Kılıçdaroğlu 'yol arkadaşı ihanet etmemeli' dedi, Özel yanıt verdi

Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yol arkadaşınızın size ihanet etmemesi gerekir" sözüne "Ben hiç üstüme alınmadım, hiç etmedim çünkü" diye yanıt verdi.

Haber Merkezi

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu KRT TV'de canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kurultayda kullandığı "hançer" sözü için Kılıçdaroğlu, "Çok tartışıldı. Hâlâ da tartışılıyor. Siyasette etik, ahlaki değerler ve güven çok önemlidir. Arkadaşlarla kuracağınız ilişkiler, kader arkadaşı, yol arkadaşı olduğunuz kişilerle güven içinde götürürsünüz pek çok olayı ama yüz yüze tartışmanın ötesinde arka kapıdan tartışılarak farklı bir yol yürünmesi doğru değil. O açıdan ben kurultayda 'hançer' deyimini kullanmıştım" dedi.

'Yol arkadaşınızın size ihanet etmemesi gerekir'

"Yol arkadaşınızın size ihanet etmemesi gerekir" diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Bir tereddüt, farklı görüş varsa çok rahat dillendirilebilir. CHP'nin dokusunda bu vardır. Her zaman eleştiriye değer veririz. Eleştiren arkadaşların sözünü genel başkanlığım sürecinde hiç kesmedim. Her zaman güvendim arkadaşlarıma, o güven içinde görüşlerimizi, sırlarımızı paylaştık. Yol arkadaşlığı çok kolay bir iş değildir. 'Bay Kemal'in yol arkadaşı olmak zordur' demiştim. Zordur hakikaten. Tasada ve kıvançta beraber olmak demektir."

'Terör örgütünün silah bırakması ancak emperyal güçlerin isteği üzerine olur'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısı ile başlayan DEM Parti-İmralı görüşmelerine de değinen Kılıçdaroğlu, "Terör örgütünün silah bırakması ancak emperyal güçlerin isteği üzerine olur. Bu gerçeği de kabul edelim. Terör örgütüne bugüne kadar hangi ülkeler silah veriyordu, destekliyordu? Emperyal güçler 'Silah bırak' demeden bırakmazlar" şeklinde konuştu.

'Barışı kim istemez ki?'

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Acıların bize hangi faturaları ödettiğini hepimiz biliyoruz. Bir sürü insanlar hayatlarını kaybettiler. Bu coğrafyada artık acılardan söz etmeyelim. Evet, barıştan yanayız ama bunun nasıl olacağını biliyor musunuz? Barış istiyor musunuz, istememek akıl dışı bir şeydir. Kemal Kılıçdaroğlu, bu ülkede barış olmasını, huzur olmasını ister. Birlikte yapmamız gerekiyor. Bunun için bize lafla bir şey anlatmasınlar. Bugüne kadar çok konuşuldu. Barış isteyenlerin kişisel bir çıkarlarının olmaması lazım. Biz bunu ülkemiz için yapıyoruz demeleri lazım. İlkelerin, hedeflerin konulması lazım. Barışı kim istemez ki?

Çağrı yapıyorsunuz. 'Barış yapalım' diye. E yapın, sizin elinizden tutan mı var? Gerçek anlamda samimiyseniz, sivil siyasetten yana olan ve hala hapiste tutulan Selahattin Demirtaş var. Niye hapiste? 'Ben sivil siyasetten yanayım, ben ülkemde barış istiyorum' diyor daha ne istiyorsunuz? Siz neden Selahattin Bey'i görmezden geliyorsunuz?"

Türkiye'nin çağdaş dünyadan koparılıp bir "Orta Doğu ülkesi" haline getirilmek istendiğini söyleyen eski Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin buna göre bir politika oluşturması gerektiğini savundu.

'Erdoğan'ın bu kadar partinin üstüne gelmesine CHP'nin sessiz kalması beni rahatsız ediyor'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "şaibeli kurultay" iddialarını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Sayın Genel Başkanın çok açık bir açıklama yapması lazım" dedi. Partisini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Erdoğan'ın bu kadar partinin üstüne gelmesinin gerekçesi ne onu da bilmiyorum, partinin bu kadar sessiz kalmasını da anlamakta güçlük geçiyorum. Bu beni rahatsız ediyor. CHP, 100 yılı aşan bir partidir. CHP, kirliliği kabul etmez" şeklinde konuştu.

Parti yönetiminin "açık ve net açıklama yapmasına" ihtiyaç olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Yapmıyorsanız, e sükut ikrardan gelir o zaman başka bir şey var demektir burada. Bir şey varsa, kesinlikle partinin kirlilikten arınması gerekir" dedi.

'Aday belirlemek için erken, neden şimdi partiyi bölüyoruz?'

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı belirleme süreci için aldığı "önseçim" kararına ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, aday belirlemenin "erken" olduğunu dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Adayı kim seçecek? Meclis Grubu seçecek. Bu toplantı Meclis Grubu'nda yapıldı mı? Niye yapılmıyor? Önce sizin bu partinin grubunu toplamanız lazım. Neden bu grubu toplamıyorsunuz? Kuruluşundan beri Mustafa Kemal Atatürk bile parlamentoda eleştirilmiştir. Eleştiri çok değerlidir aslında. Buradaki sorun şu; diyelim iki aday belirlendi ne diyecekler?

Daha uzun süre var cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine. Niye acele ediyoruz ki? Ülke yangın yerinde. Biz bunları bırakmışız, kim cumhurbaşkanı adayı olacak. Yeri, zamanı gelince aday belirlenir hepimiz gider ona destek veririz. Neden şimdi partiyi bölüyoruz? Diyelim, yoklama yaptık. Adaylar çıktı, 'Ona oy verme, bana ver' diyecekler. Aday olunca ne yapacaksın? Hiçbiri belli değil. Önce projeyi, hedefi koyacaksınız. Parti koyacak bunu. Parti belirleyecek politikaya. Adaylar seçildiklerinde neyi, nasıl yapacaklarını önce kendi partililerine anlatacaklar. Parti aday belirlerse, yeri zamanı gelince destekleyeceğiz. Bu kadar basit. Elbette destekleyeceğiz, parti bizim partimiz."

'Hiç üstüme alınmadım'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun "ihanet" açıklamasına yanıt verdi. Özel, "Kemal Bey'in 'Yol arkadaşınızın size ihanet etmemesi gerekir' sözünü hiç üstüme alınmadım, hiç etmedim çünkü, hiç etmedim" dedi.

'Süreç hiç kimseyi dışlamayacak'

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile yarın gerçekleşecek olan 3'lü görüşmeye dair de konuşan Özel, “Ekrem Başkan ile Mansur Başkan'ın Türkiye'ye umut veren, birbirlerinin elini havaya kaldırdığı fotoğraf değişmez. O fotoğraftan bir adım geriye gidersek Türkiye'ye diz çöktürecekler” dedi.

“Mansur Yavaş ön seçime mesafeli mi?” sorusuna yanıt veren Özgür Özel, “Mansur Başkan'ı da Ekrem Başkan'ı da bu sürecin kuvvetli isimleri olarak çok önemsiyoruz. Süreç hiç kimseyi dışlamayacak, demokratik, katılımcı ve kapsayıcı şekilde yürütülecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

CHP teğmenlerin borcunu üstlendi, Özel seçimde kararlı: ‘Erken seçimin adayı erken belirlenir’
kilicdaroglu