Konteynerlerde kalanlara tahliye uyarısı: 'Evleri boşaltın, ortak hizmetler sonlandırılacak'

6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen on binlerce kişinin kaldığı konteyner kentler birer birer kapatılıyor. Osmaniye'nin ardından Diyarbakır'daki konteyner kentte de depremzedelere tahliye uyarısı yapıldı.

Haber Merkezi

6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş meydana gelen depremlerde Diyarbakır’da 20 bina yıkıldı, onlarca bina da ağır hasar nedeniyle tahliye edildi. Evsiz kalan yurttaşlar için Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yakınlarında kurulan konteyner kent, iki yıldır barınma ihtiyacını karşılıyordu. Binden fazla kişi konteyner kentte barınıyordu.

Ancak hak sahibi olanlara kura ile konut teslimleri devam ederken, kiracı veya tapusuz vatandaşlara hak sahipliği tanınmadı. Hak sahibi olmayan depremzedelere AFAD, bu kişilere konteyner kenti boşaltmaları için tebligat gönderdi.

Hak sahibi olup konutu henüz teslim edilmeyenler ise tahliyeden muaf tutuldu.

AFAD’dan uyarı: 'Boşaltmazsanız hizmetler kesilecek'

Diyarbakır Mücadele Gazetesi'nin haberine göre AFAD’ın tebligatında, “Hak sahibi olmayan afetzedelerin Geçici Konaklama Merkezlerinde barınması durumunda, makul bir süre verilerek tahliye edilmesi gerektiği” belirtilerek, “20 Haziran 2025’e kadar konteyner evi boşaltmanız gerekmektedir. Aksi takdirde elektrik, su, okul servisi gibi ortak hizmetler sonlandırılacak ve tahliyeniz gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verildi.

Diğer kentlerde de benzer uygulama: Konteyner kentler kaldırılıyor

Benzer bir durum Osmaniye’de de yaşanıyor. 

MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kentteki konteyner kentin 20 Haziran 2025’te kaldırılacağını ve yerine “millet bahçesi” yapılacağını duyurdu. 

Kararın, Cumhur İttifakı İl Başkanlarının katıldığı Afet Koordinasyon Toplantısı’nda alındığını belirten Çenet, Cebeli Bereket Deprem Çarşısı’nın da 2025 sonunda kaldırılacağını ifade etti.

Depremzedelerden tepki: 'Sokakta kaldık'

Osmaniye’de konteyner kentte yaşayan Zehra Özer, “Düpedüz sokakta kaldık” diyerek karara tepki gösterdi. Depremde kirada oturdukları evin yıkıldığını, eşi ve oğlunun enkazdan yaralı kurtulduğunu anlatan Özer, eşinin böbrek yetmezliği ve oğlunun beyin ameliyatı için tedavilerinin devam ettiğini belirtti. Özer, “Ne yapacağım bilmiyorum. Artık çarşının ortasına çadır açmayı düşünüyorum, belki biri görüp sesimizi duyar” dedi. Özer, konteyner kentte yaklaşık 1200 hanenin yaşadığını tahmin ettiğini söyledi.

Binlerce kişi hâlâ konteynerlerde kalıyor

Şubat ayında Gazete Duvar'ın gündeme getirdiği Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Yeniden İmar ve Gelişme Raporu"nda, deprem bölgesinde hâlâ konteyner kentlerde yaşayanlara ilişkin ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.

Buna göre 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen binlerce kişi hâlâ konteyner kentlerde yaşamını sürdürüyor. Şubat verilerine göre, bölgede toplam 395 konteyner kent bulunuyor. 144 bini kent merkezlerinde, 70 bini ise kırsal alanlarda olmak üzere toplam 214 bin konteynerde yaklaşık 650 bin kişi barınmaya devam ediyor.

Kırsal bölgeler hariç, kentlerdeki konteyner sayıları ve buralarda yaşayan kişi sayıları şöyle sıralandı:

Hatay: 204 konteyner kentte, 171 bin 54 kişi.
Adıyaman: 55 konteyner kentte 69 bin 770 kişi.
Malatya: 75 konteyner kentte 80 bin 485 kişi.
Kahramanmaraş: 41 konteyner kentte 52 bin 493 kişi.
Gaziantep: 11 konteyner kentte 16 bin 601 kişi.
Osmaniye: 4 konteyner kentte 7 bin 82 kişi.
Diyarbakır: 1 konteyner kentte bin 546 kişi.
Elazığ: 1 konteyner kentte 812 kişi.
Adana: 1 konteyner kentte 60 kişi.
Şanlıurfa: 1 konteyner kentte 10 kişi.
Kilis: 1 konteyner kentte 3 kişi.

Osmaniye’de depremzedeye darbe: Konteyner kent Haziran’da kaldırılıyor