Küba Büyükelçisi, Fidel'in ölüm yıldönümünde komünist gençlikle buluştu

Türkiye Komünist Gençliği, Küba Devrimi'nin lideri Castro'nun ölümünün 8. yılında İzmir'de "21. Yüzyılda Fidel Olmak" etkinliği düzenledi. Etkinliğe Küba'nın Ankara Büyükelçisi Palacios da katıldı.

Haber Merkezi

Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro, ölümünün 8. yılında İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde Türkiye Komünist Gençliği (TKG) tarafından düzenlenen "21. Yüzyılda Fidel Olmak" etkinliği ile anıldı.

Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alejandro F. Diaz Palacios'un da katılımcısı olduğu etkinlikte TKP Merkez Komite Üyesi Berkay Kemal Önoğlu ve Küba Dostluk Derneği Başkanı Nahide Özkan da konuştu. 

Etkinlik, Kübalı gençlerin ülkenin aydınlık gençliğine ilettiği video mesajla başladı.

"8 yılın ardından Küba'da Fidel'in mirası sürüyor" alt başlığıyla gerçekleşen etkinlikte ilk sözü TKP MK üyesi Berkay Kemal Önoğlu aldı. Gençliğin geleceğe dair umudunun kalmadığı günümüzde Fidel'in devrimci mücadelesinin önemine değinen Önoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fidel, büyük insanlığın tarihin ileriye doğru hareketini hızlandırdığı devrimler çağının en öne çıkan figürlerinden biri. Onun ölümsüzlüğü de buradan geliyor. Bir bütünün parçası olmak, insan hayatını en anlamlı hâle getiren şey. Kendi yaşantılarımızı bir büyük tarihin parçası hâline getirebilmek... Her ne yapıyorsak işte bu ciddiyetle yapmak; insanlığa inanarak, zafere inanarak... 21. yüzyılda Fidel olmak, onun bitmek bilmeyen arayışını, bu dünyada gerekirse yaşamını ortaya koyacağın büyük bir mücadelenin içinde olma gereğini yaşatmak anlamına geliyor. Her şeyin karanlığa gömülmek istendiği ve dünyanın yaşamaya değer bir yer olmadığı fikrinin dayatıldığı şu günlerde Fidel'i daha fazla hatırlamalı, mirasını yaşatmalıyız.” 

'Küba tüm zorlukları aşarak devrimine sahip çıkıyor'

Önoğlu'nun ardından söz alan Küba Dostluk Derneği Başkanı Nahide Özkan, ambargonun boyutlarına değinerek, Küba halkının Fidel'den miras aldığı devrimci gerçekçilikle Küba Devrimi'ne sahip çıktığını vurguladı. Ablukanın boyutlarına değinen Özkan, "Küba halkı yarım asırdır maruz kaldığı ablukaya rağmen binbir zorlukla bu ablukaya direniyor. Binbir derken lafın gelişi söylemiyorum bunu, bir yük gemisi eğer Küba limanlarına uğramak isterse sonrasında Amerika’ya giremeyeceği için Küba'ya uğramıyor. Diyelim ürün tedarik edecek bir yer bulundu, bu kez satıcı, 'Ben risk alıyorum' diyerek çok daha fazla fiyat talep ediyor. Küba tüm bu zorlukları aşarak devrimine sahip çıkıyor" dedi.

'Tüm felaketlerden güçlenerek çıkıyoruz'

Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alejandro F. Diaz Palacios da konuşmasında Küba'nın geçtiğimiz günlerde yaşadığı felaketleri hatırlattı:

"Kısa sürede kasırga, deprem ve elektrik kesintileri yaşadık. Küba halkı yarım asırdır ABD ambargosu ile mücadele ediyor ama her seferinde tüm bu felaketlerden güçlenerek çıkıyoruz, biz buna yaratıcı direniş diyoruz. Fidel'in en önem verdiği şeylerden biri dayanışma. Nerede savaş ya da felaket varsa Küba, doktorlarıyla orada oluyor. Kahramanmaraş depreminin ardından da 32 doktor dayanışma için buradaydı."

Etkinlik, Küba Devrimi'ni anlatan kısa video gösterisinin ardından son buldu.