Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Yükleniyor...

Krizi aşma umudu 'Trump'a bağlandı: Kritik görüşme öncesi masada neler var?

AKP iktidarı Suriye’yi içine alan büyük bir tıkanmanın içine yuvarlanırken Trump görüşmesine bu tıkanmayı aşmak için büyük önem atfediliyor. Masada olan, gündeme gelen ve gelmeyen her şey bu tıkanmayı aşmak için verileceklerle ilgili. Masada pazarlık konusu olacak her şey halkın geleceğini yakından ilgileniyor.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 22.09.2025 , 11:36 Güncelleme Tarihi: 23.09.2025 , 15:12

Türkiye’de ekim ayında işareti verilen açılım süreci ile Suriye’de emperyalist merkezlerin rejim değişikliği için yeni saldırısını başlatması aşağı yukarı benzer bir aralığa denk düşmüştü.

Bölgedeki altüst oluşu kendi iktidarı ve iktidarını dayandırdığı patron düzeni için büyük bir fırsata çevirmek isteyen AKP, bölgede hamle üstüne hamle yaptı.

Bu hamlelerin bir tarafında HTŞ’nin iktidara taşınması ve Şara yer alıyor, oldukça zayıf olan bu yeni iktidar odağına koşulsuz destek sunuluyordu.

Aradan geçen süreçte hem Suriye’de hem de genel olarak bölgedeki hamlelerinde çok ciddi bir tıkanma yaşayan AKP iktidarı, İsrail ile yer yer tansiyonu yükselen bir rekabete de girdi.

Sonuç olarak gelinen noktada hem içerde hem de dışarıda ciddi kriz emareleri ortaya çıkarken, Bahçeli’den gelen “TRÇ” ittifakı önerisi kimse tarafından ciddiye alınmasa da bu krizli tabloyla ilişkilendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm bu gündemlerin ardından BM Zirvesi için ABD’ye gitmesi ve 25 Eylül’de Trump’la yapacağı görüşme oldukça kritik bir hal aldı.

25 Eylül öncesinde neler oldu, masada neler var?

25 Eylül’ün öncesine Erdoğan’ın masaya bir şeyler koyarak ABD’ye gitmeye hazırlandığını gösteren birçok gelişme birikti.

Bunlardan belki de en öne çıkanını önce Özgür Özel duyurdu, sonrasında Trump açıkladı.

Özel, Erdoğan’ın Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisi’nde Trump’ın oğlunu ağırladığını öne sürdü. Bu görüşmede Trump ile randevu karşılığında 300 Boeing uçağı almanın da sözünü verdi iddialara göre. Bloomberg ise burada bir düzeltmeye giderek alınacak uçak sayısının 300 değil 250 olduğunu duyurdu.

AKP cephesinden bu iddialara tepki gelirken, Trump ise yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı ile, Boeing uçaklarının büyük ölçekli satışı, önemli bir F-16 anlaşması ve olumlu sonuçlanmasını beklediğimiz F-35 görüşmelerinin devamı dâhil olmak üzere birçok Ticaret ve Askerî anlaşma üzerinde çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Boeing uçağı satışına dair ortaya çıkan bu bilgi sonrası bugün gündeme gelen diğer başlık, Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementlerine ABD’nin gözünü diktiği haberi oldu. Çin’den sonra en büyük rezervin Beylikova’da olduğu belirtilirken, Erdoğan ile görüşmede bu rezervlerin kullanım hakkına dair de görüşüleceği iddia edildi.

25 Eylül öncesi AKP’nin attığı bir diğer adım ise 2018 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve ABD menşeli bazı ürünlere uygulanan ek mali yükümlülüklerin kaldırılması oldu.

Yine Bloomberg tarafından gündeme getirilen ve masada olması beklenen bir diğer başlık ise enerji anlaşmalarına yönelik. İddialara göre Trump, bu görüşmede Erdoğan’a daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz satmanın da peşinde.

Erdoğan'ın beklentisi ne?

Masada Boeing, F-16, F-35, nadir toprak elementleri, sıvılaştırılmış doğalgaz alımları ve belli ki henüz basına sızmayan başka satış önerileri de var.

Kısacası Türkiye, Trump ile görüşmeye milyarlarca dolarlık bir alım anlaşması yapmak için gidiyor, peki ne karşılığında?

Bu konuda beklentinin merkezinde son dönemde bölgede yaşanan sıkışmayı aşmak için ABD desteğine duyulan ihtiyaç duruyor.

Suriye’den Kıbrıs’a bölgede birçok noktada ciddi İsrail tahkimatı ve atağı sürerken, AKP’nin almayı umduğu payın gerisinde kaldığı bir durum var. Bu tablo giderek sertleşme ve yer yer kontrolden çıkma eğilimleri taşırken, Erdoğan’ın masaya pasta paylaşımını ve kontrolsüzlüğün törpülenmesi talebini getirmesi bekleniyor.

Öte yandan Türkiye’nin Suriye’ye yapmak istediği operasyonun da çözüm sürecinin kontrol çıkması seçeceğine karşı masada olacağı iddia ediliyor. Erdoğan’ın masadan böyle bir olasılığı cebine koyarak dönmesi bölgedeki dengeler düşünüldüğünde olanaksız görünürken, bu seçeceğin masaya nasıl ve hangi biçimde taşınacağı da merak konusu.

Erdoğan ABD'de: 'Orta Doğu'da atılacak her adım hayatidir'
1

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.