"Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Düzenleme Köy Kanunu'yla ilgili değişikliklerin yanında başka pek çok değişikliği de beraberinde getiriyor.
Buna göre örneğin, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazine'ye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.
Kanunla, Katma Değer Vergisi Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Bu kapsamda özel bütçe kapsamında bulunan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na yapılan arsa ve arazi teslimleri, katma değer vergisinin istisnası kapsamına alınıyor. Düzenlemeyle İmar Kanunu'nda yer alan parselasyon hazırlanmasına ilişkin maddede de değişikliğe gidiliyor.
Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da değişiklik yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na da yapı denetimle ilgili yeni haklar getiriyor.
Gerçek kişilerin ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye'ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması ise fikri, sınai ve ticari haklara ilişkin mevzuat hükümleri ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın iznine tabi olacak.
'Elimizdeki son eve de çökecekler'
Enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, Muhalif isimli sitede önceki gün yer alan yazısında "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Teklifi" için "evlerimize yeni bir kılıfla çökmenin hayaleti" demiş, "Cumhuriyetin ikinci yüzyılına 'mülk müteahhidindir' mottosu ile gireceğimiz bir devrim bu ve bu kanun teklifiyle elimizdeki son eve de çökecekler" ifadelerini kullanmıştı.
Algedik, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"yle de "çökme"nin ikinci adımının atıldığını belirtti. Değişikliği şöyle anlattı:
"Teklif 26 maddeden oluşuyor. 4, 5 ve 6. madde çökme maddeleri. Teklif çok kabaca 1/1000’lik imar planı marifeti ile mülkün bir kısmını 'kamu hizmet alanı' göstererek imarı öldürmek ve bunun karşılığında size cehennemin dibinde bir yer göstererek 'imar hakkınızı koruma' adıyla bizi dışarı atmak. Bu kadar basit. Teknik detaylara girmeyeyim, teknokratlara bırakalım bunu. Şimdi diyeceksiniz ki bizi şehir dışındaki bir alana gönderdikten sonra, o alan kamu hizmetine geçince tekrar plan değişmez mi? O değişiklik ile orası müteahhide gitmez mi? Bingo. Hep öyle olmadı mı zaten?
Bizim imar hakkımıza çöküp bu hakkımızı bir müteahhide verip bizi de uzaklara sürmeyi 'imar hakkı aktarımı' diyerek bir hak olarak tanımayan ama onlara hak sağlayan bir düzenleme!"
Teklifin sahibi AKP'li vekil betoncu
Teklifin sahibinin AKP'li Amasya milletvekili Hasan Çilez'in 1996’dan bu yana hazır beton işinde olan biri olduğuna dikkat çeken Algedik, "Yani teklif bir müteahhidin eline verilmiş. Böylece Ayşe Teyze ve Ahmet Amca'nın evine çöküldüğünde yeni düzenlenen kanun beton mikserleri ile nakde çevrilecek. Ama skandal vekilimiz Hasan Bey ile sınırlı değil. Hasan Bey ve rant arkadaşlarının acelesi var" dedi.
'Emekliler, dar gelirliler şehirlerden temizlenecek, mülkleri birilerini zengin edecek'
Değişiklikle "mülkiyet hakkının gasp edileceğini, emeklilerin, dar gelirlilerin şehirlerden temizleneceğini, onların mülklerinin de birilerini zengin edeceğini" vurgulayan Önder Algedik, muhalefetin kanun teklifine yaklaşımını da eleştirmişti.
CHP'nin söz konusu maddeye genel olarak itirazı olmadığını, mülkiyet gaspına girmediğini söyleyen Algedik, "Ana muhalefet bu konuyu da normalleştirmiş" dedi. İYİP'in Meclis konuşmalarında teklifin iyileştirilmeye ihtiyacı olduğunu söylemekle yetindiğini hatırlatan Algedik, DEM Parti'nin muhalefet şerhininse daha geniş ve detaylı olduğunu kaydetti ancak seçmene konunun anlatılmadığını da söyledi. Algedik, AKP'li Hasan Çilez'in konuşmasını da aktardı:
"Teklif sahibi konuşmasında 'Yapılan bu düzenlemeler sonucunda, umumi ve kamu hizmet alanlarının kamuya mali külfet getirmeden bedelsiz karşılanarak kamu mülkiyetine geçirilmesini, vatandaşların mülkiyetlerindeki kısıtlılığın kaldırılmasını, kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçilmesini sağlamak amacıyla idareler tarafından plan hükümlerine istinaden yapılan imar hakkı aktarımı uygulamalarına yasal bir zemin oluşturmayı amaçlıyoruz' diyor ve her şeyi özetliyor."