Kazdağları'nda talana Danıştay'dan onay: Cengiz ve Nurol'un ağaç kıyımı 'haklı' bulundu

Cengiz Holding'in Halilağa Bakır Madeni ve Nurol Holding'in Lapseki Altın Madeni projeleriyle ilgili Danıştay'da süren davakar, şirketlerin lehine sonuçlandı. Köylüler ve doğa savunucuları kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak.

Haber Merkezi

Çanakkale'de Cengiz Holding ve Nurol Holding'in doğayı talan edecek maden projelerine itirazlar büyüyor.

Bakır ve altın madenlerine karşı açılan davalarda yargı bir kez daha holdingleri haklı buldu. Yurttaşlar kararı bu defa Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak.

Bilirkişi görüşü yok sayıldı

Cengiz Holding'in Halilağa Bakır Madeni projesine "ÇED Olumlu Kararı" verilmesi üzerine çevre dernekleri iki defa iptal davası açmıştı. Bu davalardan sonuncusu Çanakkale 1. İdare Mahkemesinin 2’ye 1 oy çokluğuyla reddedildi. Bunun üzerine, karar Danıştay’a taşındı.

Aynı şekilde Nurol Holding'in Lapseki Altın Madeni için verilen "ÇED Olumlu" kararının iptali için açılan dava da Danıştay’a taşınmıştı.

Danıştay 6,5 ay sonra kararını açıkladı. Mevzuata aykırılıklar, hukuki uyumsuzluklar yok sayıldı, temyiz başvurusu reddedildi. İki davada da itirazları reddeden Danıştay, Cengiz Holding ve Nurol Holding’in maden çalışmalarını haklı buldu. 

Köylüler Ankara’ya, Danıştay’ın önüne kadar gitmiş ve “Danıştay, Duy Sesimizi” demişti.

Davayı açan derneklerden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını duyurdu. Dernek adına yapılan yazılı açıklamada bilirkişinin "kamu yararı yoktur" kararı verdiğini buna rağmen bu kararın çıktığı vurgulandı.

'Mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz'

Cengiz Holding, Çanakkale’nin Bayramiç ve Çan ilçelerinin Hacıbekirler, Muratlar ve Halilağa köylerinde aylardır 5 bin 200 dönüm ormanlık alanda ağaçları kesiyor, yollar açıyor, kazı ve hafriyat yapıyor. Köylüler ve doğa savunucuları kesim motorlarının, iş makinelerinin önüne geçse de şirket doğa katliamını sürdürüyor. Bilirkişiler, bu projenin uygulanmasında büyük risk tespit etmiş ve “Bu projede kamu yararı yoktur” demişti. Ancak Danıştay bu tespiti görmezden geldi.

Derneğin, Cengiz Holding’in işletme izninin iptali için açtığı davadaysa mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kesin karar bekleniyor.

Cengiz Holding ve Nurol Holding’in Kazdağları’nın orman ekosistemlerini, yaşam alanlarını, köylülerin geçim kaynaklarını, tarlalarını yok edeceğini ifade eden derneğin açıklamasında, "Yöre halkı ve yaşam savunucuları olarak mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz" denildi.

Mahkeme kararı yok sayıldı: Cengiz Holding'e ait Halilağa Bakır Altın madenine yeni işletme izni
1