Macron: Çin daha başarılı demek saflık olur

Fransız Cumhurbaşkanı Macron, Financial Times gazetesine verdiği bir mülakatta Çin’in krizle daha iyi başa çıktığını düşünmenin 'saflık' olacağını ileri sürdü.

Dış Haberler

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çin’in Paris Büyükelçiliği’ne ait internet sitesinde yayımlanan, Batılı ülkelerin yaşlı insanları huzur evlerinde ölmeye terk ettiğini iddia eden bir makalenin yarattığı tartışmalara Financial Times sayfalarından dahil oldu. 

"Saf olmaya gerek yok"

Çin’in salgını kontrol altına almaya yönelik otoriter yanıtının Batılı demokrasilerin zayıflıklarını ortaya serip sermediğine ilişkin bir soru üzerine Macron, açık toplumlarla hakikatin baskı altına alındığı toplumların karşılaştırılamayacağını söyledi. ‘‘Bu farklar, yapılan tercihler ve Çin’in saygı duyduğum bugünkü durumu ortadayken, bu işle başa çıkmakta çok daha iyi olduklarını söyleyecek kadar saf olmaya gerek yok.’’ diye konuşan Macron, sözlerine ‘‘Bilmiyoruz. Kuşkusuz yaşanan ama bilmediğimiz şeyler var.’’ diye devam etti.

Pandemiyle mücadele etmek için özgürlükleri terk etmenin Batılı demokrasileri tehdit edeceğini belirten Macron, ‘‘Bunu kabul edemeyiz. Bir sağlık krizi olduğu gerekçesiyle temel DNA’nızı bir kenara bırakamazsınız.’’ diye konuştu.

Çin: Yanlış anlaşıldık

Çin’in Paris Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yayımlanan bir makalede, Batılı ülkelerin yaşlıları huzurevlerinde ölmeye terk ettiği iddia edilmiş, bunun üzerine Çin Büyükelçisi Fransız Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak duyulan hoşnutsuzluk belirtilmişti. 

Çin ise tartışmanın bir ‘‘yanlış anlaşılmadan’’ kaynaklandığını ileri sürdü. Hükümet sözcüsü Zhao Lijian, Çin’in Fransa’nın salgınla baş etme yollarına ilişkin hiçbir zaman olumsuz bir yorum yapmadığını ve ‘‘yapmaya da niyeti olmadığını’’ söyledi.

141 bin Covid-19 vakası tespit edilen Fransa’da 18 bine yakın kişi hayatını kaybederken, Çin’de Cuma günü ilan edilen yeni ölümlerle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 632’ye yükseldi. Başta Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere Batılı ülkeler huzur ve bakım evlerinde hayatını kaybeden ve uzun bir süre resmi istatistiklere dahil edilmeyen binlerce ölümle gündeme gelmişti.