NATO'dan Rusya açıklaması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ukrayna'daki 4 bölgenin Rusya'ya katılımı sonrası açıklama yaptı.

Haber Merkezi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya'yı Rusya'ya katan anlaşmaları imzalamasının ardından NATO'dan ilk tepki geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'da ilhak ettiği toprakları Rusya'nın parçası olarak asla tanımayacaklarını" bildirdi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın üyelik başvurusu hakkında da "Ukrayna'nın kendi yolunu, ne tür bir güvenlik düzenine gireceğini seçme hakkı vardır" dedi.

Jens Stoltenberg, "Ukrayna topraklarının yüzde 15'i Rusya tarafından yasadışı bir şekilde ele geçirildi. Sahte referandumlar yapıldı ve uluslararası hukuk tamamen ihlal edildi. NATO müttefikleri bu toprakların hiçbirini Rusya'nın bir parçası olarak tanımıyor ve tanımayacak. Tüm devletleri, Rusya'nın bu Ukrayna topraklarını ele geçirmeye yönelik girişimlerini reddetmeye çağırıyoruz. Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporijya Ukrayna'nındır. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı acımasız saldırganlık savaşı devam ediyor, ancak bu Ukrayna'yı destekleme taahhüdümüzü değiştirmeyecek. NATO çatışmanın tarafı değildir ancak her NATO müttefikini savunmak ve toprakların her bir karışını korumak için kararlıyız. NATO, Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yeniden teyit ediyor. Rusya'nın saldırganlığına karşı kendisini savunmaya devam eden Ukrayna'ya destek sağlamakta kararlıyız" ifadelerini kullandı. (İHA)