TBMM'de kabul edilmesinin ardından 2 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürülüğe giren "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a ilişkin yönetmelik taslağı tepkilere neden oldu.
Söz konusu yasanın yönetmeliği olduğu ileri sürülen taslakta getirilen şartlarla birlikte hayvan sahiplenme süreci zorlaşacak, hayvanların aleyhine kararlar alınmasının önü açılacak ve sahipli hayvanların terk edilmesi kolaylaşacak.
Sahiplendirme zorlaştırılıyor
Yasayla birlikte sokaktaki hayvanların sahiplendirilmesine yönelik çalışmaların arttırılacağı öne sürülmesine karşın, yönetmelikte hayvan sahiplenecek kişilere getirilen koşullar nedeniyle sahiplendirme zorlaştırılıyor.
Taslağa göre hayvan sahiplenmek için getirilen şartlar şöyle:
"Hayvan bakımevlerinden sahipsiz kedi ve köpek sahiplenmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler için Sahipsiz Hayvan Edinme Formu doldurulmak ve formun sorumlu veteriner hekim tarafından onaylanmak suretiyle Bakanlık sistemine kaydedilmesi ve hayvan pasaportunun oluşturulmasını sağlamak, hayvan bakımevinden köpek sahiplenmek isteyenlerden 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planı doğrultusunda bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair belgeyi istemek."
Barınaktan hayvan sahiplenmek isteyen kişilerin, bahse konu madde kapsamında yaşadığı apartman veya site yönetiminden hayvan bulundurabileceğine dair belge alması gerekecek.
Öte yandan taslakta yer verilen maddelerle, sahiplenilen hayvanla ilgili apartmanda yaşanacak bir sorun olması halinde hayvan aleyhine karar alınmasının önünü açılacak.
Hayvanların terk edilmesinin önü açıldı
Yasada sahipli hayvanını sokağa terk eden kişilerin 60 bin lira cezaya tabii tutulacağı belirtiliyordu. Ancak yönetmelik taslağıyla, hayvanların terk edilmesinin de önü açıldı.
Taslağa göre sahipli hayvanına bakamayacağını beyan edenler, hayvanlarını bakımevlerine bırakabilecek:
“Kedi ve köpek sahiplerinin ölümü ya da hayvanına bakamayacağını bildirdiği durumlarda; kedi ve köpekleri hayvan bakımevlerine kabul etmek, bakanlık veri sisteminden sahiplilik statüsünü düşürüp sahipsiz hayvan statüsüne almak, sahiplendirmeye uygun olanları yerel yönetimlere ait hayvan bakımevlerinde bakmak ve sahiplendirilmeye uygun olanları sahiplendirmek."
'Ötenazi' detaylandırıldı
Sokak hayvanlarının toplanılıp “ötanazi” adı altında öldürülmesinin önünü açan yasanın yönetmenlik taslağında, hayvanların öldürülmelerine ilişkin gerekçeler ve yöntemler de detaylandırıldı.
“İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan” köpeklerin veteriner hekim tarafından veya gözetiminde öldürülebileceği belirtildi.
Ayrıca kısırlaştırılarak sahiplendirilmiş olanlar dışında bakanlıkça belirlenmiş "tehlike arz eden hayvanlara" el konulacağı ve hayvan bakımevine götürülerek ötanazi yapılacağı da belirtildi.
Söz konusu taslakta sokaklardan hayvan toplanırken ve uyuşturucu ilaç kullanırken, ekipte veteriner hekim bulunması zorunluluğuna son verilmesi de öngörülüyor.
Kediler de toplanacak
Taslak olduğu ileri sürülen belgede sahipsiz kedilere de yer verildi.
“Hayvan bakımevlerine getirilerek rehabilite edilen kediler hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanlarının kapasitesi dahilinde bakılabilir veya yerel yönetimlerin kendi sınırları içerisinde uygun gördükleri alanlara bırakılabilir” maddesiyle sokakta yaşayan kedilerin de toplanabileceği ya da yaşam alanlarından kopartılarak uzak alanlara götürülebileceği belirtildi.