İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 'yolsuzluk' iddiasıyla tutuklandı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “yolsuzluk” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı. İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan görevden uzaklaştırıldı. Şişli Belediyesi'ne kayyım atandı.

Haber Merkezi

19 Mart günü başlayan operasyon sonucunda gözaltına alınan ve bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda mahkeme karşısına çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklandı.

19:25 - CHP'nin önseçiminde oy kullanma işlemleri sona erdi

CHP'nin tek adayın İmamoğlu olduğu cumhurbaşkanlığı adaylığı önseçiminde oy kullanma işlemi saat 19:00 itibariyle sona erdi. CHP önseçimde parti üyesi olmayanların İmamoğlu'nun adaylığına desteklerini ifade etmeleri için "dayanışma sandıkları" da kurmuştu.

Mansur Yavaş'ın aktardığına göre sandıklardan 20 milyon civarı oy çıktı. 

Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan 27,8 milyon, Kılıçdaroğlu 25,5 milyon oy almıştı.

19:20 - Türkiye Belediyeler Birliği başkanlığına Zeydan Karalar vekalet edecek

İmamoğlu’nun tutuklanması ve İBB Başkanlığı görevinden alınmasının ardından, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı'na İmamoğlu'nun yerine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar vekalet edecek.

17:00 - İmamoğlu, Çalık ve Şahan görevden uzaklaştırıldı, Şişli Belediyesi’ne kayyım atandı

İçişleri Bakanlığı, "yolsuzluk" soruşturmasında tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu görevden aldı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan da görevden uzaklaştırıldı. Şişli Belediyesi'ne kayyım atandı.


“Yolsuzluk” ve “Kent Uzlaşısı” olmak üzere iki ayrı dosyada bir numaralı “şüpheli” olarak adı geçen İmamoğlu'yla birlikte 105 kişi mahkeme karşındaydı. Listedeki isimler arasında İBB yöneticilerinin yanı sıra bilinen bazı şirketlerin patronları da yer aldı.

Yolsuzluk soruşturmasının ayağı “CHP’de para sayma görüntüleri”ne dayanıyor. “Kent Uzlaşısı” dosyasındaysa “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” suçlaması vardı.

Savcılık her iki soruşturma kapsamında da Ekrem İmamoğlu hakkında tutuklama istedi.

Mahkemeye sevk edilen İmamoğlu'na "silahlı terör örgütüne yardım", "suç örgütü kurma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "rüşvet alma" suçlamaları yöneltildi.

Başsavcılık “Şüpheli Ekrem İmamoğlu hakkında ise üzerine atılı silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan kuvvetli suç şüphesi bulunmakla birlikte mali nitelikli suçlardan zaten tutuklanmasına karar verildiğinden bu aşamada gerek görülmemekle talebin reddine karar verilmiştir” duyurusuyla tutuklandığını açıkladı.

Başsavcılık tutuklama kararını şöyle duyurdu:

“Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmalar kapsamında nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince;

Mali nitelikli soruşturma kapsamında  şüpheli Ekrem İmamoğlu’nun suç örgütü kurmak ve yönetmek, rüşvet almak, irtikap, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından tutuklanmasına,

Şüpheli Ekrem İmamoğlu hakkında ise üzerine atılı silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan kuvvetli suç şüphesi bulunmakla birlikte mali nitelikli suçlardan zaten tutuklanmasına karar verildiğinden bu aşamada gerek görülmemekle talebin reddine karar verilmiştir.”

Tutuklama kararı muammaya dönüştü

Önce İmamoğlu’nun tutuklandığı Anadolu Ajansı, Sabah gazetesi gibi kaynaklarca duyuruldu. Ardından İmamoğlu’na tutuklama kararı verildiği yönündeki haberler, kararların “henüz kesinleşmemesi ve kesin olarak açıklanmaması” gerekçesiyle başsavcılık kaynakları tarafından yalanlandı. Başsavcılıktan yapılan bilgilendirmede ise kesin kararların kısa bir süre sonra açıklanacağı duyuruldu. Bilgilendirmede, “hem yolsuzluk hem terör” suçlamasıyla ilgili açıklanacak kesin kararın gazetecilerle paylaşılacağı belirtildi.

