Libya'da UMH kuvvetleri karşı saldırı başlatıyor

Libya’da AKP Hükümeti’nin desteklediği Ulusal Muthabakat Hükümeti, Tobruk merkezli Halife Hafter’in komutasındaki güçlere karşı ilerleme kaydettiklerini açıkladı.

Dış Haberler

Libya'da Trablus’a sıkışmış durumda olan Ulusal Muthabakat Hükümeti (UMH) Cumartesi günü Halife Hafter'in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun temel destek üssü Tarhuna’ya doğru ilerlediklerini açıkladı.

Eğer UMH ilerleme sağlayabilirse, Hafter'ın bir yıl süren saldırısını püskürtmek için bir fırsat yakalayabilir.

Başkent Trablus’un yaklaşık 65 km güneydoğusunda yer alan Tarhuna, Ulusal Ordu için çok önemli bir üs niteliğinde. Üs, Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra Rus askeri kuvvetleri tarafından sağlanan hava desteğini arkasına alan kuşatma için yerel insan gücü sağlıyor.

UMH, Tarhuna’yı ele geçirme girişimlerinde bugüne kadar başarısız oldu. UMH’nin temel askeri gücü AKP tarafından sağlanan insansız hava aracı saldırılarına ve bölgeye AKP tarafından Suriye’den taşınan cihatçılara dayanıyor.

UMH Şimdiye Dek Başarısız Oldu

Reuters’a konuşan Ulusal Ordu yetkilileri, UMH güçlerinin kasabaya giremediğini ve Hafter'in Nisan 2019'un başında Trablus'a askeri saldırıyı başlatmasından bu yana düzenlenen ilk karşı saldırının püskürtüldüğünü, ayrıca bir İHA düşürüldüğünü belirtti.

Ulusal Ordu kuvvetleri doğu ve güney Libya'yı kontrol ediyor ve bir yıldır Trablus'un etrafında konuşlanıyor. UMH, Trablus'un 125 km güneybatısındaki El Vatiya hava üssünü ve Ulusal Ordu’nun Trablus'taki diğer stratejik dayanağını da ele geçirmeye çalışıyor.

İç Savaşın Gölgesinde Koronavirus

UMH Trablus’un kendi kontrolü altındaki bölgelerde yeni koronavirüsün yayılımasını yavaşlatmak için cuma günü 10 gün boyunca sürecek bir sokağa çıkma yasağı ilan etti. Libya’da UMH’nin bildirdiğine göre, 49 Covid-19 vakası doğrulanırken bir de ölüm gerçekleşti.