Küba yiyecek üretimine öncelik veriyor

Kübalı çiftçiler Covid-19 salgının ada üzerindeki iktisadi etkilerini hafifletmek için ulusal yiyecek üretimine katkıda bulunuyor.

Dış Haberler

Küçük Çiftçiler Ulusal Birliği (ANAP) Başkanı Rafael Santiesteban Pozo, Kübalı yiyecek üreticilerinin ulusal ekonomiye ve nüfusun tüketimine yaptığı katkıların, salgın döneminde stratejik olmanın ötesinde artık hayati bir önem kazandığını belirtti.

Telesur’da yer alan habere göre, Pozo, Kübalı çiftçilerin devlet için ürünleri garanti etmeye ek olarak, Covid-19 salgınıyla mücadele eden sağlık kurumları ve izolasyon merkezleriyle de dayanışma içinde olduklarını belirtti. Frank País kooperatifine üye üreticiler Pedro Kourí Tropikal İlaç Enstitüsüne yiyecek bağışladı. Villa Clara, Cienfuegos ve Ciego de Ávila vilayetlerlerindeki tıp merkezlerine de benzer yardımlar gönderiliyor.

Her toprak parçası hayati önem taşıyor

Santiesteban Pozo, Kübalı çiftçilerin sadece mevcut kriz sırasında ada nüfusuna gıda sağlamakla kalmadıkları, uzun vadeli yiyecek tedarikini güvence altına alacak stratejiler de hayata geçirdiklerini söyleyerek, sektördeki yetkililerin 194 binden fazla çiftçi için yeni üretim olanakları üzerinde çalıştıklarına dikkat çekti. 

Hem kentsel hem de kırsal bölgelerdeki bütün tarım üretimi biçimlerinin, üretimde kullanılacak alanlara bağlı olarak faaliyete geçirildiğini belirten Pozo, ‘‘Biyolojik araçların, mikroorganizmaların ve hayvan gücünün, ekinlerin verimli bir şekilde geliştirilmesinde kullanılması ve ne kadar küçük olursa olsun her toprak parçasından yararlanılması, sadece yeni koronavirüsün saldırmakla kalmadığı, aynı zamanda ülkeye yönelik ABD ablukasının da şiddetlendiği ve kuraklığın arttığı bu dönemde çok büyük önem taşıyor.’’ diye konuştu.

ABD ablukası nedeniyle Covid-19 salgını sırasında ortaya çıkması muhtemel tedarik sorunlarının üstesinden gelebilmek için ülkenin önündeki temel görevlerden birinin Yerel Öz-Tedarik Planı’na uyulması oluğu belirtiliyor. Bu planın amacı, insanlara sunmak üzere yerel düzeyde yeterli yiyecek (sebze, tahıl ve meyve) üretilmesini sağlamak.

Küba Devrimi’nin ardından 1961’de kurulan ANAP 67 hektardan daha az toprağa sahip çiftçilerin üye olduğu bir çiftçi birliği. Birliğe üye çiftçiler Küba’da sebze üretiminin yüzde 52’sini, tahıl üretiminin yüzde 67’sini ve tütün üretiminin yüzde 85’ini gerçekleştiriyor. Uluslararası köylü hareketi La Via Campesina’nın da üyesi olan ANAP, ülkedeki sosyalizasyonu ve politik katılımı örgütleyen halk inisiyatiflerinden biri.