LGS'nin ardından YKS de gerçekleşti: İktidarın yıllarca unutulmayacak patron tavrı

LGS’nin ardından YKS de tüm tepkilere rağmen hafta sonu gerçekleşti.  Ancak süreç boyunca ortaya çıkan tartışmalar ve iktidarın sermayenin daha fazla para kazanması için ortaya koyduğu tavır, uzun yıllar tartışılacağa benziyor.

Haber Merkezi

Covid-19 pandemisinin Türkiye’de görülmesinin ardından YKS ve LGS başta olmak üzere merkezi sınavlar önce Temmuz ayına ertelendi. Ardından normalleşme takviminin açıklanmasından sonra yeniden Haziran ayına çekildi. Halkın, öğrencilerin, velilerin sağlığını riske atarak alınan bu karar tüm tepkilere rağmen geri çekilmedi.

LGS’nin ardından YKS de tüm tepkilere rağmen hafta sonu gerçekleşti. 
Ancak süreç boyunca ortaya çıkan tartışmalar ve iktidarın sermayenin daha fazla para kazanması için ortaya koyduğu tavır, uzun yıllar tartışılacağa benziyor.

YÖK Başkanı Saraç, sınavların ertelendiğini duyurdu

Covid-19 pandemisinin Türkiye’de görünmesinin ardından tartışma konusu haline gelen merkezi sınavlar, binlerce öğrencinin, velinin yan yana gelerek pandeminin yayılma hızını arttıracak bir unsur olarak öne çıktı. 

İlk vakanın görüldüğü Mart ayının sonlarında YÖK Başkanı Yekta Saraç, 20-21 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın 25-26 Temmuz tarihine ertelendiğini, ‘’YKS'nin 25- 26 Temmuz tarihlerinde yapılması kararlaştırılmıştır. Bu kararı almamızdaki neden, tedbirli olmak ve öğrencilerimizin daha salim ve dingin bir zihinle hazırlanarak bu imtihana girmesidir. ÖSYM ile bu takvimi birlikte sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz ve ailelerimiz rahat olsun. Bu konudaki planlamalarımız tamamdır. YKS'de sorulacak müfredat ile ilgili önceliğimiz bugünün gerçeklerinin yansıdığı bir şekilde öğrencilerimizin lehine olanı aramaktır. Sınavda sorulacak sorular, bu soruların kapsamı ve alanları Milli Eğitim Bakanlığı ile uyum içinde onlardan gelen tekliflere göre şekillenecektir. Yükseköğretime Giriş Sınavları'nın ortaöğretimi desteklemesi gerektiğinin farkındayız. Sınava girecek öğrencilerimiz şu açıdan rahat olsunlar. Daha önce yapılan çerçevede bir sınav olacaktır. Fırsat eşitliği ve sosyal adalet, bizim vazgeçmeyeceğimiz bir esasımızdır’’ sözleriyle duyurdu.

Normalleşme takvimi, patronlar için hazırlandı

Mayıs ayının ilk günlerinde, Covid-19 pandemisinin kontrol altına alınmaya başlandığının iddia edilmesini sağlayan verilerin hemen ardından, Erdoğan’ın kabinesi normalleşme takvimini açıkladı. 

Normalleşme takviminde en büyük tepki alan düzenleme ise YKS ve LGS sınavlarının Haziran ayına geri alınması oldu. 
Normalleşme takvimine göre, YKS’nin 27-28 Haziran'da, LGS’nin 20 Haziran'da, MSÜ Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’nın 14 Haziran'da yapılacağı karar altına alındı.

Alınan bu kararın turizm patronlarının daha fazla para kazanması için alındığı, genel bir görüş olarak dile getirilmeye başlandı.

Sosyal medyada büyük tepki

4 Mayıs tarihinde açıklanan sınav tarihlerinin Haziran ayına çekilmesi, kararın açıklamasının hemen ardından büyük tepkiye yol açtı. 

Özellikle sosyal medyada tepkilerini dile getiren öğrenciler, milyonlarca tweet atarak seslerini duyurmaya çalıştı. 

Ayrıca eğitimciler, bilim insanları alınan kararın, halk sağlığı açısından ortaya çıkaracağı sorunları ortaya koyarak sınavların Temmuz ayında yapılması gerektiğini defalarca dile getirdi.

Solcu Liseliler'den açıklama

Kararın hemen ardından bir açıklama yapan Solcu Liseliler, iktidarın patronların karı için öğrencilerin sağlığını ve geleceğini hiçe saydığını söyledi. Solcu Liseliler açıklamasında, ‘’ Alınan bu karar, siyasetçilerin öğrencilerden ve halktan ne kadar uzak olduğunu gözler önüne sermiştir.
Bir ülkenin geleceği gençleri ve öğrencileridir. Geleceğimizle oynayarak aslında ateşle oynuyorsunuz. Biz oyuncak değiliz, bizimle oyun oynamanıza izin vermeyeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Erdoğan, açıklama yapmak zorunda kaldı

2011 yılında YGS’ndaki şifre skandalı ile sokaklara dökülen liselileri hala hafızalarında taşıyan iktidar, ortaya çıkan tepkiden çekindiği için olacak ki, bir açıklama yapma gereği duydu.

Tepkilerin hemen ertesi günü Erdoğan, sosyal medya hesabından öğrencilerin tepkilerini dile getirdikleri etiketle yaptığı açıklamada, ''#yks2020, ilk açıklandığı tarihten 1 hafta sonrasına ertelendi. Ancak bu sınavda müfredattaki önemli bir kısımdan muaf olacaksınız. Ayrıca sınav süresini de artırdık. Bunun yanında barajı 10 puan düşürerek 170’e çektik. Bu yılki maraton inşallah çok daha rahat geçecek'' ifadelerini kullanarak, öğrencilere sus payı vermeye çalıştı. 

