Liselerde sınav karmaşası

Geceyarısı dijital açıklamalarıyla yön verilen eğitimde herkes huzursuz. Öğrenciler, öğretmenler, okul yönetimleri... Bir tek bakan Selçuk hep gülüyor.

soL - Eğitim

Liselerde ikinci dönem sınavları zorunlu olmaktan çıkarılıp öğrencinin isteğine bağlı bir hale getirildi. 12. Sınıfların ikinci dönem sınavları yüz yüze eğitim yapılan süreçte tamamlandığı için bu karar sadece ara sınıflarda uygulanacak. Var olan sınıf geçme yönetmeliğine göre tüm derslerinin ortalaması 50’nin altında ve en az dört dersten başarısız olan öğrenciler bir üst sınıfa geçemiyor. Öğrencinin sınava girilecek dersi seçme şansı yok, örneğin tek dersteki notunu yükseltme ihtiyacı varsa, sadece o derse değil yapılacak tüm sınavlara girmek zorunda. Bu durum notları düşük olan öğrenciler için yüz yüze sınavlara girme zorunluluğu doğuruyor. Diğer taraftan, eğitimin sınav ve not üzerine kurulu olması tüm sistemi etkiliyor. Örneğin ikinci dönem sınavlarına girmeyecek olan öğrenciler, büyük bir ihtimalle dersleri takip etmeyi bırakacak.

Bu konuda birkaç gündür yaşananları ve görüşlerini öğretmenlere sorduk. 

'Akşamın bir saatinde yapılan açıklamaları biz bile anlamakta zorlanıyoruz'

Aynur: 

Bir kamu okulunda çalışıyorum. Pandemi boyunca eğitimle ilgili alınan kararlar okullardan önce sosyal medya üzerinden paylaşıldığı için bizler öğrencilerle aynı anda haberdar oluyoruz. Bu süreç boyunca çoğu zaman öğrencilerin sorularına cevap vermekte zorlandık. Bu durum endişe yaratıyor haliyle ve biz süreçle ilgili bilgi sahibi olmadığımız için bu endişeleri de gidermek elimizden gelmiyor. Akşamın bir saatinde dijital olarak yapılan açıklamaları çoğu zaman ben bile ilk anda anlamakta zorlanıyorum. Bir açıklama yapıldığında önce öğretmen gruplarında açıklamayı anlamaya çalışıyoruz. O esnada öğrenciler ve velilerin sorularına yanıt veremiyoruz veya bir söylediğimizi sonrasında düzeltmek zorunda kalıyoruz.

Liselerde dersler online olurken sınavların yüz yüze yapılması zaten kabul edilebilir değildi. Ancak dersleri zayıf olan öğrenciler için sınavlar hala zorunlu, üstelik tek dersi zayıfsa sadece o dersten sınava girebilmesi gerekirdi. Böyle olmayacak, tüm derslerin sınavına girmek zorunda kalacak. İkinci dönem zaten derslere katılım çok azalmıştı. 30 kişilik bir sınıfta 2-3 öğrenciyle ders yapıyorum. Herhangi bir şey öğrenmeden yine sınava girmek zorunda kalacak öğrenciler. Oysa önlemleri alıp öğretmenleri aşılayarak okulu açsalar bu karmaşa yaşanmazdı.

'Öğrenciyi notla korkutup derse katmaya çalışmak anlamsız'

Nur:

Bir kamu okulunda çalışıyorum. Sınav konusunda şöyle düşünüyorum: Öğrencilerin bir şekilde bir notu olsun istiyorlar. Fakat bunun nasıl verileceği konusunda bir anlaşma veya bir planlama olmadığı için öğretmeni yoracak, bu tarz anlamsız girişimler yapıyorlar. Yani şu dönemde okulları açmak zor değildi, ama bunu yapmayıp not ile korkutarak eğitimin içinde tutmaya çalışıyorlar öğrencileri. Bazı öğretmenler öğrencileri derse katmak için, dersime gelmeyen öğrenciye düşük not veririm gibi bir tutum sergilediler, oysa öğrencilerin elinde olmayabilir derse katılmak.

Yeliz:

Özel bir meslek lisesinde çalışıyorum. 9 ve 10. Sınıf meslek derslerine giriyorum. MEB in açıklaması ile birlikte okul idaresi sınıf öğretmenliği yaptığımız sınıftaki velileri arayıp durumu izah etmemiz ve sınava girip girmeyecekleri ile ilgili rapor yazmamızı istedi. Velilerin birçoğu zaten çocuğunun derslere girmediğini evde ders çalışmadığını ve yüksek not alamayacağını söyledi. Bizler de açıkçası sınava girmelerinden yana değiliz seçim şansı bırakıldığı için. Online eğitim ve 2. dönem okulların bir açılıp bir kapanmasından dolayı zaten öğrencileri derse getiremiyoruz. Derse gelmek, ödev yapmak nottan dolayı biraz bağlayıcı oluyordu öğrenciler için, fakat bu durumda okul kapanana kadar onları ikna etmek daha zor olacak çünkü sınava girmiyorlar. Birinci dönemde öğrencilerin notlarını yüksek vermemiz istenmişti. Devam zorunluluğunun olmaması ve tabii ki özel okul olmasından dolayı nasıl olsa geçeceklerini düşünmeleri onları tamamen okuldan koparmış durumda. Fakat yine bu dönemde azınlıkta da olsa sınava girmek isteyen öğrenciler var ve biz bu daracık zamanda 17 ile 24 Mayıs arasında sınav hazırlayacağız, küçük bir öğretmenler odasında 40 kişi ve yine herhangi bir pandemi önlemi almadan sınav yapmaya devam edeceğiz bir hafta boyunca.