Başsavcılık adına açıklama yapmaya yetkili kaynaklar "terör suçundan sorgu devam etmektedir, savunmalar devam etmektedir" bilgisini paylaştı.

Yargı muhabiri Alican Uludağ tutuklamalarla ilgili gelişmeleri şöyle aktardı:

Uludağ şu ifadeleri kullandı:

"İlginç şeyler oluyor. İstanbul Başsavcılığı, gazetecilerin olduğu iletişim grubuna, "Arkadaşlar halen sorgu devam ediyor sorumsuzca haber yapmayalım. Gerek terör gerek yolsuzluk sorgusunda henüz karar açıklanmamıştır" mesajını geçti.

Başta A.A., TRT ve A Haber olmak üzere medya tutuklama haberleri geçti. Sorgu sürerken, önceden hazırlanmış karar, belli ki avukatlardan önce basına servis edildi."

İmamoğlu'ndan ilk açıklama: Dimdik ayaktayım, asla eğilmeyeceğim

İmamoğlu tutuklama kararının ardından X hesabından şu mesajı paylaştı:

“Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!

Aziz Milletim; Asla üzülmeyin, mahzun olmayın, umudunuzu yitirmeyin. Demokrasimize yapılan bu darbeyi, bu kara lekeyi el birliğiyle söküp atacağız. Bu süreci yöneten insanların, hem bu dünyada hem de ahirette yüce Yaradan huzurunda hesap vereceği günler yakındır.86 milyon vatandaşımı sandığa koşmaya, demokrasi ve adalet mücadelesini tüm dünyaya duyurmaya davet ediyorum.

Dimdik ayaktayım, asla eğilmeyeceğim. Her şey çok güzel olacak…”

İBB'ye yönelik soruşturmada karar: İşte tahliye edilen ve tutuklanan isimler

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın avukatı Melih Koçhan Çalık'ın da tutuklandığı açıkladı. Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ile Mahir Polat tutuklandı.

Tutuklama kararları:

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,
  • İBB Medya A.Ş. Başkanı ve Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun,
  • İPA Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Gökçe,
  • İBB’nin iştiraki Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas,
  • Özgür Özel'in "İmamoğlu operasyonunda gözaltına alınıp emniyetten bırakıldı" dediği Serdar Haydanlı
  • İmamoğlu İnşaat San. A. Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz
  • İlbak Holding sahiplerinden Ali İlbak
  • BVA Reklam AŞ’nin kurucularından Ahmet Köksal
  • İmamoğlu’nun “villasını satmakla” suçlanan Nuhoğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu
  • İBB Reklam Yönetimi Şube Müdürü Adem Tuncay
  • Popüler Reklam Yayıncılık ile Genç Popülist Medya Planlama Organizasyon sahibi Eyüp Subaşı,
  • Eski İBB KÜLTÜR AŞ Genel Müdürü Serdal Taşkın,
  • Vegavizyon Reklamcılık yönetici ortağı Kamil Timur Delibaş,
  • Reklamarea CEO’su Alper Aydın,
  • Ahmet Hamdi Çiçek,
  • Mete Sarıaltun,
  • Serdar Öztürk,
  • Reklam İstanbul isimli şirketin ortaklarından olduğu iddia edilen Mustafa Nihat Sütlaş

Serbest bırakılanlar

  • İBB Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Ufuk Karakaya,
  • İBB Kentsel Tasarım Şube Müdürü Bayram Taşkın,
  • Müzisyen Ercan Saatçi,
  • Yusuf Yüce,
  • Kamuoyunda Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Ünlü'nün ailesine yakın Ahmet Palazoğlu,
  • Alihan Aydın,
  • Birsen Şahin,
  • Alperen Aydın,
  • Canan Münüklü,
  • İBB Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili  Vahit Doğanyurt

Hakimlik ifadesi: Benim için bunları yazanlar meslek şerefini kaybetmiş kişilerdir

Hakkında yürütülen "yolsuzluk" ve "kent uzlaşısı" soruşturmaları kapsamında gözaltına alınan ve yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hakimlikte verdiği ifadeye ulaşıldı.