Ayrıca Erdoğan açıklamada, öğrencilerin tepkilerini siyasi istismar olarak da değerlendirdi ve ‘’Bu süreci siyasi istismara kurban etmeden, azmimizle, kararlılığımızla, birliğimize sahip çıkarak hep birlikte atlatacağımıza inancım tamdır’’ sözlerini kullandı.

ÖSYM ve YÖK'ten komik gerekçeler

Haziran ayının ortalarında, İYİP İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu'nun sınavın ilk ertelendiği 25-26 Temmuz'dan 27-28 Haziran'a geri çekilmesi kararında Covid-19 koşulları nedeniyle, 'kamu yararı' olmadığı ve 'hukuka aykırı' olduğu iddiasıyla yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a dava açtı.
 
Söz konusu dava için savunma yapan ÖSYM ve YÖK, sınav tarihlerinin değiştirilmesine ilişkin komik gerekçeler öne sürdü.
Hava koşulllarını öne süren kurumların gerekçelerinden bazıları şöyleydi:

  • Öğrencilerin sınav çalışmalarına odaklanma ve motivasyonları yaz aylarında düştüğü için Temmuz sonuna kadar uzatılmış bir sınav takviminin, bu anlamda öğrenciler üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı açıktır.
  • YKS tüm ülkede gerçekleştiriliyor. Güney illerinde 50 dereceyi bulan sıcaklıkta sınava giren öğrencilerin önemli bir güçlükle karşılaşacağı aşikar.
  • İlk, ortaöğretim ve yükseköğretimde ara verme zamanı ülkemizin en sıcak olduğu aylar esas alınarak yapılır. Bu durum sıcağın öğrencilerin öğrenme sürecine olumsuz etkisiyle açıklanabilir.

Danıştay, ÖSYM ve YÖK’ün savunmalarına ikna olmuş olacak ki, sınavların Temmuz ayında yapılma talebini reddetti.

MSÜ Sınavı'nda Covid-19'lu öğrenci

14 Mayıs tarihinde gerçekleşen MSÜ Askeri Adaylar Belirleme Sınavı’nda yaşanan bir olay, iktidarın nasıl tehlikeli bir oyun oynadığını ortaya koydu.

Milli Savunma Üniversitesi Sınavı'na Umuttepe Kampüsü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 205 numaralı salonda giren bir öğrenci, sınav esnasında fenalaştı. 
Farklı bir odada sınavına devam eden öğrenci için çağrılan sağlık ekipleri, öğrenciye Covid-19 testi yaptı. Öğrencinin testi pozitif çıkınca, sınava girdiği sınıftaki tüm öğrenciler karantinaya alındı.

LGS'de ortaya çıkan görüntüler, endişeleri haklı çıkardı

20 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’ndan gelen görüntüler ise önlemlerin yeterli olmadığı, yüzlerce öğrenci ve velinin yan yana beklemek zorunda kaldığını gözler önüne serdi.

111 bin 918 sınav salonunda, 353 bin 158 öğretmen görev aldı. Sosyal medyadan okullarda duyurulanın aksine yeterli önlem alınmadığını paylaşan veliler ile sınava giren öğrenciler bahçede ve okul giriş kapısı önünde birlikte beklemek zorunda kaldı. 

Erdoğan canlı yayınını öğrencilerin yorumuna kapattı: Oy moy yok

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan YKS'ye girecek öğrencilerle yaptığı video konferans görüşmesine gençler "Oy moy yok" yorumlarıyla tepki gösterdi.

Erdoğan'ın YouTube, Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarından canlı olarak yayınlanan görüşme sırasında çok sayıda genç "Oy yok", "Oy moy yok", "Sandıkta görüşürüz" yorumları yazarak tepki gösterdi. Bunun üzerine yayınlar yorumlara kapatıldı.

Öğrencilerin tepkilerinin ardından "OyMoyYoK" etiketi de Twitter'da ilk sıraya yükseldi.

Solcu Liseliler, gelecekleri için sokağa çıktı

YK’den bir gün önce İstanbul’da Solcu Liseliler, gelecekleri için sokağa çıktı. 

Levent ve Kartal’daki ÖSYM Büroları önünde bir araya gelen liseliler, 'Bu düzene de, sınavlarına da mahkum olmayacağız! Gelecek güzel günler ellerimizdedir' diyerek bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada, ‘’Biz eşitsiz ve adaletsiz olan bu düzenin eğitimini istemiyoruz. Eşitsiz koşullara sahip bu sınavı hiç istemiyoruz. Bizler bu ülkenin geleceğiysek o geleceğe sahip çıkabilmek için buradayız. Sizlerin hükmü sürdüğü sürece de burada olmaya ve sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. O çok sevdiğiniz düzeniniz batana kadar… 
Sizlerin elinde oyuncak değiliz; yıllar boyu okuyarak, çalışarak verdiğimiz emeklerin hiçbiri de size emanet değildir!’’ denildi.

YKS'de benzer görüntüler: Okul önlerinde yoğunluk yaşandı


Yaklaşık 2 milyon 437 bin 119 aday, kalabalık nedeniyle geçen hafta Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında yaşanan benzer durumlarla karşı karşıya kaldı.

Çok sayıda kentte benzer manzaralar ortaya çıktı.