Çeşme ve Ödemiş'te devam eden yangınlara Buca'da yükselen alevler eklendi. Elektrik hatlarından çıktığı açıklanan yangında, Ödemiş'teki evinde mahsur kalan 81 yaşındaki yatalak bir yurttaş ve bir orman işçisi yaşamını yitirdi.
Haber Merkezi
(Güncelleme: 01.14 / 4 Temmuz)
İzmir'in Çeşme ve Ödemiş ilçelerindeki orman yangınlarına üçüncü günde müdahale sürüyor.
Bugün Buca ilçesinde de ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın Kısıkköy mobilya şehrine doğru ilerlerken, müdahale hızlandı. Bir inşattaki demir kesme işlemi sırasında çıkan kıvılcımların yangına sebep olduğu gerekçesiyle 2 kişi gözaltına alındı.
Ödemiş'te tedbir amaçlı Tosunlar ve Suçıktı mahalleleri boşaltıldı.
Ormanlık alanda geçtiğimiz gün saat 21.30 sıralarında çıkan ve mahallelere sıçrayan Ödemiş'teki yangının, başlamasından birkaç saat sonra gerçekleştirilen tahliye işlemi düzgünce organize edilemedi.
81 yaşındaki İbrahim Erkan'sa evinde mahsur kaldı. Evde yalnız olan yatalak Erkan yangında hayatını kaybetti.
Yine Ödemiş'te orman işçisi İbrahim Demir hayatını kaybetti.
Elektrik hattından çıkan yangının sorumluları kim, ceza verilmeyecek mi?
İzmir Valisi Süleyman Elban, yangınlarla ilgili yaptığı açıklamada "İnsan kaynaklı ya da sabotajdan kaynaklı bir yangınımız yok. Hem Çeşme hem Ödemiş hem Seferihisar hem de Foça'daki yangınımız, elektrik hatlarından kaynaklı olarak çıkmış durumda" dedi.
GDZ Elektrik Dağıtım ise "Sahada gerçekleştirilen ilk değerlendirmelere göre bölgemizdeki yangınların elektrik hatlarından çıktığına dair somut bir bulgu bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı ancak detay paylaşmadı.
İzmir'deki yangınlarda elektrik şirketlerinin sorumluluğu bakan ve valinin ağzından doğrulanmış oldu. Şirket yöneticilerinin ve patronların ceza alıp almayacağı konusunda kimse bir açıklama yapmadı.
İzmir'de orman yangınları: 2 kişi hayatını kaybetti | ![]() |
23.10 | İzmir-Aydın otoyolu yangın nedeniyle trafiğe kapatıldı
İzmir-Aydın otoyolunun Çeşme Otoyolu ayrımı kavşağı ile Havalimanı kavşağı arasındaki Yıldızköy mevkisinde çıkan yangın nedeniyle yol trafiğe kapatıldı.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "İzmir-Aydın Otoyolu, Çeşme Otoyolu Ayrımı Kavşağı ile Havalimanı Kavşağı arasında Yıldızköy mevkisinde çıkan yangın nedeniyle geçici olarak trafiğe kapatılmıştır" denildi.

