Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

MHP-İYİP arasında ‘kayyım’ tartışması: ‘O gün vicdanınıza kayyım olarak şeytan atanmıştı’

İYİP Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun "Bugün MHP’ye yakın bir gazetede de köşe yazarı arkadaş bunu istismar etmiş. ‘CHP’de kayyıma karşı MHP’de kayyımı savunuyor’ diyor" sözlerine, Türkgün Başyazarı Yıldıray Çiçek'ten yanıt geldi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 11.04.2025 , 15:26 Güncelleme Tarihi: 11.04.2025 , 15:57

CHP’ye kayyım atanacağı iddiası İYİP-MHP arasında "kayyım" tartışması çıkardı.

MHP’nin 2016 yılındaki olaylı kurultayı hatırlatılatan İYİP Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu 27 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Bugün MHP’ye yakın bir gazetede de köşe yazarı arkadaş bunu istismar etmiş. ‘CHP’de kayyuma karşı MHP’de kayyumu savunuyor’ diyor. Benim öyle bir talebim yok” ifadelerini kullanmıştı. 

Dervişoğlu'nun kastettiği Türkgün Gazetesi Başyazarı Yıldıray Çiçek, bugünkü yazısında Dervişoğlu’nun tam açıklamasına yer verdi ve “O gün vicdanınıza kayyım olarak şeytan atanmıştı” dedi. 

Dervişoğlu’nun MHP’deki süreçle CHP’deki sürecin benzerlik taşımadığına ilişkin sözlerine karşılık veren Çiçek’in yazısı şöyle:

“Bizzat CHP’lilerin, ‘Şaibe var, parayla delege satın alındı’ diyerek mahkemeye taşıdığı bir kurultayın akıbeti hakkında ‘CHP’ye kayyım atamak çılgınlıktır’ diyeceksin ama MHP’ye ‘kongre yapılsın’ bahanesiyle kayyım atandığında sessiz kalacaksın, öyle mi Müsavat Bey?

Bugün ‘CHP’ye kayyım atamak siyasi bir çılgınlıktır’ diyorsun da geçmişte içinde yer aldığın ‘Değişimci’ grubun MHP’ye kayyım atanması sürecinde neden benzer bir açıklama yapmadın?

Belki ‘MHP’ye kayyım atayın’ demedin; ama o sürecin tam da merkezindeydin ve CHP’ye yaptığın gibi ‘Bu bir çılgınlık’ diye kendini ortaya da atmadın!

Bu yanardöner çabanın savunulabilir hiçbir tarafı yok.

Hatta öyle gözünüz dönmüştü ki, MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli’nin tam kalp ameliyatı olduğu gün imzaları MHP Genel Merkezi’ne getirip teslim etmiştiniz. İmza sayısı üzerinden, içinde bulunduğunuz kalitesiz ve gözü dönmüş kadro Liderimizin sağlığıyla bile dalga geçmişti.

Asıl işte o gün sizin kalbinize, vicdanınıza, vefanıza, mazinize kayyım olarak şeytan atanmıştı. Müsavat Bey, ben bir durumu istismar etmiyorum. Bu, tarihin hafızasında yer etmiş bir gerçektir.

Son sözü, değerli sanatçımız Osman Öztunç’un dizeleriyle söyleyelim:

‘Namert sofralarda aşlar devrilsin

Temeller, duvarlar, taşlar devrilsin

Siyaset meydanında başlar devrilsin

Kahrolsun devran!’”

Dervişoğlu ne demişti?

Her iki süreçte benzerlik olmadığını kaydeden Dervişoğlu, şunları söylemişti:

“Biz MHP’nin idare biçimindeki yanlışlığından hareketle olağanüstü kongre talebi için imza topladık. Yeter sayıda imza bulduk, onu parti genel merkezine götürdük. Parti genel merkezi kongre yapmaktan kaçınınca, bu sefer mahkemenin bir çağrı heyeti belirleyerek kongre yapmasını istedik. Bizim talebimiz kayyım değildi. Bugün MHP’ye yakın bir gazetede de köşe yazarı arkadaş bunu istismar etmiş. ‘CHP’de kayyıma karşı MHP’de kayyımı savunuyor’ diyor. Benim öyle bir talebim yok. Kayyımı hayatımın hiçbir döneminde savunmadım, savunmam da. CHP’nin de iç meselesi bahsettiğiniz konu. CHP’de kongrenin adil bir biçimde yapılıp yapılmadığı, kongre süreçlerinin takvimi üzerinden değerlendirilir. Mesela bir itirazda bulunursunuz. Seçim Kurulu o itirazınızı değerlendirir ve karara bağlar. Bu öyle bir süreç değil. Bir yılı geçmiş -ki ne zaman oldu tam olarak bilmiyorum. Bir buçuk yıl yaklaşık. 2023’ün Kasım’ında bugün 2025’in Nisan’ına geldik. Bu bana çok abes bir şey gibi geliyor. Ayrıca ‘Partiye kayyım atayacaklar acilen kongre yapayım’ da bana çok mantıklı gelmiyor doğrusunu isterseniz. Bunlar da, istediğiniz zaman olağan dönemleri olağanüstü şartlarla olağanüstü dönemlere evirebiliyorsunuz. Böyle bir şey olur mu? Bir buçuk yıl önce neredeydi? Demek heybede biriktirdiği turplardan birisi oydu. Sonra çıkıyor bütün sorumluluğu üzerinden atmak için ‘Bu şikayetleri CHP’liler yapıyor’ diyor. Parti içerisinde muhbirler var hissiyatı yaratmaya çalışarak, parti içinde bir güvensizlik ortamı oluşturuyor.

MHP’deki kurultaya keşke Ankara, İstanbul mahkemeleri karar verseydi. Bizim kurultayımızda Gemerek ve Tosya mahkemeleri karar verdi. O kongre MHP ile AK Parti’yi nişan töreninden sonra bir araya getirdi diyebiliriz. Bizim kongre talebimiz onlar için nişan merasimi gibi oldu. Onun üzerine biliyorsunuz 15 Temmuz darbe girişimi, referandum ve sistem değişikliği yaşandı. Aslında birçok şey o dönemde değişti. Onları da tarih yazacak ve o konularda çok önemli şeyler söyleyeceğim zamanı gelince. Şimdilik bekliyorum. Kimin ne olmak için neyi yaptığını anlatacağım. Herkesin bildiği telaffuz etmekten imtina ettiği konular. Ben turp falan koymam. Onlar siyasi tarihin konusu. Türkiye’de neler oldu da darbe teşebbüsü oldu? O gece yaşananları herkes konuşuyor. Farklı farklı anlatmaya çalışıyor. Ondan sonraki süreçte siyasi tarihimizde ve dünya siyasi tarihinde görülmeyen bir biçimde bir rejim değişikliğine vesile oldu. Örneği var mı başka bir ülkede? Bir darbe teşebbüsünün hem de nakıs bir darbe teşebbüsünün sistem değişikliğine sebep olduğu bir ülke var mı? Darbe yaparsın lider değişir, lider devrilir, rejim değişir anlarım ama bu teşebbüs her şeyi değiştirdi. Bunun arkasında olanlar da ayrıca tartışılacak. Bu sistem değişikliğinin inşa ettiği ittifaklar da konuşulup tartışılacak. Kimse saf değil. Olup bitenler hepimizin gözünün önünde yaşandı.”

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.