İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde sığınmacılara darp: Avukatlardan suç duyurusu

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde kalan sığınmacılar, 11 Mayıs’ta odalarında darp edildi. Avukat Duygu İnegöllü, sığınmacıların yaşadıklarını anlattı.

Haber Merkezi

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) kalan sığınmacılar, 11 Mayıs’ta odaları basılarak darp edildi.

Darp edilen mültecilerle görüşen avukatlar, olaya ilişkin suç duyurusunda bulunurken, avukatlardan Duygu İnegöllü, mültecilerin yaşadıklarını anlattı.

İzmir Barosu'na GGM'de birçok kişinin darp edildiğiyle ilgili ihbar geldiğini söyleyen İnegöllü, GGM'de ismi verilen 5 kişiyle görüştüklerini ve 4'ünün yaşananları benzer şekilde anlattığını aktardı. Sığınmacıların buradaki koşulların ağırlığından bahsettiklerini söyleyen İnegöllü, koronavirüs bahanesiyle kişilerin odalardan hiç çıkarılmadığını ve sınır dışı edilme kararıyla ilgili sığınmacılara hiç açıklama yapılmadığını belirtti. İnegöllü, ayrıca, sığınmacıların herhangi bir talebinde yönetimin sert tepki verdiğini ve hakaret ettiğini ve herhangi bir şey talep etmek için kendilerine zarar verdiklerini söylediğini kaydetti.

Biri Filistinli biri Suriyeli iki sığınmacının arife günü için güvenlik görevlisinden Kuran istediğinin, güvenlik görevlisinin de sığınmacılara küfürle karşılık verdiğinin öğrenildiğini aktaran İnegöllü, bunun ardından taraflar arasında tartışma çıktığını ve güvenlik görevlisinin sığınmacılara karşı biber gazının kullandığının ve Suriyeli ve Filistinli sığınmacıyı  dövmeye başladığının iddia edildiğini söyledi.

Güvenlik görevlisinin yaptıklarının ardından sığınmacıların kapılara vurarak protesto etmeye başladığını ve protestoya katılan Somali uyruklu bir sığınmacının ağır yaralandığını ve ambulansla hastanaye kaldırıldığının aktarıldığını belirten İnegöllü, kendisine yardım eden ve protestolara katılan sığınmacıların tek tek bir odaya götürülüp elleri kelepçelenerek ve diz çöktürülerek işkence edildiklerinin ve sonra YTS katına çıkarıldıklarının söylendiğini belirtti. İnegöllü, sığınmacıların kendisine "Bize nasıl ulaşabildiniz, anlayamadık" dediklerini aktardı.

Sığınmacıların vücutlarındanki darp izlerini gördüklerini belirten İnegöllü, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Savcılığın, sığınmacıların adli muayeneye götürülmesi talimatı verdiğini söyleyen İnegöllü, muayenede sığınmacıların vücudundaki izlerin darp beyanıyla uyumlu olduğuna ilişkin rapor verildiğini anlattı.

İnegöllü, suç duyurusuna bu ayrıntıların da ekleneceğini ve mağdurların ve tanıkların ifadelerinin alınmasını isteyeceklerini söyledi. İnegöllü, olaya ilişkin kamera görüntülerinin de var olduğunu ve bu görüntüye ulaşmayı umduklarını kaydetti.