'Memnuniyetle karşılanan mültecilere milliyetçiliğin yükselmesiyle karşı çıkılmaya başlandı'

The Washington Post'ta yayımlanan bir analizde, Türkiye'de mültecilere yönelik artan antipatinin Avrupa ülkelerine benzemeye başladığı belirtildi.

Dış Haberler

The Washington Post'ta yayımlanan bir analizde, Türkiye'de geçen seneyle birlikte artmaya başlayan göçmen karşıtı tutumun, mültecilere yönelik ölüm tehditleri ve saldırıları artırdığı belirtildi. 

Bir zamanlar hoş karşılanan ve hükümetin de "gururla" söylediği ülkedeki 4 milyonu aşkın Suriyeli mültecilere yönelik değişen tepkinin, dünyada herhangi bir ülkeye göre çok daha aşırı olmaya başladığı ifade edildi.

The Washington Post'ta Kareem Fahim'in kaleme aldığı yazıya göre, Türkiye'de gittikçe kötüleşen ekonominin de etkisiyle göçmenlere yönelik provokatif ve ırkçı söylemlerde bulunan politikacıların halkı kışkırtmasının kolaylaştığı gözlemleniyor. 

Erdoğan'ın dönüşü ve Esad'la ilişkiler

Bir zamanlar, milyonlarca Suriyelinin ülkede bulunmasıyla övünen AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni düzenlemelere gittiği, seçim sürecinde de Suriyelileri ülkelerine geri döndürme planını açıkladığı hatırlatıldı. 

Makalede, Ankara'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile uzun süredir kopmuş olan bağları yeniden onarma hamlesinin de mülteci krizini etkileyebileceği kaydedildi.

Kamuoyu yoklamalarının neredeyse tamamında ülkenin birincil veya ikincil sorunu olarak "göçmen krizinin öne çıktığı" belirtildi.

'Laik milliyetçilik akımı'

Aşırı milliyetçi Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın son aylarda yaptığı açıklamaların, halkın göçmenlere karşı tutumunu daha da kışkırttığı belirtilirken, Türkiye içerisinde bazı bölgelerde "temizleme" çalışmalarının başladığı korkusunun göçmenler arasında hakim olduğu dile getirildi.

Ümit Özdağ'ın ülkedeki mevcut popülaritesine hakkında Türkiye Raporu Anket Ajansı Müdürü Can Selçuki, Türkiye'de "laik bir milliyetçilik" akımının yükselişte olduğunu söyledi. Ülkede rekor seviyedeki enflasyonun, mültecilere yönelik mali harcamalar söylemini de tetiklediğini belirtti.

Selçuki, "Ümit Özdağ, popülist bir ifadeyle devreye girdi ve bu konudaki öfkeyi yakalamayı başardı. Konu zaten ortadaydı. Özdağ konuyu yeniden kaynattı" yorumunu yaptı.

'Türkiye tarihi milliyetçilikle örüldü'

St. Lawrence Üniversitesi'nde tarih profesörü Howard Eissenstat, Suriyeliler karşıtı söylem hakkında, “Türk popüler söyleminde şaşırtıcı değil. Türkiye, Türk milliyetçiliğine derinden örülmüş durumda. Türkiye'deki insanlar kardeşlik ilişkileri hakkında düşündüklerinde, Rus imparatorluğundaki, Balkanlar'daki Müslümanları düşünüyorlar. Gerçekte Osmanlı Ortadoğu'sunun Müslümanlarını düşünmüyorlar" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin resmi tarih okumasının, Dünya Savaşı'nda Arapları "hain" olarak niteleyen retoriğin de mültecilere bakışı kötü etkilediği hatırlatılırken, ülkedeki mevcut ekonomik ve politik atmosferin de ortamı kışkırttığı vurgulandı.