Merkez Bankası'nda görevden alma

Merkez Bankası'nda üst düzey 3 yönetici görevden alındı.

Haber Merkezi

Resmi Gazete’de yer alan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan kararıyla Merkez Bankası'nda iki başkan yardımcısı ve bir para politikası Kurulu Üyesi görevden alındı.

Merkez Bankası'nda Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak, PPK Üyeliğine Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'yla basına kapalı bir görüşme gerçekleştirmişti.

Yatırımcılar toplantısına katılmamışlardı

T24 Yazarı Barış Soydan, geçtiğimiz günlerde görevden alınan iki ismin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın "yatırımcılar toplantısı"na katılmadığını, bunun "dikkat çektiğini" yazmıştı. Soydan'ın yazısının üzerinden çok geçmeden iki isim de görevden alındı.

Soydan'ın yazısının bir bölümü şöyle:

"Dünya gazetesi, toplantıya katılan yatırımcıların bu ay Merkez Bankası’nın bir faiz indirimi daha yapacağı izlenimini aldıklarını ifade etmişti. Toplantıya katılan yatırımcılarla ben de görüştüm. Önemli olduğunu düşündüğüm bir detay öğrendim. Ama önce yatırımcıların izlenimlerine dair birkaç cümle… 

Tahmin edebileceğiniz gibi 23 Eylül’deki şok faiz indiriminin ardından yatırımcılar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıklamalarını merakla beklemeye başlamışlardı. Katılımcılar toplantıda öncelikle piyasaların gerekçelerine fazla ikna olmadığı faiz indirimine ilişkin daha somut bir savunma istemişler. Ayrıca önümüzdeki döneme ilişkin hem enflasyon hem de para politikası üzerindeki belirsizliklerin azaltılmasını amaçlayan sorular da sorulmuş…

Ekim ayı toplantısında birçok katılımcının gözünden kaçmayan bir detay, Başkan Yardımcılarından Uğur Namık Küçük’ün yokluğu olmuş. Kendisi önceki toplantıların -özellikle yabancılarla yapılan oturumunda- TCMB adına soru-cevap kısmının yükünü üstlenen isimdi. Ancak, Ekim ayı toplantısına katılmayarak, bu çok kritik toplantıda soru-cevap kısmını Başkan Kavcıoğlu ve Başkan Yardımcıları Mustafa Duman ve Emrah Şener’e bırakmış. 

Bu, bir anlamda, onaylamadığı bir kararı savunmak zorunda kalmaktan kaçındığı anlamına gelebilir mi? Henüz bilmiyoruz. Toplantıya katılmayan bir diğer Başkan Yardımcısı ise bu aralar gündemdeki isim Semih Tümen olmuş. Zaten kendisi göreve geldiği Mayıs ayından sonra sadece tek bir yatırımcı toplantısına katılmış. Son üç toplantıda ise yokmuş."

Politika faizi 100 baz puan indirilmişti

PPK, 23 Eylül'deki toplantısında politika faizini sürpriz bir biçimde 100 baz puan indirerek yüzde 18'e çekmişti.

Buna karşın Enflasyonda yükseliş Eylül ayında da sürmüş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen ay yıllık bazda yüzde 19.58'e yükselmişti.

TÜFE, Ağustos'ta yüzde 19,25 ile TCMB'nin o dönemli yüzde 19'luk politika faizini aşmıştı.

TCMB'nin faizi yüzde 18'e çekmesi sonrası ise faiz ile enflasyon arasındaki fark daha da açılmıştı.

PPK, bir sonraki faiz kararını 21 Ekim Perşembe günü yapacağı toplantının ardından açıklayacak.