TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş "G20 Parlamento Başkanları (P20) Zirvesi” için gittiği Brezilya’dan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’de Abdullah Öcalan’a PKK’nin lağvedildiğini açıklaması ve Meclis’te DEM Parti Grubunda konuşma yapması çağrısına ilişkin soruya yanıt veren Kurtulmuş müzakerelerin yapılacağı yerin Meclis olduğunu söyledi.
“Bir karar vermek zorundayız. Ya emperyalizmin kurbanı olarak herkes kendi sırasının gelmesini bekleyecek ya da hep birlikte, demokratik yöntemler ve süreçler çerçevesinde Türkiye'de terörün ortadan kalkması için her türlü çabayı ortaya koyacağız” diyen Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:
“Bir eli silahta, bir eli sandıkta siyaset olmaz. Siyasetin sandıktan başka hiçbir yere el atmaması, milli iradenin haricinde başka hiçbir iradeden emir, talimat almaması, onların güdümünde hareket etmemesi lazım. Bu konuda atılacak adımlar Türkiye'yi rahatlatır. Bütün bu müzakerelerin yapılacağı yer de milli iradenin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Ümit ederim ki terörün konuşulmadığı, terörün sıfırlandığı bir döneme geçeriz. Milletçe çok büyük bedeller ödedik, yeter artık.”
AKP’nin yeni Anayasa gündeminden vazgeçmediğini de dile getiren Kurtulmuş “Anayasa müzakereleri çok zorlu bir süreç. En başından itibaren bunu biliyoruz. Ama imkânsız değil. Hatta tam tersine, ben bu parlamentonun anayasa yapmaya çok daha yetkin, çok daha yakın bir parlamento olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Anayasa değişikliği nihayetinde bir aritmetik meselesidir” diyen Kurtulmuş “Ümit ederiz ki çok büyük bir konsensusla, yani 400’ün üzerinde bir oyla geçer ve milletin istediği bir anayasa olur. Devam edeceğiz bu çalışmalara, çünkü bu Türkiye’nin sorumluluğu” ifadelerini kullandı.
Yeni Anayasa tartışmalarının AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir dönem daha Cumhurbaşkanı olması için ortaya atıldığı tezine ilişkin ise Kurtulmuş “Aşağı yukarı bir senedir anayasayla ilgili birçok görüşme yaptık. Benim elimde hazırlanmış ya da onaylanmış tek bir maddelik dahi anayasa teklifi yoktur. Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanımızın bir daha seçilmesiyle ilgili herhangi bir müzakereye tanık da olmadım. Birçok görüşmeler yapıldı benim bulunduğum hiçbir yerde, bu konu gündeme gelmedi” diye konuştu.
“Erken seçim” çağrılarına ilişkin ise Kurtulmuş “Türkiye’nin şu anda bir erken seçim gündemi yok. Oluşmayan bir gündem üzerinden konuşmanın, siyasi tartışma yapmanın çok anlamlı olmadığını düşünüyorum. Türkiye'de parlamento seçilmiş ve 2028 yılına kadar görevinin başındadır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2028’e kadar görevinin başındadır. Milletin verdiği, yüklediği sorumluluk budur” dedi.