20.09 | Alevlerin arasında kalan orman işçisi yaşamını yitirdi
Ödemiş'e bağlı Tosunlar Mahallesi'nde devam eden yangında, söndürme çalışmaları sırasında alevlerin arasında kalan kepçe operatörü İbrahim Demir hayatını kaybetti.
Demir'in yangınla mücadeleye destek için Konya'dan geldiği öğrenildi.
Demir'in ölümüyle birlikte Ödemiş'te can kaybı 2'ye yükseldi.
Rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangın, Suçıktı Mahallesi'ne ulaştı. Tosunlar, Suçıktı, Köseler Mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edilmişti.
Alevlerin ulaştığı Üzümlü Mahallesi de tahliye edildi. Böylece bölgede tedbir amacıyla tahliye edilen mahalle sayısı 4 oldu.
15.00 | Buca'da çıkan yangın Gaziemir'e ilerledi
Buca'ya bağlı Zafer Mahallesi’nde bugün saat 15.50'de orman yangını meydana geldi. Yangına ilk müdahale saat 16.00'da yapıldı.
Rüzgarın da etkisiyle alevler Gaziemir ilçesi Sarnıç Mahallesi'ne doğru ilerledi. Bölgedeki söndürme çalışmalarına askeri helikopter de destek veriyor.
Zafer Mahallesi Olduruk mevkisinde yapımı devam eden inşaatta kullanılacak demirleri spiral makinesiyle kestiği esnada çıkan kıvılcımlarla yangına sebep olduğu gerekçesiyle 2 kişi gözaltına alındı.
14.18 | 81 yaşındaki yurttaş evinde yaşamını yitirdi
Ödemiş ilçesindeki yangında bir yurttaş yaşamını yitirdi.
AA'nın haberine göre Suçıktı Mahallesi'nde alevler 81 yaşındaki İbrahim Erkan'ın evine sıçradı. Evde yalnız olan yatalak Erkan yangında hayatını kaybetti.
Ödemiş'in Tosunlar ve Suçıktı mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edilmişti.
İzmir Valisi Süleyman Elban yaptığı açıklamada "İki köyümüzü tahliye etmek için çaba sarf ettik. Suçıkan köyünde 37 vatandaşımız mahsur kalmıştı. Orada orman teşkilatımızın yoğun çabasıyla 37 vatandaşımızı oradan tahliyesini sağladık. Ancak 81 yaşındaki bir yaşlı amcamızın ailesi çıkaramadan yangın yerinden uzaklaştığı için... Biz 37 vatandaşımızı tahliye ettikten sonra o eve vardığımızda maalesef 81 yaşındaki amcamızın dumandan etkilenerek vefat ettiğini gördük. Kendisine allahtan rahmet diliyoruz" dedi.
Vali Elban, Ödemiş'te yangınların halen kontrol alınamadığını belirtti.
12.42 | Yerlikaya: Konut, işyeri ve ahırlar hasar gördü
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Yerlikaya, "İzmir ilinde 110 konut, 2 işyeri ve 1 ahır, Bilecik ilinde 69 konut, 3 işyeri ve 27 ahır, Manisa ilinde ise 5 konut yangın afetinden dolayı ağır hasar gördü. Yangın afetinden etkilenen afetzede vatandaşlarımıza barınma, taşınma ve eşya yardımı kapsamında, İzmir ilimiz için 14.258.400 TL, Bilecik İlimiz için 5.745.000 TL, Manisa ilimiz için 1.600.000 TL olmak üzere toplam 21 milyon 603 bin 400 TL ödeme yapılmıştır" dedi.

11.30 | Yangınlar sürüyor, yollar ulaşıma kapatıldı
Yangın hızını artıran rüzgar nedeniyle yayıldı. Sabah saatlerinden bu yana helikopter, uçak ve TOMA'larla yangına müdahale ediliyor.
Ulaşımda da aksama yaşanıyor. İzmir-Çeşme Otoyolu'nda Çeşme yönünde Zeytinler gişeleri, İzmir yönünde ise Alaçatı gişeleri mevkilerinde yol ulaşıma kapatıldı. Eski Çeşme Yolu'nda da Çeşme'den Urla yönünde Kutlu Aktaş Barajı, Urla'dan Çeşme yönünde ise Zeytinler Kavşağı mevkilerinde araç geçişlerine izin verilmiyor.
Çeşme'ye ulaşımın İYTE kavşağından Karaburun ve Ildır güzergahı üzerinden sağlandığı bildirildi.

Ödemiş'te de yangın devam ediyor.
Yangın nedeniyle evler zarar gördü.


İzmir'in Çeşme ilçesi Ildır Mahallesi'nde dün ziraat alanında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle bölgedeki ormanlık alana sıçradı.
İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.
Yangın riski nedeniyle Çeşme'nin Ildır ve Germiyan Mahalleleri ile Urla ilçesine bağlı Nohutalan Mahallesi tahliye edildi.
Havanın kararması sonrası rüzgarın daha da şiddetlenmesiyle yangın geniş bir bölgeye yayıldı, ekipler karadan müdahaleye devam etti. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi.
İzmir-Çeşme kara yolu güvenlik nedeniyle ulaşıma kapatılırken, alevler İzmir-Çeşme otoyoluna yaklaştı.
Yangın Kutlu Aktaş Barajı'na doğru ilerledi.
Enerji kesintisinin yaşandığı bölgede, yangının trafo ve işletmelere sıçramaması için takviye ekiplerle önlemler alındı.

İzmir Valisi Süleyman Elban, gece basın mensuplarına yaptığı açıklamada tedbir amaçlı 3 mahallenin boşaltıldığını bildirdi. Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Elban, saatte 85 kilometre hıza ulaşan rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayıldığını belirtti. Elban, şunları kaydetti:
"Çok süratli rüzgarın etkisiyle yangın Germiyan, Karaköy ve Nohutlu mahallelerimize doğru hızlıca yayıldı. Akşam saat 20.30'a kadar 6 uçak, 20 helikopterle havadan, o saatten şu ana kadar arkadaşlarımız 217 kara aracı, 783 personel ve bununla birlikte güvenliği ve trafiği sağlayan jandarma ve emniyet personelimizle mücadelemize devam ediyoruz.
Yangın 3 mahalleyi tehdit etti, bu 3 mahalleyi boşalttık. An itibarıyla yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Ancak çok şükür ki şu ana kadar bir can kaybımız ya da yaralımız yok. Yangının başladığı Ildır mevkisinde de bazı sitelerimizi boşaltmış durumdayız. Şu an için yerleşim yerlerini doğrudan tehdit etmiyor."
Suçlu yine yenilenmeyen elektrik hattı
Günler önce Menderes ve Seferihisar ilçelerinde çıkan ve büyük bir alanda tahribat yaratan yangınların elektrik hattından çıktığı anlaşılmıştı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı şirketlerin sorumluluğunu gizlemiş, tüm suçu yurttaşa yüklemişti. Yangınların özelleştirilen elektrik şirketlerinin gerekli yatırımları yapmaması nedeniyle çıkması görmezden gelinmişti.
İzmir Valisi Süleyman Elban, Çeşme yangını için de aynı açıklamayı yaptı ve yangının elektrik hattından çıktığını değerlendirdiklerini belirtti. Elban, "Hem teknik ekiplerin ilk yaptığı değerlendirme hem de o civardaki görgü tanıklarının bize ifade ettikleri, elektrik hattından çıktığı söyleniyor" dedi.

