Kayyım giderayak mahallede yıkıma başladı: ‘Bu kış günü evimizden olduk’

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2021’de kamulaştırma kararı verilen mahallenin hukuki süreç devam ederken yıkımına başladı. Bir mahalleli konuyla ilgili soL’a konuştu.

Yekta Armanc Hatipoğlu

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yerel seçimlere kısa bir zaman kala Yenişehir ilçesinde bulunan Fabrika Mahallesi’nde yıkıma başladı. 

18 hak sahibine ait 20 ev için 2021’de kamulaştırma ve yıkım kararı verilmiş, mahalleli hukuk mücadelesi başlatmış; Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi davayı reddetmiş, bunun üzerine mahalleliler Antep Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Hukuki süreç devam ederken, kayyım bu süreci hiçe sayarak 24 Ocak günü polis ve zabıta eşliğinde mahallede yıkıma başladı. 

Bin kişiye yakın yurttaşın evsiz kalacağı yıkım sürecinde, ev başı 100 ila 200 bin lira kamulaştırma bedeli verildiği biliniyor.

‘Kayyım irademizi yok saydığı gibi tapularımızı da yok sayıyor’

Mahalle sakini Ramazan Baydemir, konuyla ilgili soL’a konuştu. 

Perişan durumda olduklarını söyleyen Baydemir, yıkım kararı alan kayyıma tepkisini “Kayyım irademizi yok saydığı gibi tapularımızı da yok sayıyor” sözleriyle dile getirdi. 

Mahkemede olan bir süreç. Yıkım tamamen kayyımın keyfi uygulaması, başka bir şey değil. İnsanlar perişan. Bu kış günü geldiler evimizden attılar” diyen Baydemir sürecin hukuksuzluğuna dikkat çekti. 

Ramazan Baydemir, yıkım ekiplerinin evin içinde kim olduğuna bakmadan yıkım yaptığını belirterek “Evin içinde insan varmış, eşya varmış bakmadan yıktılar” sözlerini kaydetti. 

‘Devlet ve kayyım yoksul insanları kendine muhtaç etmek istiyor’

Mahallelinin yıkımın ardından akrabalarına gittiğini söyleyen Baydemir, kayyımın ve devletin yoksul insanları kendilerine tabi kılmak istediğini şu sözlerle belirtti:

Halk perişan durumda, perişan durumdayız. Yıkımın ardından herkes eş, dost, akrabanın evine gitmek zorunda kaldı. Devlet ve kayyım buradaki insanları kendine tabi kılmak istiyor, onları kendine muhtaç etmek istiyor.