Küba ve FAO tarımsal direnç anlaşması imzaladı

Küba ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasında, tarım üreticilerini küresel iklim değişikliğinin etkileri karşısında dirençli hale getirmeyi amaçlayan ortak bir proje imzalandı.

Dış Haberler

Küba Tarım Bakanlığı (MINAG) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasında Pazartesi günü, tarım alanında iklim değişikliğiyle baş edilmesi konusunda bir anlaşma imzalandığı açıklandı.

MINAG’ın Orman, Flora ve Fauna Direktörü Oscar Labrador Llanes yaptığı açıklamada ‘‘Bu proje Küba’nın 2030 yılına kadar geçerli olan Ulusal İktisadi ve Toplumsal Kalkınma Planı’nı hayata geçirme, teritoryal kalkınmayı destekleme ve Hükümet’in İklim Değişikliği Planı Tarea Vida’nın uygulanmasını hızlandırma konusundaki çabalarına önemli bir katkı teşkil etmektedir’’ diye konuştu.

MIDAG ve FAO’nın imzalanan projeyi ada sakinlerinin ve sivil toplumun kılavuzluğunda hazırladıkları, Yeşil İklim Fonu'nun (FCV) da 119 milyon dolarlık projeyi onayladığı kaydedildi. Projenin 38,2 milyon dolarlık kısmı FCV tarafından, karşılanırken, Küba hükümeti de projeye 81,7 milyon dolar kaynak aktaracak. Bunun Küba ile FCV arasındaki ilk iş birliği olduğu belirtildi. Küba FAO’yla daha önce dört tarım stratejisi daha imzalamıştı.

Küba’nın FAO temsilcisi Marcelo Resende ise, inisiyatif sayesinde tarlalardaki verimliliğin rehabilite edileceğine ve çiftçilikle uğraşan ailelerin ve kırsal toplulukların, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri karşındaki dirençlerinin artacağına dikkat çekti. Resende ayrıca, inisiyatifin hükümetin Covid-19’dan kaynaklanan karmaşık sağlık koşullarına rağmen, sürdürülebilir ve güvenli gıda üretim sistemlerinin geliştirilmesi konusundaki arzusunu yansıttığını dile getirdi.

Beslenme güvenliğini ve gıda üretiminde istikrarı geliştirmeyi amaçlayan, 7 yıl süreli müşterek plan Matanzas, Villa Clara ve Las Tunas vilayetlerine bağlı yedi belediyede uygulanacak.