Kızılay yöneticisi Türkiye'ye gönderilen 300 milyon dolarlık yardım kolilerini çalmaktan tutuklandı

IKBY'nin Türkiye'ye gönderdiği 300 milyon dolar tutarındaki yardım kolilerini çaldığı belirlenen Kızılay Silopi Şube Başkanı Murat Tatar ve 8 kişinin tutuklandığı ortaya çıktı.

Haber Merkezi

6 Şubat depremlerinin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından Türkiye'ye 300 milyon dolar değerinde temel ihtiyaç ürünü gönderildi.

Gönderilen yardım kolilerini çaldığı belirlenen Kızılay Silopi Şube Başkanı Murat Tatar ve beraberindeki 8 kişinin tutuklandığı ortaya çıktı.

IKBY'den 300 milyon dolarlık yardım

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye’ye 300 milyon dolar düzeyinde temel ihtiyaç ürünlerinin de içinde olduğu yardım gönderildi.

Yardım kolileri, sınır kapısından geçirildikten sonra Şırnak'ın Silopi ilçesinde getirildi. Kolilerin üzerinde yer alan “Kürdistan” yazısının üzerine Kızılay ambleminin yapıştırıldığı ve daha sonra yardım kolilerinin deprem bölgesine gönderildiği iddia edildi.

9 kişi tutuklandı

Barzani Yardım Vakfı'nın yardımların nereye gönderildiğine dair bilgi istemesiyle birlikte söz konusu yardımların Kızılay Silopi Şube Başkanı Murat Tatar ve ona bağlı bir grup tarafından çalındığı ortaya çıktı.

Olaya dair başlatılan soruşturmada Tatar’ın yanı sıra 7 şoför ve ismi öğrenilemeyen bir başka Kızılay yöneticisi tutuklandı. 5 şoför hakkında ise tutuklama kararı olduğu öğrenildi.

'Dosyada kısıtlılık kararı var'

Konuya dair Meclis’te basın toplantısı düzenleyen DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, dosya hakkında kısıtlılık kararı olduğunu açıkladı.

Duruma ilişkin bilgiler de paylaşan Nevroz Uysal Aslan, kolilerin Adıyaman, Maraş ve diğer deprem bölgelerine gönderilmek üzere yola çıkarıldığını ancak Diyarbakır'a götürüldüğünü ve burada bazı depolara konulduğunu belirtti.

Aslan, “Murat Tatar ve AKP’li yöneticilerin önceliğinde bu şoförlerin ayarlandığı, gümrükten alınarak Kızılay’a devri gerçekleşmeden sahte evraklar ile yüklenmeye götürüldüğü iddiası var. Dönemin eski kaymakamının da bu durumda rolü olduğu iddiası var. Devlet gizlemek, korumak, saklamak istediği konular ile ilgili dosyalara kısıtlılık kararı getiriyor, bu dosyada da kısıtlılık kararı var” diye konuştu.

Şube kapatılmıştı

Aslan, tutuklanan şoförlerin verdiği ifadelere de dikkat çekerek, şoförlerin bu kolilerde ne olduğuna dair bilgilerinin olmadığı yönünde beyanlarda bulunduğu aktardı. Newroz Uysal Aslan, “Şoförlerin susması için tehdit edildiğini biliyoruz" dedi.

Kızılay'ın Silopi Şubesi'nin kapatıldığını da hatırlatan Aslan "Kızılay Genel Merkezi, bu olay sonrası şube hakkında 2 Şubat’ta kapatma kararı alıyor. Yönetim kurulu kararı ile şube 25 Şubat’ta kapatıldı. Kararda teknik gerekçeler gerekçe gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

Çadır ve gıda satışıyla da gündeme gelmişti

Kızılay, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedelere ücretsiz gönderilmesi gereken çadırları ve gıda malzemelerini para karşılığı satmasıyla gündeme gelmişti.

Bahse konu durumun ortaya çıkması sonrasında Cumhur İttifakı'nda yer alan partilere mensup isimler de dahil olmak üzere dönemin Kızılay Başkanı Kerem Kınık tepkilerin odağında yer almıştı.

Tüm tepki ve eleştirilere karşın yaklaşık 3 ay boyunca görevinden istifa etmeyen Kınık'ın, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu konu beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma işine giremez. Süratle de bu yanlışı düzeltmesi gerekir" açıklamasının ardından istifa etmesi dikkat çekmişti.