Meksika'da af yasası yürürlüğe girdi: Altı bin tutuklu serbest kalacak

Meksika'da niteliksiz suçları kapsayan af ilanı resmi gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. 6 binden fazla tutuklu ve hükümlünün serbest kalması bekleniyor.

Dış Haberler

Meksika hükümeti niteliksiz suçlardan tutuklu bulunanların serbest bırakılmasını hızlandırmak amacıyla af yasası çıkardı.

Telesur’un haberine göre, geçtiğimiz Pazartesi günü Senato’da kabul edilen ve Perşembe günü resmi gazetede yayınlanmasının ardından uygulamaya giren yasa, kürtaj, hırsızlık ya da uyuşturucu bulundurma gibi niteliksiz suçlar nedeniyle tutuklu ya da hükümlü olan 6 binden fazla kişinin salıverilmesini öngörüyor. Yoksulluk, kalıcı bir engel ya da örgütlü suç gruplarının zorlaması nedeniyle uyuşturucu ticaretinden hüküm giyenler de yasadan yararlanabilecek. Yasaya göre yasal soruşturma sürecinde kendi dillerini bilen bir tercümanı ya da avukatı olmayan yerliler de serbest bırakılacak.

Yasa terör suçu işlememiş olmaları şartıyla siyasi nedenlerle Meksika devletini değiştirmeye yönelik eylemlerde bulunan kişileri de kapsıyor. 

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador tarafından seçim kampanyası sırasında vaat edilen yasa Birleşmiş Milletler tarafından da memnuniyetle karşılandı. Örgüt Covid-19 salgınının yayılmasının engellenmesi için yasanın bir an önce uygulanması çağrısında bulundu.