Macron'dan 'aşıda patent' açıklaması: Sorun patent değil Anglo-Saksonların tutumu

Fransa Cumhurbaşkanı, aşıda patent feragat talebini reddetti ve 'Anglo Saksonları' Covid-19 aşılarının ve hammaddelerinin ihracatını engellemekle suçladı.

Dış Haberler

 

Porto'daki bir AB zirvesi için Cuma günü gazetecilere konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere ve ABD'ye bir gönderme yaparak "Anglo Saksonları" Covid-19'a karşı aşılama amaçlı küresel çabayı yavaşlattığı için eleştirdi.

Macron, aşının yaygın olarak kullanılması için devletlerin "içerik maddelerini ve aşıların kendilerini bloke etmemeleri" gerektiğini söyledi. Macron, “Bugün, Anglo-Saksonlar bu bileşenlerin ve aşıların çoğunu bloke ediyor. Şu anda ABD'de üretilen aşıların yüzde 100'ü Amerika pazarına gidiyor" ifadelerini kullandı.

'Bugün dünyanın en cömertiyiz'

Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa'da üretilen 110 milyon dozdan AB'nin 45 milyonunu ihraç ettiğini ve 65 milyonunu elinde tuttuğunu öne sürdü. Macron "Gelişmiş ülkeler kampında bugün dünyanın en cömertiyiz" dedi.

Aşıda patentin kaldırılmasına itiraz

ABD'nin Covid-19 aşılarına ilişkin patentlerden feragat etme önerisine destek vermesinin ardından konuşan Macron, "fikri mülkiyetin insanları virüse karşı aşılamaya yönelik uluslararası çabaların karşılaştığı en büyük sorun olmadığını" öne sürdü.

Macron,"Güncel sorun nedir? Aslında fikri mülkiyetle ilgili değil. Nasıl üretim yapacağını bilmeyen ve yarın üretmeyecek laboratuvarlara fikri mülkiyet verebilir misiniz?" şeklinde konuştu.

ABD'nin Çarşamba günü plana destek vermesinin ardından Perşembe günü, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'in Covid-19 aşı patentlerinden feragat etme önerilerini incelemeye istekli olacağını söyledi. Öte yandan kampın en büyük ülkesi Almanya aşıda patentlerin kaldırılmasına itirazını dile getirmişti.