Katar ziyareti protokolle sonuçlandı: Bakanlıklara bağlı silah şirketleri arasında anlaşma

Milli Savunma Bakanı Güler'in Katar ziyareti kapsamında, iki ülkenin bakanlıklarına bağlı "savunma" şirketleri arasında geniş kapsamlı iş birliği protokolleri imzalandı.

Haber Merkezi

İktidarın desteğini arkasına alan sermaye grupları, "savunma" sanayisi alanında her geçen "müşteri portföyünü" genişletmeye ve satışlarını artırmaya devam ediyor.

Milli Savunma Bakanı Güler'in, Türkiye'nin en çok silah sattığı ikinci ülke olan Katar'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yeni protokoller imzalandı. Ülkelerin bakanlıklarına bağlı olan "savunma" şirketleri, geniş kapsamlı iş birliği protokollerine imza attı.

İki ülkenin bakanlıklarına bağlı şirketler arasında protokol

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 4 Şubat Salı günü resmi ziyaret kapsamında Katar’a gitti. 

Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Saud Bin Abdurrahman Bin Hasan Bin Ali Al Sani’yi ziyaret eden Güler, askerî törenle karşılandı. Törenin ardından Güler ve Al Sani'nin, savunma ve güvenlik konularında görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

Görüşme sonrasında Türkiye ve Katar arasında yeni anlaşmalar imzalandığı duyuruldu. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı ASFAT A.Ş. ve MKE A.Ş. ile Katar Savunma Bakanlığı'na bağlı Barzan Holding arasında, savunma ve yatırım alanlarını da içeren geniş kapsamlı iş birliği protokollerinin imzalandığı bildirildi.

Açıklamada, "İmzalanan protokoller; Katar ve Türkiye arasındaki ortak yatırımlar ve iş birliklerini kapsamakla birlikte, iki ülkenin mutabık kaldığı herhangi üçüncü bir ülkeyle de ortak iş birliği kurma ve geliştirme amacını taşımaktadır" ifadelerine yer verilirken, anlaşmaya ilişkin başka bir bilgi paylaşılmadı.

Türkiye'nin en çok silah sattığı ikinci ülke Katar

Açıklanan son verilere göre sadece geçen 180 farklı ülkeye savunma ve havacılık sanayisi alanında ürün ihraç eden Türkiye, bu alanda dünyada en çok ihracat yapan 11. ülke konumuna yerleşti.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI), dünya genelindeki silah ve askeri teçhizat satışıyla ilgili 2019-2023 ile 2014-2018 yıllarını karşılaştırdığı raporda da Türkiye'nin gelişimi dikkat çekti. Türkiye, raporda karşılaştırılan dönemler arasında silah ihracatını yüzde 106 artırdı.  Öte yandan Türkiye'nin en fazla silah sattığı ikinci ülke yüzde 13 ile Katar oldu.

MKE ve ASFAT her ne kadar ASELSAN, Baykar ve Türk Havacılık Uzay Sanayii gibi dünyanın en fazla gelir elde eden "savunma" şirketleri listesine giremese de iktidarın öncülüğünde her geçen gün "müşteri" portföyünü genişletiyor.

Her iki şirket de "2024 Yılı İhracat Şampiyonları" listesinde yer aldı. ASFAT askeri deniz platformları ihracatında birinci, savunma ve havacılık ihracatı ile silah sistemleri ve mühimmat ihracatında ise üçüncü sıraya yerleşti. MKE de silah sistemleri ve mühimmat ihracatında birincilik ödülünü aldı.

Sermaye savaşı sevdi: Savunma sanayii ihracatta ilk 10’u zorluyor
savunma