Nasrallah: 'İddialar psikolojik savaşın parçası'

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Suriye’de İran ve Rusya arasında gerilim olduğuna ilişkin iddiaları yalanlayarak müttefikler arasında hiçbir çatışma olmadığını söyledi.

Dış Haberler

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Suriye’de İran ve Rusya arasındaki gerilimlere ilişkin ‘‘temelsiz’’ haberleri reddederek bunların Tahran’a, Moskova’ya ve müttefiklerine karşı sürdürülen psikolojik savaşın bir parçası olduklarını söyledi.

Seyid Hasan Nasrallah, Çarşamba akşamı Lübnan’ın Başkenti Beyrut’tan yayımlanan televizyon konuşmasında, ‘‘İsrail Suriye’yi bir tehlike olarak görüyor ve Suriye İsrailli yetkililerin tehdit algısında büyük bir rol oynuyor. Suriye’deki savaşın arkasındaki nedenin Şam’daki mevcut hükümetle hiçbir ilişkisi yok, bu savaşın nedeni Amerika Birleşik Devletleri’nin burada hâkimiyet kuramaması’’ diye konuştu.

‘Müttefikler arasında bir çatışma yok’

ABD hegemonyasına boyun eğmeyi reddeden Suriye’nin Ortadoğu’nun tam kalbinde yer aldığını sözlerine ekleyerek, ‘‘Hizbullah’ın Suriye’deki savaşa müdahalesinin şiddetli yankıları olabileceğini biliyorduk. Yine de ABD’nin planına karşı Suriye ve Filistin’i savunmak zorunda olduğumuza inandık’’ dedi.

Hegemonyacı güçlerin, elde ettiği askerî zaferlerinin karşısında Suriye’ye siyasi baskı uygulamaya, psikolojik savaş yürütmeye ve yaptırımlar dayatmaya devam ettiklerini belirten Hizbullah, müttefiklerin farklı hesaplara sahip olmalarının son derece doğal olduğunu, ama Suriye’de müttefiklerin arasında hiçbir bir çatışma bulunmadığını dile getirdi.

Nasrallah, Savunma Bakanı Naftali Bennett’in, İran güçleri ayrılana kadar Tel Aviv rejiminin Suriye’deki operasyonlarını sürdüreceğine ilişkin son açıklamalarına da değinerek, Tahran’ın Suriye’de yalnızca orduyu eğiten ve İslam Cumhuriyeti’nin Şam’a verdiği desteği koordine eden askerî uzmanları bulunduğunu savundu.

'Akılsızca bir hareket bölgeyi topyekûn savaşa sürükler'

Suriye’deki Hizbullah savaşçılarının, hükümet güçlerinin elde ettiği toprak kazanımları nedeniyle Lübnan’a dönmeye başladıklarını vurgulayan Hizbullah Genel Sekreteri, İsrailli yetkililerin çekilmenin son zamanlarda gerçekleşen füze saldırılarının sonucu olduğuna ilişkin iddialarını reddetti ve ‘‘İsrailliler yetkililerinin onlara su katılmamış yalanlar söylediklerinin ve komutanlarının yapacağı bir akılsızlığın bölgeyi topyekûn bir savaşa sürükleyebileceğinin farkına varmalılar’’ yorumunda bulundu.

Nasrallah Lübnanlı yetkililere de Şam’la diplomatik ilişkileri yeniden kurma çağrısında bulunarak, ‘‘Lübnan iktisadi yardım için sadece ABD’ye, IMF’ye ve Arap devletlerine bel bağlayamaz. İktisadi sorunlarını çözmesi için ülke içi kaynaklara dayanması gerekiyor. Suriye ve Irak Lübnan’ın tarımsal ve sınai ürünleri için birer pazar olabilir’’ diye konuştu.