İfadesinde, emniyet ve savcılıkta verdiği ifadeleri tekrar eden İmamoğlu, kendisine "bir kumpas ve pusu düzeni" kurulduğunu, iddiaların kendisi için "çöp niteliği" taşıdığını söyledi. İmamoğlu, "Bu tür çöp niteliğindeki insanlar beni ne sorgulayabilir, ne ifademi alabilir, ne de benimle ilgili fikir beyan edebilir" dedi.

Kendisine yönelik suçlamalara sert tepki gösteren İmamoğlu, "Bütün bunları benim için yazan ve terör örgütü üyeliğini ortaya koyan kişiler meslek şereflerini, meslek namuslarını kaybetmiş kişilerdir" ifadelerini kullandı.

Cezaevine sevk edildiler

Ekrem İmamoğlu da dahil 51 tutukluyu taşıyan 3 minibüs cezaevine sevk edilmek üzere saat 14.45 civarında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'ndan çıkarıldı.

Uzun bir konvoy halinde geniş güvenlik önlemleri altında yapılan yolculuk sonunda tutuklanan tüm isimler 16.30'da Silivri'deki Marmara Cezaevi Kampüsü'ne ulaştı.

Neler oldu?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu 19 Mart sabahı evine düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Hakkında "yolsuzluk" ve "Kent Uzlaşısı" olmak üzere iki ayrı ayrı soruşturma açılan İmamoğlu'nun yanı sıra 105 kişi için de gözaltı kararı verildi.  

Gözaltı operasyonuyla eş zamanlı olarak kentte eylem yasağı ilan edildi ve ülke genelinde internet kısıtlandı.

Tüm engelleme girişimlerine rağmen İstanbul'dan Çorum'a Türkiye'nin yüzlerce noktasında halk sokağa döküldü. Seçme ve seçilme hakkını savunmak, iktidarın keyfi uygulamalarını protesto etmek için her gün daha fazla kişi meydanları doldurdu.  

Operasyon etkisiyle döviz kurları rekor kırdı, borsa çakıldı, risk primi yükseldi. Türk lirasındaki değer kaybını dizginlemek için milyarlarca dolar harcandı. Ekonomi yönetiminin enflasyon hedefi de riske girdi.

Bu süreçte ifadesi alınan İmamoğlu'na ihalelerde usulsüzlük yapıp yapmadığı, CHP Kurultayı öncesinde delegelere para dağıtıp dağıtmadığı ve HDP ile ilişkisi soruldu. Bu sorulara ağırlıklı olarak gizli tanık ifadeleri dayanak gösterildi.

İmamoğlu soruşturmaları “kumpas” ve “yalan” olarak niteledi ve birçok soruyu ahlaksızca bulduğunu belirterek yanıtsız bıraktı.

Giderek büyüyen eylemlerin dördüncü gününe gelindiğinde Saraçhane'deki İBB binası önünde yüz binlerce yurttaş bir araya geldi.

Dün gece hakim karşısına çıkarılan İmamoğlu hakkında "yolsuzluk" soruşturmasında tutuklama, "Kent Uzlaşısı" soruşturmasındaysa adli kontrol şartı verildi. 

İmamoğlu'yla birlikte tutuklanan 50 kişi Silivri'deki Marmara Cezaevi Kampüsü'ne götürüldü.

İmamoğlu'nun tutuklanmasına siyasi partilerden ilk tepkiler