Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti: NATO'nun yakıt planı ittifakın savaşa hazırlandığını gösteriyor

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, NATO'nun yakıt tedarik ağını genişletme planının ittifakın daha saldırgan bir askeri bloka dönüştüğünü gösterdiğini belirtti. Açıklamada "NATO, üye devletlerinin stratejik unsurlarını Asya-Pasifik bölgesine giderek daha sık sokarak askeri varlığını sergiliyor ve sık sık maceracı bir şekilde güç gösterisi yapıyor" denildi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 01.08.2026 , 11:07

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) bugün yapılan açıklamada, NATO'yu Avrupa genelinde askeri yakıt altyapısını genişleterek savaşa hazırlanmakla suçladı. 

Reuters’in haberine göre ittifakın planlarının giderek daha saldırgan bir askeri bloka dönüştüğünün göstergesi olduğu belirtildi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti devlet haber ajansı KCNA'da yayımlanan değerlendirmede, Batı Avrupa'daki yaklaşık 10 bin kilometrelik (6 bin 200 mil) yakıt ağını doğu ve kuzey Avrupa'daki yeni üye devletlere bağlayacağı belirtilen NATO'nun "Yakıt Tedarik Zinciri Kapasitesi Program Planı" eleştirildi.

'Kore Yarımadası çevresinde sık sık maceracı bir şekilde güç gösterisi yapıyor'

Söz konusu projenin Avrupa sınırlarını aşan olası çatışmaları desteklemek üzere tasarlandığının altı çizildi. Değerlendirmede, projenin NATO'nun stratejik savaş rezervlerini koruma odağını yansıttığı ve ittifakın Asya-Pasifik bölgesi de dahil olmak üzere Avrupa sınırlarının ötesindeki çatışmalara hazırlandığına dikkat çekildi.

KCNA’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Son yıllarda, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinin güvenliğinin bölünmezliğinden bahseden NATO, üye devletlerinin stratejik unsurlarını Asya-Pasifik bölgesine giderek daha sık sokarak askeri varlığını sergiliyor ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne düşman ülkelerle işbirliği içinde, Kore Yarımadası çevresinde sık sık maceracı bir şekilde güç gösterisi yapıyor.

'Küresel gerilimi tırmandıracak' uyarısı

Anadolu Ajansı’nın aktardığı haberde, Pyongyang ayrıca, NATO üyelerinin Pasifik Kıyısı (RIMPAC) tatbikatları gibi çok uluslu askeri tatbikatlara katılımı da eleştirildi, bunun ittifakın Asya-Pasifik'i potansiyel bir savaş alanı olarak gördüğünü kanıtladığı ifade edildi.

Değerlendirmede, NATO'nun askeri yığınağı ve lojistik genişlemesinin dünya çapında hızlı askeri operasyonlara olanak sağlamayı amaçladığı ve bu tür çabaların küresel gerilimi tırmandıracağı uyarısında bulunuldu.

NATO Zirvesi'nden çıkan savaş bildirisi

7-8 Temmuz'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde yeni savaş ve saldırılara hazırlanan örgüt, silahlanma için 50 milyar doları aşan yeni tedarik anlaşmaları yapıldığını Ankara'dan duyurdu.

Emperyalizmin terör örgütü NATO’nun sonuç bildirisi savaş hazırlığı yapıldığını bir kez daha gözler önüne sermişti. Bildiride İran’ın “nükleer silah sahibi olmaması” gerektiği vurgusu yer alırken, İran’a Hürmüz Boğazı’nda “seyrüsefer özgürlüğüne saygı duyması” çağrısı yapıldı. 

Bildiride Ukrayna’ya askeri destek için bu yıl 70 milyar avro taahhüdünde bulunuldu. Bildiride "Rusya'nın Avrupa-Atlantik güvenliği ile istikrarına yönelik uzun vadeli tehdidine ve terörizmin devam eden tehdidine karşı koymak amacıyla müttefiklerin Lahey Savunma Taahhüdü'nü hayata geçirdiği" savunuldu. Avrupalı müttefikler ve Kanada'nın 2025'te temel "savunma" ihtiyaçlarına yönelik yatırımlarını 139 milyar dolardan fazla artırdığı vurgulandı.


soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.