Ödemiş'teki yangın nedeniyle 2 mahalle boşaltıldı
Vali Elban, Ödemiş ilçesinde çıkan orman yangını nedeniyle de 2 mahallenin tahliye edildiğini belirterek, "Yangın ilerlediği yönde de şu an için herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmemekte" dedi.
Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Elban, Suçıktı Mahallesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, saat 21.30 sıralarında Ödemiş'in Tosunlar ve Suçıktı mahalleri arasında elektrik hatlarından kaynaklı olduğunu değerlendirdikleri yangının çıktığını söyledi.
'Bazı evlerde hasar var, vatandaşların bir bölümü yangın içerisinde kaldı'
Elban, şunları kaydetti:
"Her 2 mahallemizdeki vatandaşlarımızı hızlı bir şekilde tahliye etmek için arkadaşlarımız yoğun bir çaba içinde oldular. Dolayısıyla Tosunlar Mahallesi çok süratli bir şekilde tahliye edildi. Ancak Suçıktı Mahallesi'ne yangın geldiğinde vatandaşlarımızın bir bölümü içinde kalmıştı ama jandarmamızın, AFAD'ımızın, orman ekiplerimizin, tüm kurum ve kuruluşlarımızın yoğun çabasıyla tüm vatandaşlarımız salimen tahliye edildiler. Her iki mahallemizde de yangından kaynaklı evlerimizde bazı hasarlar var. Yarın yangınla ilgili durum netleştikten sonra hasar tespitleriyle son durum ortaya çıkacak. Yangın şu anda devam ediyor. Kontrol altına alınabilmiş değil. Ancak her 2 yerleşim yerini geçmiş durumda. Yangın ilerlediği yönde de şu an için herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmemekte."

TKP'den açıklama: 'İzmir’in dört bir yanı yanıyor, yeter!'
Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir İl Örgütü, kentte çıkan yangınlara ilişkin açıklama yaptı.
TKP İzmir İl Örgütü'nün açıklamasında, yurttaşların her türlü ihtiyaçları için TKP Çeşme Semt Evi'yle iletişime geçebileceği belirtildi.
Özelleştirmeler ve liyakatsiz kadrolarla içi boşaltılıp işlemez hâle getirilen kamu kaynaklarına dikkat çekildi.
Sosyal medya hesabından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:
"Yeter!
Temmuzun başındayız, yaz aylarının en sıcak günlerini muhtemelen henüz yaşamadık. Önce Foça, ardından Seferihisar, şimdi de Çeşme ve Ödemiş…
İzmir’in dört bir yanı yanıyor. Yangınlara ne zaman müdahale edildiği, müdahalede kullanılan uçak sayısı ve müdahalenin boyutlarının bir önemi yok!
Elinizdeki kaynakları yangınların çıkmaması, her şeye rağmen çıkan yangınlara ise hızla müdahale etmek için seferber etmek zorundasınız.
Özelleştirmelerle, piyasaya kulluktan başka bir şey bilmeyen liyakatsiz kadrolarla içini boşaltıp işlemez hâle getirdiğiniz kamu kaynaklarımız tam da bu günler için vardı.
Suçu ve sorumluluğu yurttaşlarımıza atarak, 'Yangınların çoğunun nedeni insan' diyerek kendi sorumluluğunuzdan kurtulamazsınız. Yurttaşları yangına karşı bilinçlendirmek, gerekli önlemleri almak devletin sorumluluğundadır.
Madem ortada işleyen bir kamu mekanizması yok, biz de daha fazla sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz, örgütlü gücümüzü seferber edeceğiz.
Ekiplerimiz sahada gelişmeleri yakından takip ediyor. Tüm yurttaşlarımız her türlü ihtiyaçları için TKP Çeşme Semt Evi(0544 174 18 88) ile iletişim kurabilir.
Hepimize geçmiş olsun."
Çeşme'deki yangın yerleşim yerlerine ilerliyor: Üç mahalle boşaltıldı | ![]() |