ediyor” denildi.

Raporda Çin hükümetinin hiçbir zaman ve koşulda nükleer silahları ilk kullanan olmama ve nükleer silah sahibi olmayan ülkeleri tehdit için bu silahları kullanmama doktrinine bağlı kalacağını açıkladığı hatırlatıldı.

Raporda Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh’in ülkenin nükleer silahları ilk kullanan olmama doktrininden vazgeçebileceği yorumlarına yol açan bir açıklaması da hatırlatıldı.

Singh geçen yıl Ağustos ayında Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada “Hindistan bu doktrine sıkı sıkıya bağlı. Gelecekte ne olacağı ise koşullara göre değişir” demişti.