Kim Jong-un ile ilgili iddialar sürüyor

KDHC radyosu, sağlık durumu ile ilgili spekülasyonların sürdüğü Kim Jong-un'un çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

Dış Haberler

Dünya basınında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un sağlık durumunun ağır olduğuna, bitkisel hayata girdiğine, hatta ölmüş olabileceğine ilişkin iddialar yaygınlaşırken, KDHC, devlet başkanı Jong-un’un çalışmalarına devam ettiğini açıkladı.

Sputnik Türkçe’de yer alan habere göre KDHC devlet radyosunda, Devlet Başkanı Kim Jong-un’un çalışmalarına aktif bir şekilde devam ettiğini bildirilerek, ‘‘Yoldaş Kim, yeni şehir Samjiyon’un kurulmasına yardım eden tüm çalışanlara ve işçilere tüm kalbiye teşekkür etti’’ denildi.

‘Çin heyet gönderdi’

En son 11 Nisan’da halkın karşısında çıkan Kim Jong-un’un, 15 Nisan’da ülkenin kurucusu olan dedesi Kim Il-sung’un doğum yıldönümü nedeniyle düzenlenen kutlamalara katılmaması sağlık durumuna dair spekülasyonlara neden olmuştu. Kim’in sağlık durumuyla ilgili iddialar ilk olarak, ABD’li yetkililerin açıklamalarına dayanan CNN tarafından gündeme getirilmişti.

Reuters haber ajansı Cumartesi günü Çin hükümetinin Kim Jong-un için ülkeye sağlık uzmanları gönderdiğini iddia etti. Ajans, görüştüğü kaynakların Beijing’den KDHC’ye seyahat eden heyete Çin Komünist Partisini Uluslararası İrtibat Dairesi’ne bağlı kıdemli bir üyenin başkanlık ettiğini söylediklerini aktardı.

‘Kalp ameliyatı oldu’ 

Güney Kore, Kuzey Kore’de herhangi bir olağandışı durum saptamadıklarını, iddiaları da henüz doğrulayamadıklarını söylerken, ülkede yayın yapan Daily NK gazetesi, Kim’in bir ‘‘kardiyovasküler cerrahi operasyon’’ geçirdiğini ve büyük oranda iyileştiğini, halen Hyangsan Tıp Merkezi’nde tedavi gördüğünü yazdı.

Yine Cumartesi günü ABD’li bir analiz merkezi, uydu görüntülerinden yola çıkarak, Kim Jong-un’un şahsi treninin bir başkanlık ikametgahının bulunduğu Wonsan’da tespit edildiğini ileri sürdü. Trenin varlığının Kore liderinin sağlık durumuna dair herhangi bir fikir vermediği, ama ülkenin sahil kesimindeki bir bölgede kaldığına ilişkin iddialara ağırlık kazandırdığı ifade edildi.

Graham: 'Doğru değilse şaşırırım'

ABD’li Senatör Lindsey Graham, Pazar günü yaptığı açıklamada eğer dedikodular doğru çıkmazsa çok şaşıracağını belirterek, KDHC devlet başkanının ölmüş ya da hareket etmekten aciz durumda olduğuna inandığını söyledi. Rus meclis üyesi Kazbek Taysaev ise KDHC’nin yeni Rusya büyükelçisi ile görüştüğünü ve dedikoduları doğrulatamadığını açıkladı.

KDHC basınında iddialara ilişkin herhangi bir yorum yapılmaması ve liderin nerede olduğuna dair bilgi verilmemesi spekülasyonları alevlendirirken, Batı basınında Kim’in ölmesi halinde yerine kimin geçebileceği tartışılmaya başladı. Kore İşçi Partisi politbüro üyesi ve milletvekili olan ve Nisan başından beri resmi etkinliklerde ağabeyi Kim Jong-un’u temsil eden Kim Yo-Jong’un muhtemel devlet başkanı olacağı iddia ediliyor. Ayrıca Choe Ryong Hae, Pak Pong Ju, Ri Son Gwon ve Kim Yong Chol gibi İşçi Partisi’nin önde gelen isimlerinden oluşacak kolektif bir liderliğin de kurulabileceği belirtiliyor.