Mayıs'ta önlemler kalkıyor mu: Dereyi görmeden paçaları sıvadılar

AKP’nin salgın koşullarında aldığı kısıtlı ‘kısıtlama’ kararlarının da Mayıs ayının sonuna doğru kademeli olarak kaldırılacağı, salgın riskini arttıracak kimi adımların bu dönemde atılacağı belirtiliyor. Sınırlı önlemlerin kaldırılmasının da hedefinde yine işçiler olacak.

Haber Merkezi

Türkiye Covid-19 salgını vaka sayısında Çin’i de geride bırakarak en çok vaka görülen 7. ülke olurken, alınan kısıtlama kararlarının yetersizliği tepki konusu olmaya devam ediyor.

Vaka sayılarındaki artış hızının henüz düşüşe geçmediği Türkiye’nin kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı kararı almaması, çalışması zorunlu olmayan yüzlerce fabrikada binlerce işçiyi sokağa çıkma yasağı kararı alınan günlerde bile çalıştırması salgının yayılmaya devam etmesine olanak sağlıyor.

Patronların zarar görmemesi adına milyonlarca emekçinin hayatı riske atılmaya devam edilirken, AKP’nin var olan kısıtlama kararlarını da Mayıs ayının sonuna doğru kaldırmayı planladığı belirtiliyor.

İşçileri boşver, döviz için turizm…

AKP’nin kısıtlama kararını gevşetmeyi planladığı ilk sektör turizm oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmde koronavirüs görülmeyen tesisler için bir sertifika çalışması başlatıldıklarını açıklarken, önlemleri aldıktan sonra tesislere sertifika verileceğini söyledi.

Türkiye’nin en büyük döviz kaynaklarından biri olan turizmi açmanın salgın günlerinde Türkiye’ye döviz getirisi olup olmayacağı tartışma konusuyken, sektörde yoğun sömürü koşulları altında çalıştırılan işçiler için riskin büyük olduğu açık.

Sadece turizm de değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Elimizdeki veriler, Nisan sonu Mayıs başında bir tehlikeli dönemin olacağını göstermiyor, ancak izolasyonun ve hareketliliğe dikkat edilmesi kaydıyla” açıklamasının ardından Hürriyet gazetesinde yer alan bir haberde, Bakanlığın Ramazan Bayramı sonrası kademeli olarak esnemeyi gündeme alacağı, il il var olan yasak kararlarının esneyeceği ifade edildi.

Otomotivde ara için son uzatma Mayıs ayına kadar

Patronların Türkiye’deki en büyük “gelir kapılarından” olan otomotivde de duran işlerin Mayıs ayında yeniden başlayabileceği belirtiliyor. Üretimi durduran birçok firma son uzatma tarihlerini Mayıs ortası olarak ilan ederken, bu tarihten sonra otomotiv sektöründe de çarkların yeniden dönmeye başlayacağı belirtiliyor.

Futbolda da yeni dönem başlıyor

Mart ayı ortasında durdurulan ligler için henüz bir takvim açıklanmamışken, Mayıs sonu ve Haziran başı iddiaları futbol için de geçerli. Bu konuda dikkat çekici gelişmeler şimdiden yaşanmaya başlarken, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin idmanlara başlama kararı aldığı ortaya çıktı.

Takımların bir süre “izolasyona” dikkat ederek idman sürecini başlatacağı öğrenildi.

Milyonlar için zaten tek bir kısıtlama yok

İller ve sektör düzeyinde hazırlıklar bu şekilde ilerlerken, sokağa çıkma yasağının olduğu geçtiğimiz hafta sonu ülke genelinde birçok fabrika çalıştırılmaya devam etmiş, binlerce işçi salgın koşullarında hayatları riske atılarak fabrikalara doldurulmuştu.