'Kayyumlara hep birlikte ses çıkarmazsak sıra İstanbul’a, Ankara’ya gelir’

Kayyum atamalarına tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 'Bugün hep birlikte Iğdır’a, Siirt'e atanan kayyumlara ses çıkarmazsak; İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Mersin’e atanacak kayyumlardan hepimizin sorumluluğu olacaktır' dedi.

Haber Merkezi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan ve Altınova belediyelerine yapılan kayyum atamalarına İstanbul’dan tepki gösterdi. Partisinin il binasında basın toplantısı düzenleyen Buldan, zor günlerden geçildiğini belirterek, “Bu zor günlerde, özellikle salgının devam ettiği bir süreçte, tüm dünyanın salgınla mücadele ettiği bir dönemde AKP ve küçük ortağı MHP’nin HDP ve Kürtlerle yeniden bir mücadele anlayışını ortaya koyduğunu, Kürtleri ve HDP’yi hedefe aldığını bir kez daha gördük” dedi.

'Halk iradesi yok sayıldı'

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, AKP iktidarının fırsatçı, Kürt düşmanı, Alevi düşmanı ve kadın düşmanı bir iktidar olduğunu söyleyen Buldan şunları söyledi: 

“Dün bir kez daha gördük ve tanıklık ettik ki bu fırsatçı anlayışıyla birlikte Kürt halkının, demokrasi güçlerinin ve Türkiye'de muhalefet eden milyonlarca insanın kazanmış olduğu, seçmiş olduğu yerler, mekanlar, özellikle AKP’nin fırsatçı anlayışını ortaya koyduğu bir dönemde bir kez daha gasp edildi. Bir kez daha halkın iradesi yok sayıldı. Daha önce de 8 belediyemize kayyım atanmıştı salgının devam ettiği dönem içerisinde. Daha önceki açıklamalarımızda söyledik, ifade ettik. Bu bir darbe anlayışıdır, bu bir fırsatçılıktır. AKP, bu salgın döneminde fırsatçılığını ortaya koymuştur ve bunu bir yönetim şekli haline getirmiştir.” 

'AKP'nin darbeci zihniyetini ortaya koymuştur'

Buldan, dün son olarak Iğdır, Siirt, Baykan, Kurtalan ve Muş’un Altınova belediyelerinin AKP iktidarı tarafından gasp edildiğinin ve belediye eş başbakanlarının yerlerine kayyumlar atandığını belirtti. Buldan, “Belediye eş başkanlarımız gözaltına alındı, hem de hukuksuz bir şekilde gözaltına alındılar. Gaspçı anlayışla dün 5 belediyeye daha kayyum atanması ile AKP bir kez daha darbeci zihniyetini ortaya koymuştur. Bu ülke tarihi darbelerle dolu bir tarihtir. Ancak hiçbir zaman, hiçbir dönem bu kadar talancı, bu kadar inkarcı, bu kadar insanların kazanımlarını yok sayan bir anlayış bu ülkeye hakim olmamıştır. Bizler 80’leri yaşayan, 90’larda faili meçhulleri gören, buna tanıklık eden ve mağduru olan, 2000’li yıllarda ülkeyi yönetenlerin zulmüyle karşı karşıya kalan bir gelenekten geliyoruz. Ancak hiçbir dönem bu dönem olduğu kadar Türkiye toplumunun, Türkiye halklarının, Kürtlerin yok sayıldığı inkar edildiği bir dönem olmamıştır. En fazla şiddet ve baskı politikası, inkar politikası, yok sayma politikası bu dönemde AKP iktidarı ile bu ülkeye hakim olmuştur” diye konuştu.

‘HDP’yi yok saymak kimsenin haddi değil'

HDP’nin bugün Türkiye’de 6 milyon insanın oyunu almış bir parti olduğunun altını çizen Buldan, “TBMM'de 3’üncü büyük partidir. HDP'yi yok saymak, boğmak, kriminalize etmek hiç kimsenin hakkı değildir, hiç kimsenin haddi değildir” dedi. Partilerinin milyonların gönlünde taht kurmuş, her seçim döneminde oylarını artırarak bu ülke toplumuna umut vermiş ve vicdanlarında yerini edindiğini söyleyen Buldan, “Hiçbir seçimde önümüzde konan tüm engellere rağmen başarısız olmadık. Her seçimde büyüdük, her seçimde genişledik, işte iktidarın korkusu aslında budur. HDP'nin büyümesi, genişlemesidir. HDP'nin halka vermiş olduğu umut ve cesarettir. Ama şunu ifade etmek isteriz ki halkımızdan aldığımız umutla cesaretle birlikte biz bu ülkeyi yönetmeye adayız. Ve bundan sonraki seçimlerde önümüze konulacak olan sandıklarda bu ülkeyi yönetmek için Türkiye toplumunun HDP’ye vereceği gücü biliyoruz, HDP'ye vereceği desteğin farkındayız. Bu güç ve destek farkındalığı ile birlikte bugün Türkiye’de yaşananlara ses çıkarmak, itiraz etmek bizim görev ve sorumluluğumuzdur” diye konuştu.

'Sıra İstanbul'a, Ankara'ya gelir'

Buldan, kayyum atamaları karşısında demokrasi güçlerine de çağrıda bulundu. Buldan, bu konuda “Iğdır Belediyesi’ne kayyum atayan zihniyet, Siirt’e kayyım atayan zihniyet, İstanbul’a da İzmir’e de Ankara’ya da kayyum atamayı mutlaka aklından geçirecektir. Biz bugün eğer hep birlikte Iğdır’a atanan kayyuma ses çıkarmazsak, Siirt'e güçlü bir şekilde itiraz etmezsek; İstanbul’a, Ankara’ya, Antalya’ya, İzmir’e, Mersin’e atanacak olan kayyumlarda hepimizin sorumluluğu olacaktır. Bunu unutmayalım lütfen” diye seslendi.

İktidara da seslenen Buldan, sözlerini “Size asla 'eyvallah' demeyeceğiz. Size asla biat etmeyeceğiz. Sizin önünüzde diz çökmeyeceğiz. Biz Türkiye halklarının, Türkiye toplumunun gönlünde taht kuran, 6 milyondan fazla oyu olan bir siyasi partiyiz. Mecliste temsiliyetimiz var, milletvekillerimiz var, hala belediye eşbaşkanlarımız var. Tek bir belediyemiz kalsa bile demokrasi ve barış mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkeye barışı da demokrasiyi de özgürlükleri de bizler getireceğiz, bizler yaşatacağız. Yeter ki birlik olalım, yeter ki demokrasi güçleri bizimle olsun ve bu zorbalık karşısında itiraz etsin, dayanışma duygularını bizlerle paylaşsın” diyerek noktaladı.